Ismerd meg a niksen életmódot

Ismerd meg a niksen életmódot
2018-11-14 Kretter Szandra

A dán hygge és a svéd lagom után a hollandok is megismertetnek minket egy újfajta életszemlélettel, ez pedig nem más, mint a niksen, azaz a semmittevés művészete. Fontos tudni, hogy a niksen életmód nem a láblógatást tartja követendő példának. Mindössze bemutatja, hogy nincs azzal semmi gond, ha néha komolyabb célok nélkül teszel valamit – mondjuk bámulod a plafont, zenét hallgatsz, vagy csak az ablakon bámulsz ki hosszú percekig –, ha mindezt a saját örömödre teszed.

A hollandok szerint érdemes észrevenni hogy a niksen tényleg nem a semmittevésre ösztönzi az embereket! Sokkal inkább felhívja a figyelmet arra, mennyire egészségtelen az élet, amit élsz, hiszen rohansz mindenhová, nincs időd szinte semmire, kapkodsz, igyekszel! A lagomhoz hasonlóan a niksen szerint is érdemes lenne észrevenni, hogy a végeláthatatlan túlóráknak és a rengeteg intéznivalónak, teendőnek hosszú távon bizony negatív hatásai lesznek. 

A rohanó világban már teljesen hozzászoktál a reggeli rohanáshoz, a napi feladatok és a meetingek utáni kapkodáshoz. Ehhez képest a niksen talán kicsit sablonosnak, unalmasnak tűnhet. Azonban pszichológiai vizsgálatok  kimutatták, hogy ez nem feltétlenül baj. Számos kutatásból kiderült, hogy az unalom meglepően jó hatással van a mentális állapotra. A  The Atlantic adatai  például rámutattak, hogy a bambulás és az álmodozás elősegíti az agyműködést és serkenti a kreativitást. 

Egy brit tanulmány keretein belül a kutatók kreatív kihívásokkal állították szembe a vizsgált alanyokat. A kutatásban résztvevők egy csoportja a kreatív ötletelés előtt kifejezetten unalmas elfoglaltsággal ütötte el az időt, míg a többiek rögtön a brainstormingra tértek. Az eredmények azt mutatták, hogy sokkal jobban teljesítettek azok az emberek, akik nem rögtön a “lényegre” tértek, inkább hagyták, hogy az elméjük egy kicsit megpihenjen. A niksen tehát nemcsak a mindennapjainkra és a közérzetünkre, de a kreativitásunkra is jó hatással lehet.

Ha valamennyire követed a különféle életstílusok felbukkanását és mibenlétét, akkor talán elgondolkodtatott, hogy mindez egyenlő lenne a mindfulnessel? A mindfulness egyszerűen megfogalmazva tudatos jelenlétet jelent, amikor teljesen megéljük az adott pillanatot. Ilyenkor befelé figyelünk, tudatosan fókuszálunk. Ezzel szemben a niksen az “aktív” semmittevésre biztat, amikor nem koncentrálunk tudatosan, de a kreativitásunk, az elménk, a fantáziánk mégis dolgozik.

A niksent tehát bárhol, bármikor könnyen gyakorolhatod: egy kávézóban, amíg a barátaidra vársz vagy otthon, mikor a kedvenc magazinodat olvasod! Nincs is jobb annál, mint mikor hazaérsz a munkából, letelepedsz a kedvenc karosszékedbe, meggyújtasz egy gyertyát és megpihensz! A lényeg, hogy mindezt úgy tedd, hogy ne vonja el a figyelmedet semmi, felejtsd el egy kis időre a napi feladatokat, gondokat, csak élvezd a pillanatot! Az Uptostyle shopban beszerezhető P.F. Candle Orange cardamom-szója illatgyertya például tökéletes választás az ellazuláshoz – telt, édes illatával garantáltan megnyugtat!

Sokféle életvezetési módszer létezik, nem könnyű köztük kiigazodni, azonban abban mindegyik megegyezik, hogy a magadra szánt idő, a testi-lelki kikapcsolódás nagyon fontos! Csak akkor leszel igazán produktív, ha képes vagy ellazulni, feltöltődni, kilépni a mókuskerékből! Tenni valamit pusztán azért, mert jól esik!

További cikkek amik még érdekelhetnek

jún13
Nyári programajánló
Nyári programajánló
By

Tavasszal ugyan nem volt túl sok lehetőségünk programokat csinálni, de az remek hír, hogy ezt nyáron végre elkezdhetjük bepótolni. A lenti cikkünkben 5+1 olyan nyári – többnyire természetközeli – programot mutatunk be Nektek, amit biztonságosan tudtok élvezni, anélkül, hogy külföldre utaznátok. Kalandra fel, itt az ideje újra kapcsolatba lépni a külvilággal!

jún02
Hogyan tarts közösségi média szünetet?
Hogyan tarts közösségi média szünetet?
By

Valljuk be őszintén senki sem tudná elképzelni a napjait közösségi média nélkül. A mai világban egyre több időt töltünk online, a telefonon olvasunk híreket, játszunk, beszélgetünk és online is kapcsolódunk ki. Javasolt a függőség elkerülése érdekében szünetet tartani. Ha elhatároztad, hogy belekezdesz a detoxba, akkor tippjeink biztosan a segítségedre lesznek.

máj18
Támogasd Te is a helyi kisvállalkozókat!
Támogasd Te is a helyi kisvállalkozókat!
By

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy kedvenc helyeinket, tervezőinket, helyi üzleteinket támogassuk ebben a nehéz időszakban és utána is. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük nektek pár olyan hazai és nemzetközi vállalkozást, akiknél szívesen vásárolunk Mi is, így Nektek is bátran tudjuk ajánlani!

máj11
5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról
5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról

A home office ideje alatt hajlamosak vagyunk ellustulni, így könnyen összegyűlhetnek a feladataink. A ideális napirend elengedhetetlen ahhoz, hogy otthonról is produktív legyél. Ha még nincs bevált módszered ez a lista segít majd, hogy hatékonyan dolgozz otthonról is!