Milyen napszemüveget vegyél a nyárra?

Találd meg a tökéletes párt velünk!

Milyen napszemüveget vegyél a nyárra?
2017-06-22 Greta Dobai

Nyár napszemüveg nélkül? Biztos, hogy nem! Egyesek egy kisebb optika kínálatát megszégyenítő kollekciót halmoznak fel, míg mások egy pár klasszikus, „mindenhezmegy” darab mellett teszik le a voksukat. Bármelyik táborba is tartozol, napszemüveg vásárlásánal van néhány alapszempont, amit érdemes figyelembe venned.

Tetszik?  ✔️
Megfelelő az UV védelem?  ✔️
Jól áll? Na itt kezdődnek a bajok!

A boltba betérve hosszú percek telhetnek el 1-2   könnyed idegosszemlással és egy kisebb arcplaszitika gondolatával tarkítva, mire megtalálod A DARABOT. Egy egyszerű trükkel azonban megkímélheted magad ettől az idegpróbáló folyamattól. Ismerd meg az arcformádat!

Ennyi. Igaz, igényel némi felkészülést, de a legközelebbi napszemüveg vadászaton már tudni fogod, mely fazonokat érdemes leemelned a polcról és melyeket kell távolról elkerülnöd. Ismerd meg a arcformád jellemzőit és az Uptostyle tagjainak kedvenc szemüvegeit a nyárra!

 

 

 Így állapítsd meg az arcformádat! 🙂  

Kevesen vannak, akik első ránézésre rá tudnák vágni, milyen formájú arcuk is van. Valljuk be, nem egyszerű! De aggodalomra semmi ok, mert számtalan praktika létezik ennek megállapítására!

A legmókásabb ezek közül talán a “rúzsostükrös” módszer, amihez nem kell más egy rúzson, egy tükrön és a rajztudásodon kívül. Állj a tükör elé, kösd hátra a hajad és rajzold körbe a tükörképeden az arcod külső pontjait. Ha ez megvan, válaszolj a következő kérdésekre. 

Mi a legszélesebb része az arcodnak?

Minden egyforma: Ha a homlok, az arccsont és az állkapocs szélességed egyenlő, akkor négyzet, kerek vagy ovális arcod lehet. Ugorj a második lépésre, hogy több betekintést kapj.

Homlok: Ha a homlokod a legszélesebb és az arcod lefelé elkeskenyedik, akkor a szív alakú kategóriába esel.

Arccsont: Gyémánt alakú az arcod, ha az arccsontod a legszélesebb.

Állkapocs: Ha az állkapocs a legszélesebb rész akkor  háromszög alakú arcformád van.

Milyen alakú az állad?

Kerek: A kerek és ovális arcformáknak kissé lekerekített álla van.

Szögletes: Ha erős állkapcsod van, akkor legvalószínűbb, hogy szögletes alakú a fejformád. A másik két ponttól függően, lehetsz még gyémánt vagy háromszög is.

Hegyes: Semmi kétség, hogy szív alakú arcod van.

 

Milyen hosszú az arcod?

Rajzolj a tükörképedre egy vízszintes vonalat közvetlenül a szemek alatt és egy másik vonalat függőlegesen, ami a homlokod tetejétől indul, áthalad az orrodon és az állad alján ér véget. Kaptál egy kereszt alakot.

Kerek: Ha a kereszted egy az egyhez arányú, akkor az arcod kerek alakú.

Hosszúkás: Hosszúkás arcod van ha a vízszintes vonalad rövidebb mint a függőleges.

Gyémánt

Jellemzők: Az áll határozott és elkeskenyedő, de nem annyira, mint a hosszúkás arcformánál.  Az arccsontok kiugróak és szélesebbek a homloknál, a szem vonala keskeny.  Az elsődleges cél, hogy felhívd a figyelmet a szemkörnyékedre, úgy hogy szélesebb napszemüveget választasz. 

Ami jól áll: Keress olyan kereteket, amiknek a felső része hangsúlyos. A macskaszem formájú keret is jó választás lehet, ha ki akarod emelni az arccsontodat. 

Mondj nemet: A vékony keretekre, amelyek kihangsúlyozzák a keskeny szemvonaladat.

A mi kedvencünk: Priszci a Ray-Ban Round fekete lencsés modelljét választotta, ami tényleg egy klasszikus darab, hosszú évekig a társad lehet és  laza vagy elegáns outfitekhez is tökéletes választás.

Kerek

Jellemzők: A kerek arcformára jellemző a széles áll és a homlok. A forma attól lesz kerek, hogy az arc szélessége megegyezik az arc magasságával.

Ami jól áll: A kerek arcformához a szélesebb kerettel rendelkező szemüvegek állnak jól, hiszen ezek optikailag keskenyítik az arcot. Ha te is ebbe a típusba tartozol, nyugodtan hordj macskaszem, wayfarer vagy szögletes fazont.

Mondj nemet: Kicsi, kerek formákra és a túlméretezett keretekre, amelyek az arcot még kerekebbé teszik.

A mi kedvencünk: Adélt ebben a gyönyörű Le Specs  Halfmoon magic napszemüvegben kaptuk lencsevégre. Igaz, hogy az ő arcformája csak enyhén kerek, de garantáljuk, hogy ez a szemüveg jól fog állni rajtad, ha ebbe a típusba tartozol!

Szív

Jellemzők: Sokszor lehet találkozni a háromszög alakú elnevezéssel is, hiszen jellemzői alapján olyan ez az arcforma, mint egy fordított háromszög. A homlok széles, az arccsont magas, viszont az áll hegyes és elkeskenyedő. A célod az legyen, hogy egyensúlyba hozd az arcod felső széles és az alsó keskeny részét.

Ami jól áll: Próbálj ki olyan kereteket, amelyeknek az alsó része hangsúlyos, ezzel ki tudod szélesíteni az arcod alsó keskeny részét. Válassz világos színeket, részesítsd előnyben a könnyű anyagokból készült napszemüvegeket, valamint a keret nélküli stílusokat.

Mondj nemet: A tetején kiszélesedő vagy díszített darabokra, amelyek a homlokodra vonják a figyelmet.

A mi kedvencünk: Domi Chloé Carlina modelljét választotta pasztellpink verzóban. Ha szereted a feltünő darabokat, ez biztos a kedvenced lesz!

 

Hosszúkás

Jellemzők: Ha keskeny a az arcod és inkább hosszabb mint szélesebb, magas arccsontod van, hosszú az orrod és magas a homlokod, akkor hosszúkás fejformád van. 

Ami jól áll: Ha a szokásosnál hosszabb arccal rendelkezel, akkor a szélesebb szemüvegfajták, más néven aviator keretek feltétlenül neked szólnak. Mivel szélesek, így optikailag rövidítik és szélesítik a hosszúkás arcodat.

Amire mondj nemet: az alacsony keretekre, amik nem illenek az arcod mértéhez. A keskeny és négyszögletes keretek sem előnyösek, mert nem szélesítenek az arc felső részén.

A mi kedvencünk: Kata Marc Jacobs darabját szúrta ki rögtön, szerintünk sem választhatott volna jobban. 

Ovális

Jellemzők: A formája leginkább egy tojáshoz hasonlít, mégis ez a legszimmetrikusabb arcforma. Az ovális arcúaknak magas, formás arccsontjuk és enyhén ívelt állvonaluk van. A homlok magassága kiegyensúlyozza az arc alsó felét, így a homlok és az áll nagyjából egy vonalban helyezkedik el

Ami jól áll: Szinte bármilyen keret jól áll. Különösen kedvezőek a geometrikus vagy a kerek formák. Arcod legszélesebb részéhez képest a keret szélessége mindig legyen picit nagyobb. A szögletes napszemüvegek is jól állnak.

Mondj nemet: túl magas szemüvegek, amelyek túlméretezik az arc hosszát, illetve a keskeny keretekre, amelyek a keskeny szemvonalra hívják fel a figyelmet.

A mi kedvencünk: Tami Céline Marta modelljét választotta, klasszikus de mégis elegáns stílust képviselve. Ha az “less is more” híve vagy, ez a te szemüveged!

Reméljük útmutatónkkkal megkönnyítettük neked is a választást és magabiztosan tudod beszerezni a legújabb napszemüvegedet!  😎

 

Köszönjük a szemüvegeket a SUNANDEYE csapatának!

Photography: Dombóvári Judit

Art director: Varga Priszci

 

MUA: Horváth Glória

Modellek: Csapattagjaink, Priszci, Adél, Domi, Kata és Tami.

További cikkek amik még érdekelhetnek

nov15
5+1 tipp, hogy megszeresd a sportot
5+1 tipp, hogy megszeresd a sportot
By / No Comments

Hosszú út vezet a világklasszis lustaságtól a heti rendszerességű edzésekig, a fulladástól és hányingertől a mozgás élvezetéig, a folyamatos súly ingadozástól a stabilitásig. Nem két hét alatt elérhető eredményekről szeretnénk beszámolni, hanem egy életmód és szemlélet váltásról, aminek köszönhetően egy sokkal sportosabb életvitelt lehet folytatni!

okt26
Praktikus útmutató egy hygge inspirálta otthonhoz
Praktikus útmutató egy hygge inspirálta otthonhoz
By / No Comments

A dánok nem csak példaértékű életszeretetükről híresek, hanem kifogástalan stílusokról is! Ha még nem hallottál a Dániából induló hygge designeról, akkor itt az ideje, hogy megtudd miért a dánok a legboldogabbak és hogyan tudod megteremteni a saját hygge inspirálta otthonodat 5 egyszerű lépésben. Bár a cím azt sugallja, hogy itt csak a designról lesz szó, valójában a hygge nem csak pasztell színekről és lágy fényekről szól, hanem ennél sokkal többről!

okt26
Októberi olvasnivalók- ezeket az inpirációkat ajánljuk az őszre!
Októberi olvasnivalók- ezeket az inpirációkat ajánljuk az őszre!
By / No Comments

Bármennyire is szomorkodunk miatta, a nyárnak bizony vége és már bőven az ősz közepén járunk. De ahelyett, hogy ezen keseregnénk, mi inkább megpróbáljuk kiélvezni az ősz nyújtotta pillanatokat is, és ebben az időben mi lehetne kellemesebb időtöltés, mint bekucorodni az ágyba és olvasni a kedvenc könyveinket vagy magazinjainkat? Ha még nem tudod miből érdemes inspirálódni ebben a hónapban, akkor mi most adunk egy kis útmutatót.

okt03
School essentials – Ezekkel a termékekkel turbózd fel a tanéved!
School essentials – Ezekkel a termékekkel turbózd fel a tanéved!
By / No Comments

Az ősz beköszöntével a napozó ágyon való pihenést felváltja az iskolapad. Persze nem könnyű búcsút mondani a napsütésnek és a csodás nyári kalandoknak, de néhány dizájnos – és nem mellesleg praktikus – kiegészítővel feldobhatod a szürke hétköznapokat. Ismerős a helyzet, mikor az iskolában jössz rá, hogy mennyi mindent kéne beszerezni? Ha még te sem zártad le a tanszer-bevásárló körutat, cikkünkben olyan termékeket találsz, melyeket mindenképp szerezz be az iskolai élethez!