A rendrakás művészete: KonMari technika

A rendrakás művészete: KonMari technika
2016-07-13 uptostyle.hu

Már több cikkünkben írtunk a letisztult dolgozószoba fontosságáról, most egy kicsit jobban elmélyedünk a témában és a japán Marie Kondo rendrakási tanácsait vesszük rosta alá.

Engedd el a dolgokat, hogy a fontosabbaknak helyet adj

Mielőtt bármilyen rendrakáshoz, tárgyak kidobálásához hozzákezdesz, gondolkodj el azon, miért is lesz jó egy csetresz mentes térben élni. Persze, tisztaság és rend uralkodik majd, de ennél kicsit több kell az elhatározáshoz. Ássunk kicsit mélyebbre: ha a rend állandósul, többször tudsz bulikat szervezni, végre lehet házikedvenced, vagy felszabadíthatod a kreativitásod, mert lesz hely a hobbijaidnak. Kondo szerint a helyfelszabadítással több teret engedünk azoknak a dolgoknak, amik boldoggá tesznek minket.

Tartsd meg az öröm szikráját jelentő tárgyakat

Mit is jelent ez tulajdonképpen? Kondo szerint minden olyan tárgyat megtarthatsz, ami örömmel tölt el. Szortírozásnál vedd kezedbe a kidobásra szánt tárgyakat, tanulmányozd kicsit és tedd fel önmagadnak a kérdést: “milyen érzéseket kelt bennem és tudok-e élni nélküle”? Ezen képesek vagyunk elcsúszni, de például a könyvek tartozhatnak kivétel alá. Ha van olyan tárgyat, amire kétség nélkül rávágod, hogy “erre szükségem van”, akkor nem érdemes megválni tőle, mindegy ki mit mond.

“Majd egyszer valamikor” sose működik

Ez egy aprócska hazugság, amivel magunkat hitegetjük. Azok a tárgyak, amikre valamikor majd szükség lesz, nem biztos, hogy maradandó dolgoknak kell maradniuk. Gondoljunk például a több éves magazintömbökre, vagy a polc tetején lévő, kismillió szépségápolási termékre. Nem azért tartogatjuk őket, mert annyira szeretjük mind, hanem mert tartunk attól, pazarlunk vagy egyszer valamikor szükség lesz rá – pedig nincs is, csak félünk az elvesztésük gondolatától. Kondo elmélete szerint mindent, ami már egy ideje használatlanul hánykolódik a lakásban, ki kell iktatni.

Bánj úgy a holmiddal, mintha az élne

Furcsa meghatározás,nem? Ha belegondolsz mégis, hogyan bánunk a mindennapi dolgainkkal: minden cécó nélkül vágjuk le a kabátunkat, cipőnket, kulcsunkat az ajtóban; a szekrényt teletömjük alsóneműkkel és zoknikkal, míg a legkevésbé használt cuccainkat a komód leghátsó szegletébe rejtjük. Ebből lesz a hatalmas rendetlenség és még Te is elveszel a tárgyaid közt. 
Hogy megelőzzük ezt az állapotot, fontos, hogy megbecsüld a használati cikkjeidet. Rendszerezve, rendben tárolni őket, hogy ők is levegőhöz jussanak és Te is belásd a dolgaidat egy pillanat alatt. Ezzel a metódussal egy képzeletbeli “köszönömöt” is mondasz a tárgyaknak, mielőtt elrakod őket az egész napos használat után.

A tárgyaid tükrözik a lelkiállapotod

Vajon miért nem tudsz bizonyos tárgyakat elengedni? Kondo szerint, ha érzelmileg ragaszkodunk bizonyos tárgyakhoz – félünk a jövőtől, nosztalgiázunk a múlton. Ha kinyitjuk például az íróasztal fiókunkat, biztos találunk múltidézésre alkalmas tárgyakat – képeslapok, tengerparton gyűjtött kagylók, régi füzetek -, amikre nézve egyből felugrik a bizonyos emlék. Ez mind szép és jó, de ezek a tárgyak csak a múltba visznek vissza és Kondo arra bátorít, a jelent kell ünnepelni. Ha ezt sikerül megérteni, akkor ezeknek a nosztalgikus tárgyaknak sem lesz többé hatalmuk feletted.

Ezek csak az első lépések voltak egy rendszerezettebb, letisztultabb lakás megvalósításához, de reméljük segített vagy legalábbis inspirált a japán hölgy metódusa. Tarts velünk legközelebb is, amikor gyakorlati tippeket is adunk a rendszerezettebb élethez! 🙂

További cikkek amik még érdekelhetnek

jún23
Számold fel a káoszt! – Nyárindító rendszerezés
Számold fel a káoszt! – Nyárindító rendszerezés

A vizsgák és érettségik után nem árt rendbe hozni a körülötted keletkezett káoszt, amelyet az idő és energia hiánya okozott. A nyári felfrissülés elengedhetetlen ahhoz, hogy az őszi back-to-school időszak könnyebben menjen, de nem csak a nyaralás és a barátokkal töltött idő segíthet rajtad. Ha rendet teszel a környezetedben, még pihentetőbbé teheted a nyári kikapcsolódást, és hatékonyabb lehetsz a hétköznapokban – íme pár tipp a káosz felszámolására!

jún07
Design, kávé, Budapest
Design, kávé, Budapest

Egy nyári kiülős beszélgetés, egy magányosan, olvasással töltött délután, vagy akár egy hosszú, vizsgákra készülős, tanulós nap – mindent szebbé lehet varázsolni egy csésze finom kávéval! Még hangulatosabbá teheted a kávézás élményét, ha egy ízlésesen kialakított, letisztult környezetben fogyasztod el a kedvenc lattédat vagy limonádéd. Összegyűjtöttük a kedvenc budapesti kávézóinkat, ahol a design épp olyan fontos, mint a jó minőségű, finom kávé.

máj19
Minimalista utazás -pakolj, mint egy profi!
Minimalista utazás -pakolj, mint egy profi!

Végre megérkezett a jó idő és vele együtt a nyaralás megszervezésének ideje is. Az úti cél kigondolása és a szállás lefoglalása után a legégetőbb kérdés a poggyász összepakolásához köthető: mit vigyél magaddal és mi az, amire nem lesz szükséged? Cikkünkben néhány tippet adunk ahhoz, hogyan csomagolj be profiként egy minimalista utazáshoz.

ápr26
Energikus reggel-produktív munkanapok
Energikus reggel-produktív munkanapok

Hogy milyen hangulatban telik a munkában töltött idő, mennyire vagy energikus napközben, nagyban a reggeli rutinon múlik. Éppen ezért fontos, ha eddig nem is tettél így, mostantól jobban figyelj oda a napindító szokásaidra, hiszen sokszor ezeken az apróságokon múlik, hogy érzed magad a bőrödben.