5 tipp, hogy elkezdj mozogni, és hogy ne is hagyd abba

5 tipp, hogy elkezdj mozogni, és hogy ne is hagyd abba
2020-11-18 uptostyle.hu

Te is már számtalanszor elhatároztad, hogy „holnaptól” már tényleg rendszeresen mozogni fogsz? Ha esetleg sikerült is elkezdened, 1-2 alkalom után meguntad? Hidd el, mindenki számára ismerős ez az érzés. Épp ezért úgy gondoltuk, összeszedünk Neked néhány tippet, ami nemcsak mozgásra motivál, de abban is segít, hogyan őrizd meg a kezdeti lelkesedést, s hogy a sport rendszeres része legyen az életednek. Mindezt lehetőleg úgy, hogy ne kínszenvedés legyen minden mozdulatod. Sportcipőt fel!

1. Fejben dől el

 

Először is gondold végig, általában hogy érzed magad egy nap. Mennyire érzed magad fáradtnak, milyen gyakran szokott fájni a fejed, nehezen alszol el, esetleg éjszaka többször is felébredsz, éberen alszol? Ezek mind-mind adódhatnak a mozgás hiányából, nem beszélve olyan hétköznapi tevékenységekről, mint a lépcsőzés okozta nehézségek. Első lépésként mindezek jó motivációk lehetnek, így nem árt, ha valahova feljegyzed a „tüneteket”. Ha pedig nagyon precíz vagy, egy naplóban akár dokumentálhatod is a változásokat, hogy jobban lásd magadon a fejlődést.

2. Ideális célok

 

Nagyon fontos, hogy próbálj meg minél testhezállóbb, kivitelezhetőbb célokat kitűzni magad elé. Ha túl magasra teszed a mércét, nagy lesz a frusztráció, ami szintén csak elveszi a kedvedet a mozgástól, s a végén teljesen leállsz majd az edzéssel. Kezdd apró célokkal, melyeket rövid távon teljesíteni tudsz, és ha érzed a haladást, az csak még több motivációt ad majd. A mozgásnak elsősorban az a célja, hogy minél egészségesebb és boldogabb légy, s egy szellemileg megterhelő nap befejezéseképp felszabadítsd tested bennrekedt energiáit. Szóval csak lazán!

3. Mozgásforma

 

Valószínűleg Neked is sokszor volt a mozgás a januári fogadalomlistádon, ami természetesen a februárt már nem érte meg. Ahhoz, hogy elég kitartó légy, mindenképpen meg kell találnod a számodra legmegfelelőbb mozgásformát. Ha nem szeretnél edzőterembe menni, az internetről már otthon is tömérdek mennyiségű edzésprogramot tudsz megcsinálni. Tetszés szerint, a szintednek megfelelően, vagy akár a típusok szerint is nyugodtan variálhatod őket, épp amelyikhez kedved van. Fokozatosan iktass be új kihívásokat, hogy még véletlenül se unj rá a megszokottakra, s így a szintedet is növelheted.

4. Rendszeresség

 

Habár egy felnőtt ember számára nagyjából 150 perc mozgás a legideálisabb egy héten, nem kötelező ezt betartani. Ha épp úgy érzed, nem vagy a helyzet magaslatán, válassz egy rövidebb, 10-15 perces programot, hiszen az is több mint a semmi. Még az is lehet, hogy az edzés végére a fejfájásod is elmúlik. Ha pedig úgy érzed, legszívesebben minden szabadidődben mozognál, hát tedd azt. Persze ne vidd túlzásba, de egy kőkemény, 30 perces edzést kombinálhatsz kirándulással, vagy amikor teheted, gyalogolj, a lift helyett pedig használj lépcsőt.

5. Jutalom

 

Fontos, hogy a mozgást ne „második munkahelyként” kezeljük, ugyanakkor ezen a téren is mindig jól esik egy kis dicséret, elismerés. Időnként jutalmazd meg magad valami aprósággal – persze ne minden edzés után egy adag sütemény legyen a jutalom -, ha elérted célkitűzésed első lépcsőfokát, vagy épp pihenőnapot tartasz a héten, vegyél egy forró fürdőt, igyál egy finom kávét, vagy vedd meg a könyvet, amit már régóta szeretnél elolvasni. Ha pedig elég kitartó vagy, a bókok maguktól is jönnek majd, hiszen a mozgás okozta öröm a kisugárzásodnak is jót tesz.

Habár nagy közhely, mégis rendkívül igaz: csak elkezdeni nehéz. Ha betartod tippjeinket, remélhetőleg sikerül elsajátítanod azt az életformát, aminek a mozgás fontos alappillérét alkotja. Mi nem hiszünk a diétákban, hiszen nincs olyan ember, aki egy életen át tudná bármelyiket is csinálni – inkább a mozgás örömére és a tápláló, teljes értékű ételekre szavazunk.

Te hogy vagy ezzel?

További cikkek amik még érdekelhetnek

jan19
5 stílusos ajándék férfiaknak Valentin-napra
5 stílusos ajándék férfiaknak Valentin-napra

Igaz, a szerelemben minden nap Valentin-nap, azonban a nagy rohanásban, sűrű hétköznapokban sokszor elfelejtünk randevút szervezni, ajándékokkal kedveskedni. Február 14. azonban jó alkalom arra, hogy megajándékozd szerelmedet valami kedves különlegességgel – és ne aggódj, férfiaknak ajándékot találni könnyebb feladat, mint gondolnád!

jan18
5 Valentin-napi ajándéktipp lányoknak
5 Valentin-napi ajándéktipp lányoknak

Közeleg a Valentin-nap és biztosak vagyunk benne, hogy te is szeretnéd meglepni szerelmedet valamivel, aminek biztosan örülne! Ha tanácstalan vagy, mit is vegyél neki, mutatunk pár ötletet, melyek segítségével garantáltan mosolyt csalsz majd kedvesed arcára!

jan05
Újévi megújulás
Újévi megújulás

A vizsgaidőszak lassan a vége felé közeleg, így alkalmad lehet egy kis pihenésre és kikapcsolódásra, ha a karácsonyi sürgés-forgás és az újévi ünneplés után ez nem sikerült. És mi is lehetne ennek jobb módja, mint kipróbálni pár házi bőr-és hajápolási praktikát, hogy picit azonosulni tudj az „Új év, új én” filozófiával?

dec15
A karácsony a hygge csúcspontja
A karácsony a hygge csúcspontja
By

A skandináv kultúra szerelmesei között keresve is alig találunk olyat, aki ne hallott volna már a hygge-ről. Ez a dán életérzés, amely boldoggá tesz, és ez nem egy üres ígéret, a dánok tényleg vezetik a boldogsági világranglistákat. A hygge egész évre szól, de van egy időszak, ami minden szempontból betölti a szó jelentését. Ez a karácsony, a leghyggeligebb időszak.