10 tipp, hogy könnyebb legyen a vizsgaidőszak

10 tipp, hogy könnyebb legyen a vizsgaidőszak
2016-05-24 uptostyle.hu

10 tipp, hogy könnyebb legyen a vizsgaidőszak

By Ferencz Barbara

000

Nyakadon a vizsgaidőszak, és még mindig nem találtad meg a számodra legmegfelelőbb tanulási módszert? Nem sikerül eléggé lekötni a figyelmedet, hogy rendesen megjegyezd, amit kell? Mi most összegyűjtöttünk neked néhány apró trükköt, amelyekkel megkönnyítheted a tanulási folyamatot.

1. Fújj a szobába olyan illatot, amit kifejezetten nem szeretsz, majd használj belőle közvetlenül a vizsga előtt is, hiszen a kellemetlen illat jó hatással lesz a memóriádra. Illat helyett használhatsz valamilyen bizarr ízesítésű rágógumit is, a hatás garantált.

 

2. Készíts rövid jegyzeteket a legfontosabb dolgokról. Egyrészt az írással még inkább elősegíted, hogy a tananyag beivódjon az emlékezetedbe, másrészt, amikor ismétlésre kerül a sor, elég elővenned a vázlatokat, és egyszerűen át tudod nézni, ami esetleg még nem megy olyan jól.

3. Ma már lehetőség van olyan programokat letölteni a számítógépedre, amelyek segítségével egy bizonyos időre blokkolhatod a honlapokat. Ezáltal ha számítógépen tanulsz, könnyebb elkerülni, hogy egy óvatlan pillanatban a közösségi média rabjává válj tanulás helyett.

 

4. Ha van rá lehetőséged, mindig nézz meg egy filmet az adott tantárgyhoz kapcsolódóan. Nemcsak kikapcsol egy kicsit a sok tanulás közben, de sokkal könnyebben tudod vizualizálni mindazt, amit be kell vésned az agyadba, s a vizsgán jobban eszedbe jutnak majd a helyes válaszok.

5. Úgy készíts jegyzeteket, mintha valaki másnak szánnád őket. Ha ezt tartod szem előtt, sokkal átláthatóbb, egyértelműbb vázlatokat tudsz készíteni, amelyek segítségével sokkal könnyebb lesz megtanulni a vizsga anyagát. Ha pedig neked már nem lesz rá szükséged, tényleg odaadhatod valakinek, aki még hasznát veszi.

 

6. Húsz percenként végezz áttekintést a frissen megtanult anyagból, mivel az emberi agy kiszelektálja a felesleges dolgokat, s így pár nap múlva semmire nem fogsz emlékezni a tanultakból. Ezért is fontos, hogy időben elkezdj készülni, hiszen minél több napon át tanulsz, annál többször ismételsz, s így egyre jobban beivódnak agyadba a szükséges információk.

7. Használj különböző színű tollakat a kiemelésre és a jegyzetek díszítésére. Sokat fog segíteni a vizuális memóriádnak, hiszen mindegyik témakörhöz tudsz majd kötni egy bizonyos színt, de ezen kívül még a vázlataidat is változatossá, színesebbé tudod tenni velük, így nem lesz olyan unalmas a tanulás.

 

8. Biztosan hallottál már a Pomodoro technikáról, amelynek lényege, hogy a tanulást kísérő járulékos tevékenységek időtartamát lecsökkentsük. A technika szerint 25 perc után érdemes 5 perc pihenőt tartani, s ezáltal könnyen betartható az egyensúly. Sokaknak nemcsak tanulásban, de munkában is segített ez a módszer, történetéről és a véleményekről rengeteget olvashatsz az interneten.

9. Lehet, hogy elsőre szokatlannak tűnik majd, de ha eddig még nem volt szerencséd hangosan tanulni, hát most itt az ideje! Ha mégsem szeretnél magadban így készülni, egy barátoddal olvassátok fel egymásnak a tananyagot. Minél több érzékszerveddel hatsz az agyadra, annál jobban beivódik minden.

 

10. Ha új anyagrészt kezdesz tanulni, válts helyszínt, vagy legalább pozíciót. Ezzel is serkentheted a memóriádat, és az információkat ezáltal is csak még jobban vizualizálhatod, illetve elkülönítheted egymástól aszerint, hogy mit melyik helyiségben tanultál épp.

Sajnos a vizsgaidőszakot nem lehet olyan könnyen venni, mint egy középiskolai órai felelést. Sokkal nagyobb a tét, hiszen itt már közvetlenül a jövődről van szó. Épp ezért fontos, hogy kidolgozz magadnak egy olyan tanulási technikát, amellyel könnyedén, jó eredményekkel végigszárnyalhatsz a vizsgákon. Mit gondolsz?

További cikkek amik még érdekelhetnek

ápr08
5+1 Húsvéti dekoráció ötlet
5+1 Húsvéti dekoráció ötlet

Húsvéti dekoráció ötletek – A tavasz beköszöntével kezdetét veszi a húsvéti készülődés. Varázsolj Te is üde hangulatot otthonodba a megújulás jegyében! Akár a hagyományos dekorációk szerelmese vagy, akár minden évben újítani szeretnél otthonod húsvéti köntösén, cikkünkben biztosan találsz kedvedre való dekorációs ötletet. Kreatívkodásra fel!

ápr07
Bruncholj otthon! 5+1 könnyedén elkészíthető fogás
Bruncholj otthon! 5+1 könnyedén elkészíthető fogás
By

Az Uptostyle csapata imád olyan helyekre járni, ahol elfogyaszthatunk egy remek reggelit vagy brunchot akár délután 2-kor is, viszont a jelenlegi helyzetben jobb ötletnek tartjuk, ha inkább otthon készítjük el saját brunch menünket. A következő hetekben mi is eleget teszünk a #maradjotthon felszólításnak és otthoni környezetben fogunk bruncholni. Ehhez mutatunk most 5+1 olyan étel ötletet, melyet Te is könnyedén elkészíthetsz, minimális alapanyag szükséglettel. Irány a konyha!

Már16
5+1 tavaszi dekoráció az otthonodba
5+1 tavaszi dekoráció az otthonodba
By

Lassan, de biztosan megérkezik a várva várt tavasz, a megújulás időszaka. Ilyenkor érdemes a környezetünket is megújítani, hiszen az otthoni kellemes hangulat is hozzájárul majd testi-lelki felfrissülésünkhöz.
Ehhez mutatunk 5+1 dekorációs tippet, melyekkel segítünk az otthonodat– általa pedig Téged is – tavaszias hangulatba lendíteni.

jan04
    Rázódj vissza a munkába! – 5+1 tipp, hogy könnyebben visszarázódj a munka világába!

    Szeptembertől újra visszatérhetünk a munka világába, a rohanós reggelek perceibe és a megannyi tennivaló kavalkádjába. A motivált kezdéshez azonban elengedhetetlen egy jól megtervezett rutin, ami a napjaidat könnyíti és gyorsítja meg. Használd tippjeinket, hogy az iskola és munka szezont produktívan, halogatás nélkül és jókedvűen kezdhesd!