Minimalizmus a javából- mindent a minimalizmusról – 1. rész

Minimalizmus a javából- mindent a minimalizmusról – 1. rész
2017-04-02 Adel

A felgyorsult világ és a végtelen információáradat kereszttüzében könnyen elsiklunk a részletek felett. Olyan fogalmakkal és kifejezésekkel dobálózunk, melyekről tulajdonképpen alig tudunk valamit, de nincs időnk mélyrehatóbban megvizsgálni őket. A minimalizmus is egy olyan irányelv, amiről mindenki beszél, de mélyebb tartalmait sűrű homály fedi. Cikkünkben ezt a homályt szeretnénk eloszlatni.

000

Eredete:

A minimalizmus gyökerei egészen a felvilágosodás virágkoráig nyúlnak vissza: Rousseau híres „Vissza a természetbe” jelmondata ebben az esetben nem túrázásra buzdít, hanem korát megelőzően rámutat a társadalom fő problémájára. A mesterségesség, a természettől való fokozatos eltávolodás és modernizáció az emberi jellemre is rányomja a bélyegét: az emberekből elszáll az emberség, így a gyorsan fejlődő társadalom előbb utóbb felőrli önmagát. Ez lett az egyik alapgondolata a 20. század második felében kibontakozó irányelvnek: a minimalizmusnak.

A 60-as évek Amerikája formálta meg a mai modern kor alappilléreit: a popkultúra kibontakozása, a feminizmus megerősödése és az űrkutatás hihetetlen eredményei mind a szabadságot hirdették. A Beatles és a Rolling Stones dalszövegei utat mutattak, akárcsak Jacqueline Kennedy, az USA first ladyje, aki páratlan eleganciájával és eredetiségével irányt mutatott és teret adott a nőknek mind a politika, mind a gazdaság terén. A mondás pedig igaz, miszerint a határ a csillagos ég, hiszen 1969-ben valóra vált a lehetetlen: az ember a Holdra lépett. A világ ébredezni kezdett a háborúk után és a materializmus egyre nagyobb teret kapott, hiszen az eddig elérhetetlen árucikkek hirtelen mindenki számára megkaphatóvá váltak. Azonban a túlzott fogyasztói ingeráradat után szinte természetes igény alakult ki egy letisztultság mellett érvelő irányzatra, így kezdetét vette a minimalista mozgalom.

Célja:

Az irányzat célja – nevéből adódóan – a minimalizmusra, tehát az egyszerűségre való törekvés. Elsőként a művészetekben, azon belül is a festészet és szobrászat terén mutatkozott meg, később pedig megjelent az építészetben és a divatban is. Az élet majdnem minden területén alkalmazható irányzat a letisztultság, egyszerűség és a valódi minőség jegyében született. Célja, hogy mentesítsük környezetünk az olyan dolgoktól, melyek hátráltatnak bennünket, elvonják a figyelmünket és energiánkat a ténylegesen fontosakról. A tárgyak rabságából való szabadulás az első lépés a minimalizmus felé. Hiszen így idővel háttérbe kerülnek a materiális értékek és jobban tudunk koncentrálni feladatainkra és emberi kapcsolataink ápolására. Fő eszméje, hogy felismerjük, valójában mire is van szükségünk. Ezáltal tudatos fogyasztóvá válhatunk, így csökkentve ökológiai lábnyomunk méretét is.

Hogyan csináld?

A minimalizmus az élet számos területére kiterjedt, így ha valóban sajátodnak érzed ezt az irányzatot, könnyen beépítheted a mindennapjaidba. A szakkönyvek és életvezetési tanácsadók előtt érdemes kipróbálnod egy minimalista kihívás formájában. Ha a „kúra” után is úgy érzed (remélhetőleg), hogy ez a te utad, akkor ásd bele magad az irányzat bugyraiba. Fontos szempont, hogy tudatosan élj és úgy alakítsd ki a környezeted, hogy az ne gátoljon ebben az új fajta gondolkodásban. Azonban a tudatos gondolkodásmódhoz és életvitelhez hozzátartozik az is, hogy a környezetünkkel is törődünk. Nem kell azonnal megoldanod a globális problémákat – kezdd kicsiben, például a szelektív hulladékgyűjtéssel, vagy a tudatos vásárlással. A Green Peace-hez másnap is jelentkezhetsz! 😉

Az ember társas lény és közösségben él, viszont ne felejtsd el, hogy emberi kapcsolatainkra is érvényes a tudatosság. Nem is gondolnád, mennyi energiát és időt von el egy olyan kapcsolat, vagy társaság az életedből, mely nincs rád pozitív hatással. Az igaz barátságról és szeretetről alkotott klisék – akármennyire is klisék – de igazak. Talán ez a legnehezebb egy olyan életmód kialakításában, amely csak a fejlődést szolgálja – és tulajdonképpen ez a minimalizmus legtávolabbi célja. Végezetül ne feledkezz meg a többi élőlényről sem magad körül. Nem kell állatvédő aktivistának lenned ahhoz, hogy segítsd – vagy legalábbis ne hátráltasd – az állatvilág jobb élhetőségét. Például ne vásárolj olyan termékeket, melyeket állatokon teszteltek és próbáld kedvenceidet nem tárgyként kezelni – hiszen nem azért élnek, hogy az embereket szolgálják, ezt lassan beláthatnánk.

A minimalizmus tehát sokkal több, mint egy újhullámos kávézó, vagy egy letisztult outfit. Segítségével megismerheted önmagad, a környezetedet, az életet. Jobb emberré válhatsz, ami végső soron nem egy elhanyagolható tény. 
Cikkünk folytatásában pedig részletes képet vetítünk neked az irányzat hatásairól. Tarts velünk!

További cikkek, amik még érdekelhetnek

Már09
A leginspirálóbb külföldi magazinok
A leginspirálóbb külföldi magazinok
By / No Comments

Összegyűjtöttük a legérdekesebb és legszebb külföldi magazinokat, hogy sose fogyj ki az ihletből, legyen szó designról, életmódról, divatról vagy inspiráló emberi történetekről. Cereal, Kinfolk, Monocle és társaik a kattintás után.

Már05
Hungarian Girlbosses – Puskás Nóri és a gasztro fotózás titkai
Hungarian Girlbosses – Puskás Nóri és a gasztro fotózás titkai
By / No Comments

Puskás Nóri a magyar gasztro fotózás egyik legfelkapottabb alakja, képeivel Budapest számos pontján találkozhatunk, emellett a social media világában sem idegen. Ismerd meg kicsit közelebbről ezt a különleges szakmát egy ilyen inspiráló személyiségen keresztül.

feb15
Tippek, hogyan legyél magabiztosabb a mindennapokban
Tippek, hogyan legyél magabiztosabb a mindennapokban
By / No Comments

A magabiztos emberek erőt, energiát, dinamikusságot árasztanak, jó a közelükben lenni. Ilyenkor mi is úgy érezzük feltöltődünk, új erőre kapunk. Mondhatjuk, hogy ez a tulajdonság az ember veleszületett sajátossága, de a jó hír, hogy tanulható jellegzetesség, és még önismereti könyvek tömkelegét sem kell áttanulmányoznod hozzá.

feb13
Valentin-nap egész évben
Valentin-nap egész évben
By / No Comments

Mi lenne, ha minden reggel egy mosollyal keltenéd a párod, összedobnál neki egy gyümölcssalátát reggelire, öleléssel köszönnél el tőle munkába indulva, érdeklődnél, hogy telik a napja, kávéval várnád a kedvenc kávézójából, vagy kibontanátok egy üveg bort a közös vacsorához és beszélgetnétek? A Valentin-nap nem kell, hogy csak egy nap legyen!