Montessori könyvek gyerekeknek

Maria Montessori olasz pedagógus és pszichológus filozófiája így szól:  “a gyermekek emberi lények, akiknek kijár a tisztelet ártatlanságuk és jövőjük nagyobb lehetősége miatt”. A gyerekeket önálló, egész “lényeknek” gondolta, akiket hagynunk kell kiteljesedni, hibákat elkövetni, és hagyni, hogy egyedül helyrehozzák őket. A Montessori-módszer tiszteletre, megismerésre, udvariasságra, békére és megfigyelésre épül – egy tökéletes környezet megépítésére, amiben a gyerekek zavartalanul mozognak. Az olasz pedagógus szemléletei rengeteg gyerekeknek szánt könyvben visszaköszönnek, cikkünkben pedig összeírtuk a legnagyobb potenciállal rendelkezőket.

Montessori: A világ felfedezése

Chiara Piroddi olasz szerzőnő, könyvei a Montessori-szemlélet alapján íródtak. Művei egészen pici babáktól – 0-12 hónapos -, 3-4 éves kisgyerekeknek lettek megalkotva. Formákról és színekről szóló könyvek mellett találhatsz egyszerű ismeretterjesztő tematikájúakat is. Közismertebb könyvei ám mégis a Montessori: a világ felfedezése címet viselik, melyek matricákat és játékos feladatokat is tartalmaznak a kíváncsi gyerekeknek.

montessori
montessori

Márti könyvek

A Montessori könyvek lényege, hogy a gyerekeknek valóságon alapuló, realisztikus történeteket mutassunk, pontos megnevezésekkel és magyarázatokkal – hat éves kor alatt. A Márti életét, mindennapjait bemutató gyerekkönyvek inkább idősebbeknek szólnak, bonyolultabb, összetettebb történeteik miatt. A gyönyörű, valósághű rajzokkal és az izgalmas, szokványos történetekkel garantáltan elnyerik a gyerekek tetszését ezek a mesésen megalkotott könyvsorozatok. 

Katie Daynes

Katie Daynes könyvei híresek fikciómentes történetükről. Chiara Piroddi könyveihez hasonlóan, ő is játékra hívogatja a gyerekeket – ismeretterjesztő könyveiben oldalakon keresztül több kihajtható fül is található. Könyvei általában idősebb, 3-5 éves gyerekeket szólít játékra – Mi az a Hold?, Mik azok az érzések?, Mi az a vírus? Az egyszerű rajzok is esztétikusan hatnak – ezek szintén fontos elemét képezik a Montessori-módszernek.

montesssori
gyerekkönyv

Művészet gyerekeknek

Ha a gyerekkönyvek művészetét kicsit magasabb szintre szeretnéd emelni, Andorka Júlia és Békefi Eszter könyvei nagyszerű választás lehetnek. A Dolgok és a Gyerekek című könyvek egyszerű művészeti alkotásokat tartalmaznak, egyszerű képleírásokkal. Előbbiben például  Szinyei Merse Pál: Léghajó nevezetű festményét láthatjuk, alatta egy kis szöveggel: “Mint egy óriási nagy lufi – csíkos, csillog! Úgy hívják, hogy léghajó. Alatta kis kosár lóg. Kalapos bácsi integet belőle.“ Esztétikailag és kulturálisan is nagy hatással lehet egy kíváncsi gyerekre!

Doris Lauer

Az amerikai szerző könyvsorozata a Julcsi nevet kapta. A kislánnyal mindennapi problémák történnek – beteg lesz, óvodába megy. Az elbeszélés, a szöveg és a színes rajzok is egyszerűek, letisztultak, a gyerekek így könnyebben be tudják fogadni a látottakat és a hallottakat. Az illusztrációk valósághűsége megkérdőjelezhetetlen, fantasztikus könyvnek pedig végképp nem lehet nevezni. Egy szó mint száz, egy tökéletes könyv, ami megfelel az olasz pedagógus módszereinek.

gyerekkönyv

A Montessori-technika mind a szórakozás, mind a tanulás területén rendkívül jól alkalmazhatóak, ám ha kitörő sikert szeretnél aratni, nem árt a gyerekszobát is szemügyre venni!

alternatív lakberendezés
A skandináv lakberendezés 5+1 aranyszabálya

Minimalista dizájn, elegancia, praktikusság – egy szó mint száz, skandináv lakberendezés: amiről oly sokat tudhatsz, viszont nem lehet elégszer beszélni róla. Ha te is meg akarod tudni azt, milyen is a skandináv életérzés, amely nem csak a személyiségjegyekben, hanem az otthonokban is tükröződik, akkor olvasd el a cikkünket, ahol elhoztunk 5+1 aranyszabályt.

Tovább olvasom »
UPTOSTYLE 7
5 város és 5 kávé

Szeretsz utazni és kávézni? Miért ne együtt a kettőt? Egy korábbi cikkünkben már összefoglaltuk a leggyakoribb kávétípusokat, hiszen a kávének sokféle neve, formája, színe és

Tovább olvasom »
UPTOSTYLE 8
Tudtad? Környezetszennyezés közvetett módon: kakaóipar

Ha csokoládémegszállott vagy, ha nem, érdemes tisztában lenned a kakaóipar környezetszennyezési tendenciáival, nem is beszélve az etikai kérdésekkel, amik körüllengik a főként Dél-Afrikából érkező “istenek eledelét”. Cikkünkben reméljük, közelebb kerülsz majd a csúf igazsághoz, mely hatására te is megbecsülöd a Fair Trade- és az UTZ-védjegyeket.

Tovább olvasom »
skandináv formatervezés
Skandináv formatervezés – 5 ikonikus tervező

Elegáns, de letisztult, stílusos, de klasszikus: avagy a skandináv formatervezés és annak határtalan profizmusa. Legújabb cikkünkben 5 olyan ikonikus alakot mutatunk be, akik rendkívüli hatással voltak az enteriőr dizájnra. Inspirálódj, és találd meg otthonod legújabb díszét!

Tovább olvasom »