Minimalista karácsony – A karácsonyfa

Minimalista karácsony – A karácsonyfa
2017-12-15 biberczanett

Az ünnepek közeledtével minket is megérintett a karácsony hangulata, bár még van időnk, sosem lehet elég korán kezdeni a készülődést. Ebben az időszakban sokan hajlamosak túlzásba esni a fa és a díszítés terén, ezért szeretnénk egy kis segítséget adni, hogy minden értelemben „minimalizálni” tudd a karácsonyi dekorációt.

Mi mással is kezdhetnénk a sort, mint a karácsonyfával? Persze mindenki imádja az igazi fenyő illatát, ami hozzá tartozik az igazi Karácsony élményhez, de be kell látnunk, hogy azért a pár „karácsony illatú” napért nem éri meg több ezer fenyőt kivágni, hogy az ünnepek végeztével halomszámra heverjenek az utcákon.

Szerencsére sok alternatív megoldás létezik, azok számára, akik az ünnepek alatt is szeretnének környezettudatosan élni. Nem csak a dekorációnál használhatod a kreativitásod, hanem a fa elkészítésében is! Amellett, hogy védjük a környezetünket, az otthoni karácsonyfa készítés remek program lehet a család számára, ez az az ünnep pedig pont arról szól, hogy minél többet legyünk azokkal, akiket szeretünk.

A karácsonyfa készítéséhez többféle alapanyagot választhatsz, például natúr faágakat vagy a kifinomultabb hatás érdekében faléceket. A faágakat a falra is felfúrhatod, úgy, hogy egymás alá egyre hosszabb ágakat illesztessz, vagy összekötve függesszted fel őket és máris kész a karácsonyfád – már csak annyi a dolgod, hogy feldíszítsd. Az ilyen típusú fa akkor a legszebb ha natúr, természetes díszeket választassz, például terméseket, amiket gombostűvel vagy kisebb szögekkel rögzíthetsz.

Lécekből is összeszerelheted a fádat: ha ezt a megoldást választod szükséged lesz néhány kisebb kocka alakú fára a törzshöz, a szintekhez pedig különböző hosszúságú lécekre, amelyeket csillag alakban kell elhelyezned. Ehhez a fához a legjobb választás a fehér vagy ezüst dekoráció, mint például a papírból kivágott csillagok és hópelyhek.

Ha nem érzed magad elég kreatívnak a saját fa alkotásához, vagy a kézügyességeddel van probléma, akkor sem kell elkeseredned, hiszen az alternatív karácsonyfád egy egyszerű létra is lehet! Itt viszont már nagyobb hangsúlyt kell fektetned a díszítésre, hogy egy hétköznapi használati tárgy valóban helyettesíteni tudja a karácsonyfádat. De hogy mégse ess túlzásba a dekorációval és ne kelljen feleslegesen újabb díszeket vásárolnod, jobb megoldás ha inkább több égősort és fenyő girlandot tekersz körül a létrán. Emellé jöhetnek még kisebb díszek, azok is természetesen minimál stílusban.

A „fenyődnek” nem kell feltétlen fából készülnie! Kartonból is elkészítheted, itt pedig szabad kezet kapsz a színek terén. Választhatsz a hagyományhoz híven zöld papírt, de lehet fehér vagy egyszerű barna kartonból is. Ehhez a fához díszekre sem lesz szükséged, ismét csak a kézügyességed és a fantáziád szab határt!

Magával a dekorációval is dolgozhatsz , ehhez különböző méretű, gömb alakú díszekre lesz szükséged, melyeket egy damil segítségével függeszthetsz fel a lakásban – gyakorlatilag bárhol. Ezt az alternatív karácsonyfát elkészítheted a már meglévő karácsonyi gömbökből, de Te magad is kreálhatsz díszeket. A természetesebb hatás kedvéért például vásárolj átlátszó gömböket, és a belsejükbe tegyél fenyőágakat, terméseket.

Ha mégis a hagyományos megoldás mellett döntenél, akkor sem kell lemondanod a környezettudatos favásárlásról! Bérelhetsz cserepes fát az IKEA-ból, amit karácsony után elültethetsz a kertedben, vagy ha erre nincs lehetőséged, akkor vissza is viheted.  A karácsonyfa vásáron a fenyőfák ára 5990 Ft, az IKEA FAMILY klubtagok számára a vételárból 3000 Ft kedvezményt biztosítanak, melyet ajándékkártyán kapnak vissza, amit 2018. január 2. és 2018. március 31. között bármelyik IKEA áruházban levásárolhatnak.

Ezenkívül a KreARTON– ami a karton karácsonyfa ötletéből született- összecsukható fáiból és díszeiből is válogathatsz.

Kicsit költségesebb opció, de művészet kedvelőknek ajánljuk Szőke Gábor Miklós szobrász fáit, melyek 100%-ban újrahasznosított lécekből, a művész korábbi szobraiból, bútoraiból készült egyedi karácsonyfák.

Reméljük sikerült megtalálnod a hozzád leginkább illő karácsonyfát és dekorációt! A szeretet ünnepének közeledtével fontos hangsúlyt fektetnünk a környezetünk szeretetére is. Ha egy alternatív karácsonyfa mellett döntesz, máris nagy lépést tettél a Földért – legyen számára is boldog a Karácsony!

További cikkek amik még érdekelhetnek

jún07
Design, kávé, Budapest
Design, kávé, Budapest

Egy nyári kiülős beszélgetés, egy magányosan, olvasással töltött délután, vagy akár egy hosszú, vizsgákra készülős, tanulós nap – mindent szebbé lehet varázsolni egy csésze finom kávéval! Még hangulatosabbá teheted a kávézás élményét, ha egy ízlésesen kialakított, letisztult környezetben fogyasztod el a kedvenc lattédat vagy limonádéd. Összegyűjtöttük a kedvenc budapesti kávézóinkat, ahol a design épp olyan fontos, mint a jó minőségű, finom kávé.

máj19
Minimalista utazás -pakolj, mint egy profi!
Minimalista utazás -pakolj, mint egy profi!

Végre megérkezett a jó idő és vele együtt a nyaralás megszervezésének ideje is. Az úti cél kigondolása és a szállás lefoglalása után a legégetőbb kérdés a poggyász összepakolásához köthető: mit vigyél magaddal és mi az, amire nem lesz szükséged? Cikkünkben néhány tippet adunk ahhoz, hogyan csomagolj be profiként egy minimalista utazáshoz.

ápr26
Energikus reggel-produktív munkanapok
Energikus reggel-produktív munkanapok

Hogy milyen hangulatban telik a munkában töltött idő, mennyire vagy energikus napközben, nagyban a reggeli rutinon múlik. Éppen ezért fontos, ha eddig nem is tettél így, mostantól jobban figyelj oda a napindító szokásaidra, hiszen sokszor ezeken az apróságokon múlik, hogy érzed magad a bőrödben.

ápr18
A streetwear és a millenial generáció hatása a luxusmárkákra
A streetwear és a millenial generáció hatása a luxusmárkákra
By

Akármilyen nagy múltú egy luxusmárka, nem árt lépést tartania a kisebb, feltörekvő brandekkel, melyek csak most kezdik bontogatni szárnyaikat. De nem véletlen, hogy a Louis Vuitton és a Burberry miért tartozik a legnagyobb világmárkák közé: nagy hangsúlyt fektetnek a streetwear designerekkel és hírességekkel való kollaborációkra, melyekkel könnyedén beférkőznek a  millenial generáció kegyeibe.