Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe SS18- Kedvenceink a divathétről!

Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe SS18- Kedvenceink a divathétről!
2017-10-18 Adel

Az ősz egyik színfoltja a színpompás levelek mellett a 2018-as tavaszi/nyái kollekciókat bemutató Mercedes-Benz Fashion Week volt, amely a nagyszabású Gombold újra! verseny fináléjának is otthont adott. Szerkesztőségünk tagjainak volt szerencséje élőben megtekinteni, mit álmodtak meg a tervezők a melegebb hónapokra. Priszci, Kitti, Zsófi, Adél, Betty és Domi tapasztalatai alapján olvassátok sok szeretettel a teljesség igénye nélküli beszámolónkat a kedvenc márkáinkkal!

 

A helyszínválasztás idén a Lechner Ödön által tervezett Iparművészeti Múzeumra esett, ami lélegzetelállító részleteivel csak emelte az esemény fényét. A tavaszi show-kal szemben most egy klasszikus kifutón vonultak végig a modellek, azonban a múzeum impozáns árkádsorral övezett kétszintes üvegcsarokában, ami egy távol keleti palota atmoszféráját teremtette meg. 

Idén ősszel újból betekintést nyerhettünk hazánk   és Közép-Európa legnevesebb tervezőinek bemutatóira: többek közt Nanushka, Tomcsányi Dóra és Daubner Anna kollekciói mellett nemzetközi viszonylatban is számos tehetséges tervező mutatkozott be. Fotósunk, Ancza Kriszti csodás backstage képeinek segítségével  most egy másik szemszögből mutatjuk be a tervezők munkáit.

 

ANNA DAUBNER

 

 

 

A nagyon fiatal, de annál tehetségesebb Daubner Anna showját idén is nagy izgalommal vártuk. Az elmúlt években egyre inkább elnyerte ízlésünket ez a márka, többek között remek anyagahasználata és különleges, de hordható formái miatt. Idén Anna Azerbajdzsánba kalauzol minket, a szövött szőnyegek és különleges minták világába. A kollekció egyik legegyedibb eleme, az az általa tervezett minta, melyen a különleges szőnyeg-motívumok és növény-minták mellett, a tervező saját agara is megjelenik, ezzel téve igazán személyessé a kollekciót. Nagy kedvencünk a fehér, háló szerű anyag, ami mind felépítésében,mind szerkezetében egy szövött szőnyeg újragondolását juttatja eszünkbe, ezzel megmutatva hogy mennyire különböző módokon lehet felhasználni, újraértelmezni egy textíliát. A tervező, elmondása szerint szeret régebbi, vintage elemeket felhasználni kollekciójában, ezzel átemelve és megőrízve a múlt egy darakáját a jelenben. Ezáltal a ruhadarabokon nagyon friss, modern, ugyanakkor barátságos, ismerős szabásvonalakat fedezhetünk fel. Csapattagjaink Domi és Betty is Anna mellett gyakornokoskodtak ebben a szezonban, így a kollekció tényleg közel került a szívünkhöz. Betty például  kézzel készített fülbevalókkal járult hozzá a bemutató sikeréhez.

anna daubner ss18 - mbfw

NANUSHKA

 

 

 

Nanushka 2018-as tavaszi-nyári kollekciója, ahogy azt már megszokhattuk a márkától, teljes egészében lenyőgöző volt. Idén a fiatal tervezőt, Sándor Szandrát a távol-keleti kultúra és az amerikai vadnyugat közti közös nyelv inspirálta. A kollekció megtestesíti a késői 80-as évek Angyalszív című film múzsáját, Lisa Bonettet, aki egy spirituális, földi karaktert alakít: ez a tervező bensőséges kapcsolatát idézi a természettel. A keleti hatások megjelennek állatmintaként, selyem kendők inspirálta sziluettekként és az előkelő antik selyem valamint a szatén jacquard anyag használatában. Emellett feltűnő fém és klasszikus farmer darabok reprezentálják a gazdag vadnyugati örökséget Szandra újragondolása szerint. 

nanushka ss18
nanushka ss18
nanushka ss18
nanushka ss18
nanushka ss18
nanushka ss18
nanushka ss18
nanushka ss18

BODYMAPS

 

 

 

A Bodymaps idén debütált a divathéten, és azonnal levett a lábunkról a 60-as, 70-es éveket idéző retró stílusával, mely remek előszóként szolgált Tomcsányi Dóri kollekciójához. A márka Lengyelországban látott napvilágot Ewa Stepnowska ötlete nyomán, aki a múlt század remek szabásvonalait és letisztult formáit kívánta a strand-viseletbe oltani. Azonnal tengerparti hangulatot teremtettek a magasderekú és balconett melltartós bikinik és a japán, fa piknikkosarakat idéző strandtáskák. A minták a retró vonalon maradva a 60-as évek nagy pöttyeit tükrözik, valamint a mákvirág és a csillagvirág motívuma is fellelhető a fürdőruhákon – mindez a korszak klasszikus színeiben. A „déli sárga” és a „nyalóka rózsaszín” nem csak a fürdőruhákon, de a kollekció részét képező strand-kimonókon is megjelent. A modellek lazán összefogott haja és természetes sminkje nagyszerűen egészítette ki az élénk színeket és a nagy mintákat. 

TOMCSÁNYI

 

 

 

A Tomcsányi bemutatókra szóló belépő minden szezonban egyúttal egy repülőjegy is, ami hol térben, hol időben repíti el a nézőt a helyszínről. Legújabb kollekcióját szemlélve újabb időutazáson vehettünk részt, mégpedig a 60-as,70-es évekbe. Dóri elmondása szerint az akkori teniszcsillagok inspirálták a ruhadarabok tervezésekor. Izgalmasnak találta a női sportviselet különböző megjelenését és igyekezett úgy megalkotni a kollekció darabjait, hogy viselőik is hasonló lelkesedéssel hordják őket. A múlt századi sport-uniformisok vonalait ötvözte a már klasszikussá vált Tomcsányi-sziluettekkel, ezáltal egy friss, kicsit nosztalgikus kollekciót teremtve. A tervező védjegyévé vált egyedi printek szintén a teniszhez kapcsolódtak: a sportszerek, mint a teniszütők és a labda megjelentek mind a mintákban, mind az egyedi tervezésű hímzett felvarrókban. A jellegzetes paszteles színhasználattal tökéletesen harmonizáltak a fotórealisztikus printek élénkebb árnyalatai, ezzel feldobva az egyszerűbb sziluetteket is. A matt, kicsit szoborszerű smink és a természetes haj tökéletesen kiegészítette a kollekció darabjait. Egyúttal az amerikai filmekből ismert hamptonsi kiruccanásokat juttatta eszünkbe, ahol a délutáni tenisz játszma után a rögtönzött tea partyra is nagyszerű választás lenne egy-egy összeállítás. 

NUBU

 

 

 

A NUBU tavaszi kollekcióját Reigl Judit festőművész munkái inspirálták, melyet leginkább a színkombinációk és a hullámzó szabásvonalak tükröztek. A márka által megszokott feminin vonalak erezet-szerű mintákban és sziluettekben teljesedtek ki, de a vízálló textíliák, bőr és selyem szövetek a minimalista irányt képviselték. Elnagyolt formák, mégis a test vonalát követő, majd a varrás mellett lágyan leomló anyagokok egy nagyon finom oldalát mutatták be a megszokott párostól, Garam Judittól és Kovács Adéltól. A különleges részletekben bővelkedő kollekció legtöbb darabja beleillik a minimalista stílust képviselők ruhatárába, a mi személyes kedvencünk mégis a pliszírozott hátú bőrdzseki, ami innovatív egyszerűsége miatt bármelyik szetted feldobhatja!

GRANDPA

 

 

 

Az alig egy éve alapított férfi ruházati brand hamar belopta magát a szívünkbe. A tervező inspirációja a családi tradíciók, a múlt hagyatékai voltak az időtlen darabok megtervezéséhez. Az elkészítésükhöz innovatív anyagokat használ tradicionális technikákkal, majd kézi kötéssel és horgolással koronázta meg a ruhadarabokat. Minőségi, mindennapi mégis egyedi darabok kerültek ki Nagy Annamari kezei közül,igazi minimál,  #dadcore stílusban! Ruháiban megőrzi a farmer anyagok nyersességét, durvaságát, hogy egy igazán igényes, akár a hátralévő életed minden napján hordható kincset szerezz be.

ZSIGMOND DORA MENSWEAR

 

 

MBFWCE második napját a ZSIGMOND DORA menswear backstage-ében kezdtük. Az ENROBED névre keresztelt kollekció darabjai ötvözik az archaikus, magyar paraszti  viseletdarabok jegyeit napjaink streetstyle trendjeivel, amit mi sem mutat jobban, hogy a hagyományos kézzel szőtt textilek, természetes diópáccal festett ruhadarabok modern sziluettjei a legújabb sportcipőkkel egészültek ki a kifutón. A kollekció az ‘INHALE THE PAST – EXHALE THE FUTURE’ mottót kapta, ami egyrészt utal a nyers anyaghasználatra, stílusra, színekre – mint a khaki zöld és homokszín- de közben a ‘Modern világunkban számodra mi a legfontosabb?’ kérdéskörre is fókuszál.

zsigmond dora ss18 zsigmond dora ss18 0L0A1714
zsigmond dora ss18
zsigmond dora ss18
zsigmond dora ss18
zsigmond dora ss18
zsigmond dora ss18

KONSANSZKY

 

 

Konsanszky Dóra az avantgarde és minimalizmus jegyeit felhasználva álmodta meg a 2018-as tavaszi-nyári kollekcióját. Egyik fő eleme a márkanév grafikai bekódolása a ruhadarabok részleteibe. Az inspirációt többek közt a Portico Quartet Art in the Age of Automation című albumából merítette: a zene modernitása magában hordozza az élet rejtélyességét, de egyben az új iránti nyitottságot is. A fekete, fehér, bézs színek mellett helyet kap a láng narancs mely kihangsúlyozza a megfelelő részleteket, ugyanakkor lágyítja a koncepciót. A női szabásvonalakat férfi mintákra cserélte, viszont a ruhadarabok nem vesztették el feminitásukat, minden darabban vibrál a női báj. A japán kalligráfiát és fametszeteket idézték a látszólag bonyolult megjelenésű, de letisztult szabásminták.

GOMBOLD ÚJRA!

 

 

Immáron hetedik éve megrendezésre kerülő Gombold újra! pályázaton rengeteg tehetséges feltörekvő divattervező munkáját ismerhettük meg. Nem csak magyar, de környező országok tervezői is bejutottak a végső 15 versenyző közé, akik vasárnap este mutathatták meg kollekciójukat a nagy közönségnek. A tervezők feladata a technológia és a divat kapcsolatának bemutatása volt. Hogyan tudja a technológia fejlődése befolyásolni a divat alakulását a jövőben? Hogyan tudja az innovatív technológia orvosolni a mai divatipar problémáját, optimalizálni a felesleget és új, fenntarthatóbb üzleti modellt létre hozni? Erre folyamatosan keressük a választ, melyre nem mindig kézenfekvő a megoldás.

Az idei Gombolt újra! hazai győztese Lévai Zsófi az Interknitting nevű kollekciójával. A MOME mesterszakos hallgatója diplomamunkáján keresztül mutatja be az emberi érintkezést alapul véve, hogyan tud az öltözék filterként viselkedni ember és külvilág, ember és technológia, ember és ember közötti interakciókban. Zsófi kollekciójában kizárólag kötött anyagot láthattunk, melynek minden egyes darabja saját kezűleg készült. A csavar benne, hogy minden ruhába bekerült egy különleges szenzor, mely érintésre, érzékelésre finom színekben pompázik.