Tom Dixon – Az öntörvényű designer

Tom Dixon – Az öntörvényű designer
2018-12-02 Babus

HALLOTTÁL MÁR TOM DIXONRÓL?

A DESIGN ÉS A LAKBERENDEZÉS SZERELMESEI ÁLTALÁBAN ELISMERŐEN HÜMMÖGNEK DIXON NEVE HALLATÁN. NEM IS CSODA, DIXON TÖBB MINT EGY TERVEZŐ – MÁRA IGAZI IKONNÁ VÁLT. ÖSZTÖNÖS TEHETSÉG, AUTODIDAKTA MÓDON TANULTA MEG A SZAKMÁT ÉS LÉPETT TÚL A KERETEIN. EGY MŰVÉSZ, AKINEK MINDEN EGYES FORMATERVÉNÉL ÉREZHETŐ AZ ALKOTÓI SZÁNDÉK. NEM VÉLETLEN: DIXON HISZ ABBAN, HOGY A TERVEZŐKNEK EGYBEN TÖRTÉNETMESÉLŐKNEK IS KELL LENNIÜK.

 

Dixon tárgyakkal mesél; ahogy ő fogalmazott, memoárnak tekinti őket. “A vágódeszkával kifejezem a főzéshez való viszonyomat, a lámpáimmal a fényről mesélek…”, mondta egy interjúban. Ha ránézel egy Tom Dixon termékre – legyen az akár egy bútor vagy csak egy írószer –, érzed, hogy többet kapsz egy sorozatgyártott tucatárunál. Ezeknek a tárgyaknak történetük, személyiségük van.

Bátran mondhatjuk, kilométerekről ki lehet szúrni egy Dixon műremeket. Meghatározzák az enteriőrt, akár egy kis dísztárgy segítségével is könnyen életet vihetsz a térbe. Egy Dixon designt birtokolni jelentős presztízzsel bír, a márkanév garancia az egyediségre és a minőségre.

Nem is csoda, hogy – bár tervezett például a Foscarininek és a Morosonak is – Dixon egy idő után nemet mondott a nagyvállalatoknak és a cégeknek – a saját útját akarta járni, ezért 2002-ben inkább brandet csinált a nevéből.

Lámpák, bútorok és kiegészítők – a kínálat erre a három csoportra osztható. Nincsenek tölteléktárgyak, a legkisebb kiegészítők is művészi értékkel bírnak. Épp ezért nem meglepő, hogy több neves múzeumban – mint például a New Yorkban található Modern Művészeti Múzeumban, a párizsi Pompidou központban vagy a londoni Victoria és Albertben – is összefuthatsz Dixon lámpáival és bútoraival.

 

 

 

 

Ilyen például a legendás S-szék, amivel megalapozta a hírnevét, a tükrös MIRROR BALL csillár vagy a JACK lámpa, amelynek formatervét azóta számos bútorhoz és kiegészítőhöz is felhasználta.

Te is szívesen feldobnád az otthonodat Tom Dixon formabontó darabjaival? Van egy jó hírünk: december elején a Rumbach Sebestyén utcában megnyílik a Solinfo Shop, ahol kedvedre válogathatsz a tervező innovatív lámpái és luxuskiegészítői közül.

Tárolhatod virágodat a gyönyörű, különleges formájú BEAT kaspókban, feldobhatod az iskolai és munkahelyi feladatokat az elegáns TOOL írószercsaláddal, romantikus hangulatot vihetsz otthonodba az ETCH mécsestartókkal, relaxálhatsz a MATERIALISM olajgyertyákkal – és tiéd lehet a legmenőbb otthoni bár, ha beszerzed a steampunkot idéző TANK bárkészletet.

A fentiek mellett még számos szemet gyönyörködtető darabbal találkozhatsz – ráadásul a Tom Dixon paletta mellett elektronikai designkiegészítőket is találsz, többek között a Sonos és a Native Union jóvoltjából. 

LÁTOGASS EL A SOLINFO ÜZLETÉBE, ÉS BIZTOSAN MEGTALÁLOD AZ ÚJ KEDVENCEIDET!

Írta: Nagy László Dávid