MELAWEAR

A MELAWEAR egy környezetbarát ruházati márka, mely pólókat, pulóvereket, sportcipőket, táskákat gyárt fenntartható, méltányos körülmények között. Kollekcióikban rengeteg különböző szín és stílus található meg, melyek közül mindenki megtalálja a számára megfelelő környezettudatos darabokat.

A márkát Henning Siedentopp alapította 2013-ban, miután Indiában tett látogatása során szembesült a ruhaiparban dolgozók siralmas munkakörülményeivel. Habár sosem hitt a fenntartható divatipar jövőjében, mégis úgy döntött, saját kezébe veszi az irányítást és létrehoz egy környezetbarát márkát.

A MELA hindu nyelven annyit tesz, „együtt cselekedni”, mely a márka ruhaipar változtatásai felé tett lépéseit reprezentálja. Céljuk, hogy az indiai termelés méltányos körülmények között váljon fenntarthatóvá és környezetbaráttá, inspirálva ezzel a legnagyobb világmárkákat is a változtatásra, és bizonyítani, hogy a fenntarthatóság és a divatipar összeegyeztethető.

A MELAWEAR és az UPTOSTYLE 

Az UPTOSTYLE számára a letisztult design mellett a környezetvédelem is alapvető, így a MELAWEAR iránti rajongásunk nem volt kérdés. A márka amellett, hogy fenntartható alternatívát kínál a fast fashion termékek helyett, kiemelkedő hangsúlyt fektet az alapanyagok gyártási folyamatára, és annak körülményeire.

A hagyományos textilgyártási folyamatok követése helyett új alternatívákat találtak ki a textilek méltányos és fenntartható gyártására. Így az újrahasznosítható alapanyagoknak köszönhetően termékeiket használat után sem kell kidobni, hanem visszakerülhetnek a gazdaság körforgásába, a környezet káros és felesleges terhelése nélkül.

Komplett gyártási folyamatuk a gyapottermesztéstől kezdve, a termékek festésén át egészen a csomagolásig fenntartható és méltányos, melyet a Fairtrade és a GOTS tanúsít.

Minden termékükhöz organikus pamutot használnak, mely a hagyományos verzióval ellentétben újrahasznosítható, termesztése során pedig kevesebb vizet igényel és a vegyszerek és permetezőszerek használata szigorúan tilos. Ezáltal nem csupán a környezetet védik, hanem egyúttal biztosítják a dolgozók egészségét is.

A márka legikonikusabb termékei az ansvar hátizsákok, melyek a világon elsőként kapták meg a Fairtrade és GOTS tanúsítványokat. Az „ansvar” Skandináviában megbízhatóságot jelent, mely a skandináv designra, valamint a táskák fenntarthatóságára és időtállóságára utal.

Az UPTOSTYLE kedvence pedig a MELA II vegán táska kollekció, melyben a letisztult, mégis játékos stílus tökéletesen keveredik a 90-es évek trendjeivel. A kifinomult szögletes formának köszönhetően ezek a darabok tökéletesek a mindennapokra, akár iskolába, akár munkahelyre.

Gyakran ismételt kérdések a MELAWEAR-ről

Hogyan kell kimosni a MELAWEAR táskákat?

Kondíciójuk minél hosszabb megőrzése érdekében a MELAWEAR táskákat érdemes kézzel mosni. Egy GOTS tanúsítvánnyal ellátott környezetbarát impregnáló spray használatával pedig fokozhatjuk a táskák vízlepergető hatását, mely egyúttal könnyebben tisztíthatóvá is teszi a MELAWEAR hátizsákokat.

Az organikus pamut sajátosságaiból adódóan a MELAWEAR táskák bizonyos mértékig vízlepergetőek, gyorsan száradnak, valamint az anyag öregedésével és használódásával a táskán megjelenhetnek sajátos jegyek.

Mi a GOTS és a Fairtrade Textile Standard?

A GOTS (Global Organic Textile Standard) a világ elsőszámú tanúsítványa, mely igazolja, hogy a textilek kizárólag természetes úton termesztett alapanyagokból készülnek. Ezen kívül az ellátási lánc minden területére vonatkozó kritériumokat szab meg, beleértve a környezetbarát és társadalmilag felelős előállítás és elosztás.

A Fairtrade Textile Standard a textilipar szociális normáit határozza meg a textiliparra vonatkozóan. Ide tartozik a gyárban dolgozók munkabére, a szociális környezetben végzett munka, illetve a munkavállalói jogok. Ezen felül képzéseket is biztosítanak a dolgozók számára, például környezeti menedzsmentből vagy munkahelyi biztonságból, melyek által átfogó képet kapnak a textiliparról.

Hol készülnek a MELAWEAR textilek?

A MELAWEAR textilek Indiában, a Purecotz üzemben készülnek, akik osztoznak a márka ökológiai célkitűzéseiben. Nekik is céljuk, hogy tevékenységükkel példát mutatva környezetbarát, fenntartható gyártási folyamatokkal dolgozzanak és a dolgozók számára kellemes munkakörnyezetet teremtsenek.