Jótevő karácsony a Maacrafttal

Jótevő karácsony a Maacrafttal
2015-11-21 Greta Dobai
In DESIGN

 

Az ajándékozás mindig kihívás és mindenki szeretné, ha eredeti, személyes ajándékkal lepné meg a szeretteit, üres gesztus helyett.

A Maacraft social workshop ezért is állt elő a karácsonyi ajándékcsomagjaival, melyek amellett, hogy látványosak, szeretettel teliek és hasznosak, megvásárlásukkal még jót is tehetünk.

Minden bevétel egyben támogatás is, ami a Miskolci Autista Alapítványt illeti.

Mi is az a MAACRAFT?


A MAACRAFT egy szociális műhely, ahol izgalmas termékeket – designerek és más szakemberek segítségével – állítanak elő a Miskolci Autista Alapítvány autista és értelmi sérült fiataljai. Az egyedi, design fókuszú foglakoztatási programból keletkező bevétel az egyetlen forrása lehet a támogatásra szoruló, sérült munkavállalóknak. A termékek készítése során pedig fejlődhetnek a kognitív képességeik a technikai tudásuk is, amellett, hogy a munka elfoglaltságot és egyfajta terápiát jelent számukra.
Ebben a foglalkoztatási formában mindenki számára fontos, hogy hasznos, szerethető és stílusos termékeket hozzanak létre, aminek valódi piaci szerepe is van.

A márka mögött a Miskolci Autista Alapítvány és Szalkai Dani designer áll, aki formatervezőként végzett a budapesti MOME-n. Már a diplomamunkája is egy, az autizmushoz kapcsolódó ruhakollekció volt, a Perceptual Thinkers.

Dani bátyja autizmussal él, a Miskolci Autista Alapítványt pedig a szülei hozták létre még a kilencvenes évek elején. Majd 2012-ben egy egyetemi projekt kapcsán kezdett el újra közelebb kerülni az autizmushoz, és ebben az évben két másik tervezővel meg is szerveztek egy workshopot az Alapítvánnyal közösen. Ennek a sikere indította el a Maacraft porgramot.

A designnak van egy társadalomformáló ereje is, ami a Maacraft esetében kézenfekvő, hisz adott a designer, vagyis Dani, akinek megvan az eszköze ahhoz, hogy segítse a sérült embereket. Munkájuk, céljuk és sikereik vannak, így tudnak üzenni és tartani a kapcsolatot a világgal. Azonban fontos megemlíteni, hogy a tárgyak nem azért versenyképesek és sikeresek, mert egy ilyen háttértörténete van, hanem mert nagyon erős a designjuk.

A műhely nem titkolt célja, hogy önellátó legyen. Ennek egyik lépése, hogy a karácsonyi csomagok hozzávalóinak nagy része az alapítvány terápiás kertjében termett, itt történt a teák és fűszerek szárítása is, az AU workshop csodálatos meditációs és szárító kamrájában.

A Maacraft már eddig is alkotó, kreatív emberek hálózatát alakította ki, akik változatosan segítik a fiatalokkal való munkát. Az AU workshop szárítója mellett ilyen volt az Édességlabor, akik segítettek a legjobb süti elkészítésében vagy a csodás Cellux Csoport, akik közös workshopokat rendeztek a műhely dolgozóival.

Ajándék telve szeretettel


A csomagok úgy álltak össze, hogy a nyár ízeit konzerváló csomagok, tökéletes kellékei legyenek egy meleg, gyertyafényes, tökéletes téli estének.
A Maacraft bútoraival bizonyított minőség jelenik meg a minimalista fa, ünnepire festett dobozokon is, melyek újrahasznosíthatóak és csomaglóanyag mentessé teszik a karácsonyt. A tartalom pedig külön szót érdemel. Telt ízű gyógy- és herba teák, szörpök, fűszerek és omlós sütik, fa kínálók és fűszerek tele szeretettel, látványos, szintén újrahasznosítható csomagolásban.
A műhely 4 mérettel is készült, ahol a legnagyobb csomag piknik kosárban érkezik, a legkisebb pedig apró gesztus értékű ajándékként is megállja a helyét.

A karácsonyi ajándékok mellett természetesen a műhely többi terméke is elérhető, a webshop mellett a nagyobb karácsonyi design vásárokon is, mint az Ajándék Terminál és a WAMP. Repertoárukban megtalálhatók asztalok, padok, tárolódobozok és fűzfa puffok is. A bringásoknak is kedveztek, hisz többféle biciklis kosaruk is van, a klasszikusoknak a rusztikus fonott kosarat ajnáljuk, a minimál kedvelőknek pedig a letisztult formatervezésű furnérlemez “kosarat”.  Mi nagyon örülnénk egy fehér-natúr fa tárolódoboznak a karácsonyfa alatt, amely tökéletes írószerek tárolására, és az asztalon is remekül mutat, de a fonott MILKCAP puffuk is remek kiegészítője lenne a nappalinak.  

Úgy gondoljuk, hogy a Maacraft új értelmet adott a hagyományos “Jobb adni, mint kapni” közmondásnak. Nektek, hogy tetszik?

 

További cikkek amik még érdekelhetnek

okt26
Tudatos bőrápolás ősszel és télen
Tudatos bőrápolás ősszel és télen

Őszi bőrápolás tippjeinkkel te is kialakíthatod a tökéletes arcápolási rutinodat a hidegebb hónapokra, ilyenkor ugyanis különös figyelmet érdemel arcbőröd. Ebben segítünk most neked, valamint olyan tippekkel is ellátunk, amelyek segítségével odafigyelhetsz a fenntarthatóságra és az etikus kozmetikumok használatára.

Sze21
Hajcsat-kalaúz
Hajcsat-kalaúz

Az őrületes csit-csat trend teljesen megújulva jelent meg a divatban, egy modern és még annál is praktikusabb formában. Ha a mindennapokra vagy akár alkalmakra keresel gyorsan elkészíthető, mégis mutatós frizurákat, olvass tovább! Cikkünkben öt különböző hajstílushoz adunk tippeket.

Sze20
ARKK Copenhagen – Fiatalos lendület és skandináv minőség
ARKK Copenhagen – Fiatalos lendület és skandináv minőség

Te is régóta álmodozol már egy olyan sneakerről, mely minden vágyad megtestesítője, és melyben minden nap különlegesnek érezheted magad? Akkor nem kell tovább keresgélned, ugyanis elhoztuk neked az ARKK Copenhagen sportcipőket, egyenesen Dániából.

aug30
Fenntarthatóság egy kistáskában
Fenntarthatóság egy kistáskában

Arról már sokszor írtunk, hogy milyen a tökéletes táska, milyen táskatípusok léteznek, és hogyan találd meg a számodra megfelelő fazont. Arról azonban még kevés szó esett, hogy mik is azok a kellékek – a telefonon, kulcsokon, iratokon kívül – amik elengedhetetlenek a hétköznapokhoz. Ha tudni szeretnéd, hogyan lehet létrehozni a fenntarthatóságot egy kistáskában, olvass tovább!