Tippek, hogy környezettudatosabb legyél!

Tippek, hogy környezettudatosabb legyél!
2018-10-05 Kretter Szandra

Környezettudatosan élni nem mindig egyszerű feladat! Hiszen könnyebb kikapni a műanyag palackos vizet vagy az előre elkészített ételeket a bolti hűtőpultból. Két meeting között papírpohárba kérni a kávét, mert csak pár perced volt kiugrani és magadhoz venni a túléléshez szükséges koffeint. Most 10 olyan tippet mutatunk neked, amelyek segítségével nemcsak a környezetedért tehetsz nagyon sokat, de hosszú távon nyugodtabbak, felkészültebbek lesznek a munkanapjaid is!

1. Vászontáska műanyag szatyor helyett!

Ahelyett, hogy minden munka utáni bevásárlás alkalmával szatyrot is kéne venned, inkább legyen a táskádban egy vászontáska, ami elég nagy és strapabíró, hogy minden elférjen benne! Az Uptostyle shopban található totebagek beszerzésével a környezetvédelem mellett még egy igazán minimalista és stílusos táska tulajdonosa is leszel!

2. Papírzacskó!

A különféle pékáruk csomagolására ne a nejlonzacskót használd!  Már szinte minden üzletben vannak papírzacskók, amik könnyen lebomlanak, újrahasznosíthatók, válaszd inkább ezeket! A hazai folyók mikroműanyag részecskékkel szennyezettek, sőt, a műanyag darabok megtalálhatóak a csapvízben és a palackozott vizekben is. Fontos, hogy fellépjünk a műanyagszennyezés ellen! A környezetünk, és ezen keresztül saját egészségünk a tét!

3. Újrahasznosított bögre!

Ha eddig a napi kávédat minden alkalommal elvitelre kérhető papírpohárból ittad, mostantól szerezz be egy egyedi, ízléses, újrahasznosított poharat! Nagyon sokféle színű, stílusú és méretű darab közül válogathatsz az internetes portálokon, és miután megtaláltad a neked tetsző darabot, biztosan jobb kedvvel kéred majd abba forró italodat! Munka közben is jobb ránézni egy szép, igényes bögrére, mint a papírpohárra!

4. Memobottle!

Ha megszomjazol munka közben a legegyszerűbb megoldás, hogy leugrasz ebédszünetben az üzletbe és kikapod a vizet a hűtőpultból! Klasszikus, de elég megterhelő megoldás a környezet számára! Válassz inkább újrahasznosított palackot, amiben bárhová magaddal viheted kedvenc innivalódat! Ha különféle méretű flakonokat veszel, még az adott napodnak leginkább megfelelő folyadékmennyiséget is tudod pótolni! Az Uptostyle shopban is beszerezhető Memobottle esztétikus és környezetkímélő megoldás!

5. Online befizetések!

Papíralapú befizetés helyett inkább válaszd minden rendszeres kiadásod fedezésére az online befizetést! Könnyebb, gyorsabb, átláthatóbb megoldás, ráadásul a környezetet is kíméled vele!

6. Adományozz, ne dobj ki!

Gardróbfrissítés idején mindig akad olyan ruha, pulcsi, nadrág, amit már nem fogsz felvenni többet! Ne dobd ki ezeket a darabokat, biztosan van egy nagynéni, unokatesó, aki örülne nekik! Ha pedig a rokonok, barátok között senki nincs, aki igényt tartana rájuk, akkor a legjobb, ha eladományozod őket! Nagyon sok szervezethez lehet eljuttatni a már nem használt ruhadarabokat, szemetelés helyett pedig milyen jó érzés tudni, hogy másoknak örömet okoztál!

7. Olajozz!

A testápolók, tusfürdők, krémek és balzsamok mind egy-egy újabb műanyag palackot jelentenek, ráadásul nagyrészt olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek többet ártanak, mint használnak! Mi lenne, ha megpróbálnád ezeket helyettesíteni például avokádó vagy kókuszolajjal? Persze ezek az olajak nem fogják minden eddig használt terméked felváltani, de hosszú távon már az is nagyon jó, ha a testápolód és hajbalzsamod pótolod valamilyen természetes olajjal! Nemcsak a hulladékmennyiséget csökkented vele, de garantáltan jobbat teszel magadnak is, ha kevesebb kémiai anyagot használsz!

8. Kevesebb szalvéta!

Étteremben vagy kávézóban hajlamos vagy több papírszalvétát venni, de ezeket nem is feltétlenül használod, inkább megszokásból emelsz le pár darabbal többet? Legközelebb próbálj figyelni és tényleg csak annyit vegyél el, amennyi szükséges!

9. Olvass online!

Leemelni egy könyvet a polcról, beleszagolni, bekuckózni vele a kedvenc sarkunkba és elolvasni az egyik leghangulatosabb tevékenység!Azonban manapság nincs nagyon olyan könyv, ami ne lenne elérhető online! Ha igazán törődsz a környezeteddel, akkor nem veszel több nyomtatott könyvet! Hidd el, szinte ugyanolyan jó a laptoppal vagy táblagéppel beülni a karosszékbe és falni a betűket!

10. Cserepes növényt kérek!

A vágott virág ugyan konkrétan nem szennyezi a környezeted, de fontos, hogy inkább a cserepes virágok vásárlásának fontosságára hívjuk fel a figyelmet! Ezek a növények ugyanis élve kerülnek hozzád, és türelmes, odafigyelő gondoskodás mellett sokáig a lakásod díszei lesznek!

Változtatni a már berögzült, rossz szokásokon nem megy egyik napról a másikra! De ha kicsit jobban odafigyelsz, hogy milyen csomagoló anyagokat használsz vásárlásnál, átgondolod mit veszel meg az üzletben és reggel kicsit előbb kelsz, hogy ebédet csomagolj magadnak, akkor nemcsak a környezetért teszel nagyon sokat, de tudatosabb, határozottabb vásárló is leszel!

További cikkek amik még érdekelhetnek

okt10
Magyar környezettudatos márkák a fenntartható divatért
Magyar környezettudatos márkák a fenntartható divatért
Írta:

Fair fashion, slow fashion, eco-fashion, upcycling: mind olyan kifejezés, amely szerencsére ma már nem hangzik számunkra idegenül, és ezek ismeretében próbálunk is tenni értük. Korábban már felhívtuk a figyelmet a környezettudatosság és az etikus vásárlás fontosságára; összegyűjtöttük, hogy te mit tehetsz környezetedért. Világszerte egyre több márka törekszik a fenntarthatóságra, amelyek közül többet be is mutattunk már, napjainkban pedig itthon is sokan becsatlakoznak ebbe a folyamatba. Cikkünkből most feltörekvő magyar környezettudatos márkákat ismerhetsz meg!

okt05
Tippek, hogy környezettudatosabb legyél!
Tippek, hogy környezettudatosabb legyél!

Környezettudatosan élni nem mindig egyszerű feladat! Hiszen mindig könnyebb az egyszerű utat választani: a boltban előttünk lévő hűtőpultból kikapni a műanyag palackos vizet vagy az előre elkészített ételeket. Most 10 olyan tippet mutatunk neked, amelyek segítségével nemcsak a környezetedért tehetsz nagyon sokat, de hosszú távon nyugodtabbak, felkészültebbek lesznek a munkanapjaid is!

Sze14
Stílusos és környezettudatos választás: ez a Memobottle
Stílusos és környezettudatos választás: ez a Memobottle

Alábbi cikkünkben bemutatjuk neked a Memobottle történetét, célkitűzéseit és termékeit, melyek segítségével Te is tehetsz a környezettszennyezés ellen!

Sze07
Így ápold Kanken táskádat
Így ápold Kanken táskádat

A Kanken táskák a világ minden pontján szeretett és megbecsült darabjai a munkába járó, természetet kedvelő vagy még iskolás generációnak. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően ápold kedvenc darabodat, hogy hosszú évekig társad legyen a mindennapokban.