Ilyen volt a MBFW Budapesti divathét! – 2017

Ilyen volt a MBFW Budapesti divathét! – 2017
2017-04-06 Greta Dobai

Kis csapatunk idén is ellátogatott a Budapesten megszervezett Mercedes Benz Divathétre (MBFW) így készültünk neked egy rövidebb élménybeszámolóval! Csapatunkból Priszci, Kata, Dominika, Adél, Zsófi és Kriszti jutott be különböző bemutatókra illetve a backstagbe  🙂 

 

A helyszínválasztás idén mondhatjuk, hogy tökéletes volt, A Ludwig Múzeum ( annak is a jobb oldali szárnya) a divat és a művészet ötvözetének és így az inspiráció fellegvárává vált erre a pár napra. A Fine Cut Delivery-nek köszönhetően a dekoráció gyönyörű vágott virágokból állt, egy szép letisztult képet alkotva.

A modellek 3 termen és egy kisebb press-folyosón vonultak végig, ennek köszönhetően mindenki jól látott mindent, ugyanis 2-3 sorban ültek a nézők. Ha a tágas térben valaki mégis lemaradt volna a részletekről a kamerák által felvett és a minden szögből jól látható vetített felvételek segítségével biztos , hogy nyomon tudta követni az eseményeket.

 

A szervezők még kisebb csomaggal is kedveskedtek: egy külön az eseményre tervezett táskát kaptunk, benne minden kollekciónak a leírásával, lookbookjával, illetve pár tervezőnek/résztvevőnek az ajándékával. Köszönjük mégegyzer a goodibaget!

A backstage-be érve, a show előtti normális stressz-helyzetekkel találkoztunk: a sminkesek és fodrászok sokasága, a staff segítőkészen rohangálása a ruhákkal, szervezők idegessége a késés miatt… szerencsére ebből semmi sem mutatkozott meg a kifutón.  😛

 

Ebben az évben is olyan híres  magyar divattervezők mutatták be a legújabb kollekciójukat, mint például Nanushka, Aeron, Je Suis Belle, Konsanszky… Pár kedvencünkről részletes beszámolót is írtunk, Ancza Kriszti gyönyörű backstage képeivel megfűszerezve! Olvassátok sok szeretettel!

 

KOSANSZKY

 

 

 

Konsanszky Dóra 2017-es őszi/téli kollekciója egy éjjeli erdőbe repített minket: a sejtelmes zenei aláfestés misztikus jelleget kölcsönzött a bemutatónak és a kollekciónak egyaránt. Emellett a nem túl hivalkodó, letisztult darabok különleges anyaghasználatukkal vonták magukra a figyelmet: egy azonos színösszeállításban a bőr, szőrme és fém részek vittek csavart a megjelenésbe.

Színvilágában a tervezőnő a komfortzónáján belül maradt: nagyrészt a sötét, borongós színek domináltak, mint a fekete, a szürke különböző árnyalatai és a khaki. De igyekezett megbontani a monokróm összképet egyedi printjeivel és kontraszthasználatával. Pollock fröcskölt festményeit idéző, fehér pacákat sötét háttér elé helyezte, így leginkább az éjszakai égboltot és csillagokat vélhettünk felfedezni az absztrakt minták közt. Az elegánsabb részletek – mint a fényes, selyemszerű anyagok használata és a halszálka csíkozás – sportosabb elemekkel párosultak. A maszkulin darabokat ez az apró trükk tette nőiessé.

A színek és anyagok mesteri párosítása mellett a szabás részleteire is odafigyelt a tervezőnő: a ruhák esése, ráncolása, valamint a cut-out kivágások tették fel az i-re a pontot. A modellek sminkje is passzolt a ruhadarabokhoz: a füstös, ecsetvonás szerű szemfestés hol matt, hol fényes formában mutatkozott meg, az erős szemöldök pedig maszkulin attitűdöt kölcsönzött a lányoknak.

 

NANUSHKA

 

 

 

A NANUSHKA széles körben ismert a divatvilágban, már be sem kell mutatni. Mindig friss, letisztult, modern. A 2017-es őszi-téli kollekció sem lóg ki a sorból.  A Suitcase Stories címre hallgató kollekciót Franciska Matteoli, Hotel Stories című könyve inspirálta. Olyan ruhákat terveztek, ami elengedhetetlen darabja egy modern nő bőröndjének egy-egy utazás során. Minden darab a „Beauty follows function” jegyében készült, azaz nem csak szépek, de kényelmesek és funkcionálisak is.

A különböző színű és textúrájú anyagok a Selyem Útra hivatottak emlékeztetni, ahol afrikai, európai, kínai és arábiai kereskedők váltottak termékeket, kultúrát és különböző filozófiai nézeteket. A Nanushka tökéletesen hozta ezt az érzést; gyönyörű, sokszínű anyagokat, ötletes szabású darabokat láttunk felvonulni a kifutón, különleges, mégis letisztult színekben. Harmincas évek férfi divatját idéző öltönyök és nadrágok, nagyszerű farmer összeállítások, és a rózsaszín különböző árnyalatainak harmonikus megjelenése jellemzi a kollekciót. Alig várjuk az őszt!

NUBU

 

 

 

A NUBU hozta azt a megszokott tiszta, egyszerű, de mégis felemelő hangulatot, amit már jól ismerünk. A Fashion Forward névre keresztelt kollekciót Fajó János konstruktivista festő-szobrász inspirálta.  A tervezők szembe mennek a jelenlegi trenddel, nem egy az egyben emelik be a vintage darabokat, inkább modern, előremutató ruhákat terveztek, melyben csak formavilágilag jelennek meg a 70-es 80-as  éveket idéző formák.

Sportos és egyben elegáns szetteket vonultattak fel a tervezők, az újdonság,hogy úgy tervezték a kollekció egyes darabjait,hogy a viselője saját ízlése szerint alakíthassa át. Ebben segítenek a különböző piercingszerű fém kellékek és a zsinórok, melyekkel aszimmetrikus, extrább darabokat hozhatunk létre.

Rengetegféle anyagot sorakoztattak fel, többek között gyapjúszöveteket, kötött anyagokat, de találkozhatunk bőrökkel és szőrmékkel is. Utóbbi nekünk annyira nem nyerte el a tetszésünket, hozzánk inkább közelebb állnak az állatbarát anyagokból készült ruhák és kiegészítők, de formailag nagyon különleges ruhákat láttunk. Továbbá idén már tollkabátok közül is válogathatunk.

Az uralkodó színek a fekete, fehér, teve, púder és narancs. Egyik kedvencünk a jógázó alakokat ábrázoló mintás anyag és az abból készült kabát, amiből biztosan beszerzünk egyet a 2017-es szezonban.

JE SUIS BELLE

 

 

 

A tervezőpáros bohókás jelleméből kiindulva előre sejthettük, hogy ez a kollekcióban is visszaköszön majd. Szokásukhoz híven nem fukarkodtak a színekkel, ezzel is hadat üzenve a hidegebb hónapok borongós időjárásának. A cukorkaszínek mellé csillámok, gyöngyök és flitterek párosultak, de a tollakból és fodrokból sem volt hiány.

A hidegebb hónapokra egyedül a kötött és bolyhos felületek utaltak – az utóbbi a cipőkön is megjelent. A busók subáját idéző kabátok és pulóverek a szivárvány minden színében pompáztak, hasonlóan a kollekció többi darabjához. De a harsány színek ellenére a vastag rétegek és a kötött holmik a jeges hónapok atmoszféráját idézték – fagyos hangulat nélkül. A hagyományos téli anyaghasználatot, azaz a kötött és horgolt textúrákat, a melegebb évszakokra jellemző ruhadarabokban jelenítették meg.

Ha eddig azt gondoltad, hogy egy kötött ruhának nem lehet mély hátkivágása, vagy egy szoknya nem „hajazhat” egy racka juh szőrzetére, akkor most fel kell hogy világosítsunk: lehetséges! A tradicionális téli darabok mellett a báli szezonhoz passzoló hosszú ruhák is megjelentek.

A karneváli hangulat egyébként a legtöbb ruhadarabban fellelhető, a sejtelmes estélyi ruhák, vagy épp a szőrmók kezes lábas esetében. Egy biztos: a Je Suis Belle számára nem létezik borús évszak!

TOMCSÁNYI

 

 

 

Tomcsányi Dóri idén sem hagyott minket magyar nosztalgia nélkül!

Minden évben megjegyezzük, mennyire zseniálisan ötvözi Tomcsányi Dóri és csapata a retro magyar anti-divatot napjaink stílusával, így idén sem lepett meg minket a már megszokott textúrákkal illetve karakteres vonalvezetéssel megáldott AW17 kollekciója.

Mi úgy gondoljuk a meleg, erős, de sötét színek különösen előnyös választásnak bizonyulnak, hiszen a Stranger things-zel és társaival fiatalok számára is köztudatba helyezett „A ’70-es évek (stílusa) márpedig menő” attitűd további reneszánszát fogja élni.

Kevés tervező használja ilyen merészen ezeket a színeket és anyagkombinációkat, ezutóbbi tekintetében idén sem fogták vissza magukat. A selyem és viscose mellett megjelenik a szarvasbőr és a farmer is, a kötött darabok pedig 100% gyapjúból készültek. Az anyagok kombinációja teljesen visszarepít minket a 70-es évekbe. A farmer ruhákat főleg kötött anyagokkal párosította a tervező, és bár sokan túlzásnak gondolnák a selyem és bársony párosát, nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Színtiszta retro!

Legnagyobb meglepetés számunkra talán a MALÉV utalásos ruhadarabok voltak, melyek az egykori magyar légi társaság utasszállítóját, de egy-egy pulcsin még logóját is ábrázolják.

A bemutatón abszolút összhangban voltak a ruhák a kiegészítőkkel, a sminkkel, és egy remek, hordható kollekciót láthattunk. Már meg is vannak a kedvenc őszi szettjeink.

ZSIGMOND DORA MENSWEAR

 

 

Avagy ’modern városi betyárok’ a budapesti fashionweeken

Ha magyar férfi kortárs ruhamárkáról kérdeznek, az utóbbi 1 évben kb kialakult bennünk, hogy az első ami eszünkbe jut az a Zsigmond Dóra menswear. Feltehetően azért mert ruhadarabjai különlegesen játékos mégis férfias borongóssággal bíró masculin irányt képviselnek, mellyel a legtöbben fiúk-lányok, kicsik és nagyok, mind azonosulni tudunk.

Az idei őszi-téli kollekció darabjairól nekünk egy „sötét útra tévedt Henrik Vibskov” jutott eszünkbe legelőször! Ez valószínüleg a skandináv divatbemutatókon való részvételek javára írható és mindenféleképpen a tervezőére is, hiszen visszatérő olvasóink tudják, hogy azok az orvesized, kényelmes, egyedülálló mégis praktikus darabok voltak általában a kedvenceink!

Na de asszociáció ide vagy oda, igazából Dóra legújabb kollekciójába a halmozott, nyers mégis minőségi ruhadarabok inspirációját a Szegénylegények (1966) című kultikus magyar film adta! Innen például a szőrdíszítőelemként való használata és a vízlepergető anyagok beültetése ahogy a tervező mondaná: a modern városi betyárok menő öltözeteibe!

Nekünk kedvenc megoldásunk a kivehető béléses szövetkabát kombó lett, mely egy csapásra megoldja bármely ifjú titán (vagy betyár) őszi-téli gardróbjának kabát problémáját.

Nektek melyik a kedvencetek?

Fotókat köszönjük Gulyás Pálmi-nak!