Ki dönt az Év Színéről?

Ki dönt az Év Színéről?
2018-01-18 Dori

Az Év Színének megválasztását minden évben nagy várakozás és sok találgatás veszi körül. Nem csoda, hiszen nagyban befolyásolja majd az aktuális trendeket a divatipartól kezdve a grafikusokon át, mindenki inspirálódik belőle. Most utána jártunk, hogy zajlik a döntési folyamat!

A Pantone egy New Jerseyben található cég, melyet  legtöbben a Színegyeztető Rendszerükről (PMS) ismernek. Ez egy szabadalmaztatott színtér, melyet a legtöbb iparág használ,de főleg nyomtatásban alkalmazzák. A PMS létrejöttének elsődleges célja az volt, hogy a tervezők be tudják tartani a színhűséget, amikor az adott szín termelési fázisba kerül, függetlenül attól, milyen berendezést használtak a szín előállítására. Ez a rendszer széles körben elterjedt a grafikus tervezők, a reprodukálók és a nyomdák között.

A divatot hűen követők azonban egészen más miatt figyeltek fel a Pantone-ra, ez pedig Év Színe választás. Idén, 2018-ban az „Ultra Violet” lett kikiáltva a fő árnyalatnak, amiért kevés minimalista mutatott kitörő lelkesedést. Viszont ez nem nem egy kötelező viselet, vagy trend, csupán egy opció és inspiráció a tervezőknek. A vállalat 2000 óta nevezi meg az év színét. Ehhez évente kétszer, titkos találkozókat szerveznek Európában a szín standardizáló szakma különféle nemzeteinek képviselőivel. A szín kiválasztását két prezentációkkal és vitatkozással teli nap előzi meg. A döntésben közrejátszik a korszellem is, azaz az aktuális trendek, irányzatok inspirálják. 2011-ben a Lonc virág volt az év színe és azt mondták „Stresszes időben, kell valami, ami felemeli a lelkünket. A Lonc elbűvölő, serkentő színe, ami adrenalint ad.”

A találkozó eredményét a Pantone Viewben teszik közzé, amely így megvásárolhatóvá válik a lakberendezők, virágkötők és többi vásárló orientált vállalat számára. Ennek az ára 750 dollár, így sejthetjük, hogy a divatosan hangzó nagy cím mögött nem csak jótékonykodás rejlik, hanem kőkemény üzlet is.

Ti mit gondoltok az Év Színéről: Hasznos és inspiráló, vagy csak a képzelőerőt korlátozza?

OLVASS TOVÁBB A JOURNALUNKBAN

További cikkek amik még érdekelhetnek

Sze14
Stílusos és környezettudatos választás: ez a Memobottle
Stílusos és környezettudatos választás: ez a Memobottle

Alábbi cikkünkben bemutatjuk neked a Memobottle történetét, célkitűzéseit és termékeit, melyek segítségével Te is tehetsz a környezettszennyezés ellen!

Sze07
Így ápold Kanken táskádat
Így ápold Kanken táskádat

A Kanken táskák a világ minden pontján szeretett és megbecsült darabjai a munkába járó, természetet kedvelő vagy még iskolás generációnak. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően ápold kedvenc darabodat, hogy hosszú évekig társad legyen a mindennapokban.

Sze05
Essentials a túraszezonhoz
Essentials a túraszezonhoz

Minden évben izgatottan várjuk, hogy beköszöntsön az ősz, amely magával hozza a színes faleveleket, a forró teázásokat az esős napokon és a mindenhez passzoló kötött pulcsikat. De van valami, ami talán még jobban fellelkesíti a természetimádókat, ha a nyár végéről beszélünk, ez pedig nem más, mint a túraszezon kezdete. Mikor lenne jobb alkalom sétálni az erdőben, hegyet mászni, teljesítménytúrára menni vagy akár sátorozni a semmi közepén, ha nem ősszel? Bármelyik mellett is döntesz, vannak bizony elengedhetetlen kellékei egy kirándulásnak. Most segítünk összeszedni, miket vigyél magaddal úgy, hogy közben stílusos is maradj!

Sze02
Back to work – a munka elengedhetetlen kiegészítői
Back to work – a munka elengedhetetlen kiegészítői

Szeptember közeledtével nemcsak az iskola kezdődik, de a nagy nyári szabadság is véget ér. Ahhoz, hogy újra visszatérhess a régi kerékvágásba, szükséged lehet pár hasznos dologra, amelyek nem hiányozhatnak dolgos mindennapjaidból! Ezek a tárgyak elősegítenek abban, hogy sokkal rendszerezettebb és hatékonyabb legyél, könnyebben és hosszabb ideig koncentrálj a munkádra, amely ezáltal sokkal élvezhetőbbé is válhat!