A rendrakás művészete: KonMari technika

A rendrakás művészete: KonMari technika
2016-07-13 uptostyle.hu

Már több cikkünkben írtunk a letisztult dolgozószoba fontosságáról, most egy kicsit jobban elmélyedünk a témában és a japán Marie Kondo rendrakási tanácsait vesszük rosta alá.

Engedd el a dolgokat, hogy a fontosabbaknak helyet adj

Mielőtt bármilyen rendrakáshoz, tárgyak kidobálásához hozzákezdesz, gondolkodj el azon, miért is lesz jó egy csetresz mentes térben élni. Persze, tisztaság és rend uralkodik majd, de ennél kicsit több kell az elhatározáshoz. Ássunk kicsit mélyebbre: ha a rend állandósul, többször tudsz bulikat szervezni, végre lehet házikedvenced, vagy felszabadíthatod a kreativitásod, mert lesz hely a hobbijaidnak. Kondo szerint a helyfelszabadítással több teret engedünk azoknak a dolgoknak, amik boldoggá tesznek minket.

Tartsd meg az öröm szikráját jelentő tárgyakat

Mit is jelent ez tulajdonképpen? Kondo szerint minden olyan tárgyat megtarthatsz, ami örömmel tölt el. Szortírozásnál vedd kezedbe a kidobásra szánt tárgyakat, tanulmányozd kicsit és tedd fel önmagadnak a kérdést: “milyen érzéseket kelt bennem és tudok-e élni nélküle”? Ezen képesek vagyunk elcsúszni, de például a könyvek tartozhatnak kivétel alá. Ha van olyan tárgyat, amire kétség nélkül rávágod, hogy “erre szükségem van”, akkor nem érdemes megválni tőle, mindegy ki mit mond.

“Majd egyszer valamikor” sose működik

Ez egy aprócska hazugság, amivel magunkat hitegetjük. Azok a tárgyak, amikre valamikor majd szükség lesz, nem biztos, hogy maradandó dolgoknak kell maradniuk. Gondoljunk például a több éves magazintömbökre, vagy a polc tetején lévő, kismillió szépségápolási termékre. Nem azért tartogatjuk őket, mert annyira szeretjük mind, hanem mert tartunk attól, pazarlunk vagy egyszer valamikor szükség lesz rá – pedig nincs is, csak félünk az elvesztésük gondolatától. Kondo elmélete szerint mindent, ami már egy ideje használatlanul hánykolódik a lakásban, ki kell iktatni.

Bánj úgy a holmiddal, mintha az élne

Furcsa meghatározás,nem? Ha belegondolsz mégis, hogyan bánunk a mindennapi dolgainkkal: minden cécó nélkül vágjuk le a kabátunkat, cipőnket, kulcsunkat az ajtóban; a szekrényt teletömjük alsóneműkkel és zoknikkal, míg a legkevésbé használt cuccainkat a komód leghátsó szegletébe rejtjük. Ebből lesz a hatalmas rendetlenség és még Te is elveszel a tárgyaid közt. 
Hogy megelőzzük ezt az állapotot, fontos, hogy megbecsüld a használati cikkjeidet. Rendszerezve, rendben tárolni őket, hogy ők is levegőhöz jussanak és Te is belásd a dolgaidat egy pillanat alatt. Ezzel a metódussal egy képzeletbeli “köszönömöt” is mondasz a tárgyaknak, mielőtt elrakod őket az egész napos használat után.

A tárgyaid tükrözik a lelkiállapotod

Vajon miért nem tudsz bizonyos tárgyakat elengedni? Kondo szerint, ha érzelmileg ragaszkodunk bizonyos tárgyakhoz – félünk a jövőtől, nosztalgiázunk a múlton. Ha kinyitjuk például az íróasztal fiókunkat, biztos találunk múltidézésre alkalmas tárgyakat – képeslapok, tengerparton gyűjtött kagylók, régi füzetek -, amikre nézve egyből felugrik a bizonyos emlék. Ez mind szép és jó, de ezek a tárgyak csak a múltba visznek vissza és Kondo arra bátorít, a jelent kell ünnepelni. Ha ezt sikerül megérteni, akkor ezeknek a nosztalgikus tárgyaknak sem lesz többé hatalmuk feletted.

Ezek csak az első lépések voltak egy rendszerezettebb, letisztultabb lakás megvalósításához, de reméljük segített vagy legalábbis inspirált a japán hölgy metódusa. Tarts velünk legközelebb is, amikor gyakorlati tippeket is adunk a rendszerezettebb élethez! 🙂

További cikkek amik még érdekelhetnek

okt03
School essentials – Ezekkel a termékekkel turbózd fel a tanéved!
School essentials – Ezekkel a termékekkel turbózd fel a tanéved!
By / No Comments

Az ősz beköszöntével a napozó ágyon való pihenést felváltja az iskolapad. Persze nem könnyű búcsút mondani a napsütésnek és a csodás nyári kalandoknak, de néhány dizájnos – és nem mellesleg praktikus – kiegészítővel feldobhatod a szürke hétköznapokat. Ismerős a helyzet, mikor az iskolában jössz rá, hogy mennyi mindent kéne beszerezni? Ha még te sem zártad le a tanszer-bevásárló körutat, cikkünkben olyan termékeket találsz, melyeket mindenképp szerezz be az iskolai élethez!

okt01
5 egészséges szokás, ami megváltoztatja az életedet!
5 egészséges szokás, ami megváltoztatja az életedet!

Hiszünk az apró részletekben, hiszen egy egyszerűbb outfitet is merőben meg tud változtatni egy különlegesebb kiegészítő. Ugyanígy, ha kisebb újításokat vezetünk be napi rutinunkban, vagy hozzáállásunkban, az egész közérzetünkre hatással lehet. Most 5 ilyen tippet szedtünk össze nektek, amiknek alkalmazásával és kis odafigyeléssel hatalmas változásokat érhettek el.

Sze30
Millenial branding – Márkák, melyek az antibrandinget képviselik
Millenial branding – Márkák, melyek az antibrandinget képviselik
By

Az ezredfordulós és a Z generáció speciális esetnek számítanak. A cégeket is alaposan megdolgoztatják a pénzükért, ugyanis nem hagyják, hogy a reklámok befolyásolják őket. A millenial branding szembemegy a konvencionális marketinggel és reklámozással, és egyértelműen könnyebben megfogja a fiatalokat.

Sze12
Praktikus alkalmazások utazáshoz – Ezeket töltsd le, ha utazni mész!
Praktikus alkalmazások utazáshoz – Ezeket töltsd le, ha utazni mész!
By / No Comments

Lassan vége az indián nyárnak és beköszönt az ősz, a maga borús, esős, szürke napjaival. És mi lehetne ilyenkor a legjobb megoldás, hogy kitörjünk ebből a monotonitásból? Nem más, mint egy last minute utazás! Mivel manapság már egyszerűbb az okostelefonokban tárolni a fontos tudnivalókat, így összegyűjtöttünk számotokra pár olyan applikációt, amelyek még felhőtlenebbé teszik a kikapcsolódást!

  • Fejes Linda

    Nem rossz a cikk, de a cím teljesen félrevezető! A technikának semmi köze a takarításhoz, Marie Kondo pedig nem lakberendező, ahogy a cikk végén írjátok!

    • Köszönjük az észrevételeket, javítottuk ! 🙂