Tippek, hogy környezettudatosabb legyél!

Tippek, hogy környezettudatosabb legyél!
2018-10-05 Kretter Szandra

Környezettudatosan élni nem mindig egyszerű feladat! Hiszen könnyebb kikapni a műanyag palackos vizet vagy az előre elkészített ételeket a bolti hűtőpultból. Két meeting között papírpohárba kérni a kávét, mert csak pár perced volt kiugrani és magadhoz venni a túléléshez szükséges koffeint. Most 10 olyan tippet mutatunk neked, amelyek segítségével nemcsak a környezetedért tehetsz nagyon sokat, de hosszú távon nyugodtabbak, felkészültebbek lesznek a munkanapjaid is!

1. Vászontáska műanyag szatyor helyett!

Ahelyett, hogy minden munka utáni bevásárlás alkalmával szatyrot is kéne venned, inkább legyen a táskádban egy vászontáska, ami elég nagy és strapabíró, hogy minden elférjen benne! Az Uptostyle shopban található totebagek beszerzésével a környezetvédelem mellett még egy igazán minimalista és stílusos táska tulajdonosa is leszel!

2. Papírzacskó!

A különféle pékáruk csomagolására ne a nejlonzacskót használd!  Már szinte minden üzletben vannak papírzacskók, amik könnyen lebomlanak, újrahasznosíthatók, válaszd inkább ezeket! A hazai folyók mikroműanyag részecskékkel szennyezettek, sőt, a műanyag darabok megtalálhatóak a csapvízben és a palackozott vizekben is. Fontos, hogy fellépjünk a műanyagszennyezés ellen! A környezetünk, és ezen keresztül saját egészségünk a tét!

Memobottle – PBA mentes műanyag üveg – 375ml

3. Újrahasznosított bögre!

Ha eddig a napi kávédat minden alkalommal elvitelre kérhető papírpohárból ittad, mostantól szerezz be egy egyedi, ízléses, újrahasznosított poharat! Nagyon sokféle színű, stílusú és méretű darab közül válogathatsz az internetes portálokon, és miután megtaláltad a neked tetsző darabot, biztosan jobb kedvvel kéred majd abba forró italodat! Munka közben is jobb ránézni egy szép, igényes bögrére, mint a papírpohárra!

4. Memobottle!

Ha megszomjazol munka közben a legegyszerűbb megoldás, hogy leugrasz ebédszünetben az üzletbe és kikapod a vizet a hűtőpultból! Klasszikus, de elég megterhelő megoldás a környezet számára! Válassz inkább újrahasznosított palackot, amiben bárhová magaddal viheted kedvenc innivalódat! Ha különféle méretű flakonokat veszel, még az adott napodnak leginkább megfelelő folyadékmennyiséget is tudod pótolni! Az Uptostyle shopban is beszerezhető Memobottle esztétikus és környezetkímélő megoldás!

5. Online befizetések!

Papíralapú befizetés helyett inkább válaszd minden rendszeres kiadásod fedezésére az online befizetést! Könnyebb, gyorsabb, átláthatóbb megoldás, ráadásul a környezetet is kíméled vele!

6. Adományozz, ne dobj ki!

Gardróbfrissítés idején mindig akad olyan ruha, pulcsi, nadrág, amit már nem fogsz felvenni többet! Ne dobd ki ezeket a darabokat, biztosan van egy nagynéni, unokatesó, aki örülne nekik! Ha pedig a rokonok, barátok között senki nincs, aki igényt tartana rájuk, akkor a legjobb, ha eladományozod őket! Nagyon sok szervezethez lehet eljuttatni a már nem használt ruhadarabokat, szemetelés helyett pedig milyen jó érzés tudni, hogy másoknak örömet okoztál!

7. Olajozz!

A testápolók, tusfürdők, krémek és balzsamok mind egy-egy újabb műanyag palackot jelentenek, ráadásul nagyrészt olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek többet ártanak, mint használnak! Mi lenne, ha megpróbálnád ezeket helyettesíteni például avokádó vagy kókuszolajjal? Persze ezek az olajak nem fogják minden eddig használt terméked felváltani, de hosszú távon már az is nagyon jó, ha a testápolód és hajbalzsamod pótolod valamilyen természetes olajjal! Nemcsak a hulladékmennyiséget csökkented vele, de garantáltan jobbat teszel magadnak is, ha kevesebb kémiai anyagot használsz!

8. Kevesebb szalvéta!

Étteremben vagy kávézóban hajlamos vagy több papírszalvétát venni, de ezeket nem is feltétlenül használod, inkább megszokásból emelsz le pár darabbal többet? Legközelebb próbálj figyelni és tényleg csak annyit vegyél el, amennyi szükséges!

9. Olvass online!

Leemelni egy könyvet a polcról, beleszagolni, bekuckózni vele a kedvenc sarkunkba és elolvasni az egyik leghangulatosabb tevékenység!Azonban manapság nincs nagyon olyan könyv, ami ne lenne elérhető online! Ha igazán törődsz a környezeteddel, akkor nem veszel több nyomtatott könyvet! Hidd el, szinte ugyanolyan jó a laptoppal vagy táblagéppel beülni a karosszékbe és falni a betűket!

10. Cserepes növényt kérek!

A vágott virág ugyan konkrétan nem szennyezi a környezeted, de fontos, hogy inkább a cserepes virágok vásárlásának fontosságára hívjuk fel a figyelmet! Ezek a növények ugyanis élve kerülnek hozzád, és türelmes, odafigyelő gondoskodás mellett sokáig a lakásod díszei lesznek!

Változtatni a már berögzült, rossz szokásokon nem megy egyik napról a másikra! De ha kicsit jobban odafigyelsz, hogy milyen csomagoló anyagokat használsz vásárlásnál, átgondolod mit veszel meg az üzletben és reggel kicsit előbb kelsz, hogy ebédet csomagolj magadnak, akkor nemcsak a környezetért teszel nagyon sokat, de tudatosabb, határozottabb vásárló is leszel!

További cikkek amik még érdekelhetnek

máj18
Támogasd Te is a helyi kisvállalkozókat!
Támogasd Te is a helyi kisvállalkozókat!
By

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy kedvenc helyeinket, tervezőinket, helyi üzleteinket támogassuk ebben a nehéz időszakban és utána is. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük nektek pár olyan hazai és nemzetközi vállalkozást, akiknél szívesen vásárolunk Mi is, így Nektek is bátran tudjuk ajánlani!

máj11
5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról
5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról

A home office ideje alatt hajlamosak vagyunk ellustulni, így könnyen összegyűlhetnek a feladataink. A ideális napirend elengedhetetlen ahhoz, hogy otthonról is produktív legyél. Ha még nincs bevált módszered ez a lista segít majd, hogy hatékonyan dolgozz otthonról is!

máj07
Stresszlevezetés érettségi után
Stresszlevezetés érettségi után

A vizsgaidőszak mindenki számára óriási stresszdózissal jár. Ha te is hajlamos vagy beletemetkezni a sok tanulnivalóba és teljesen kizárni az életedből a korábbi szabadidős elfoglaltságaidat, akkor igen nagy szükséged lesz a vizsgáid után néhány teljesen stresszmentes napra, hogy újra formába lendülj!

máj01
Tippek otthoni kikapcsolódáshoz
Tippek otthoni kikapcsolódáshoz
By

A mai modern világban nincs megállás, a folyamatos pörgés mindennapi. A jelenlegi helyzetben azonban arra kényszerülünk, hogy időnk jelentős részét otthon töltsük és ott foglaljuk el magunkat. Az alkalmankénti kikapcsolódás elengedhetetlen, hiszen a bezárkózottság fokozottan frusztráló lehet néhányunk számára. Cikkünkből megtudhatod, hogyan relaxálhatsz home officeból!