Kávéfőző kisokos – Minőségi kávézás az otthonodban!

Kávéfőző kisokos – Minőségi kávézás az otthonodban!
2017-02-12 Molnár Anett
In LIFE

Kávéfőző kisokos – Minőségi kávézás az otthonodban!

000

Meguntad már, hogy mindig kávézóba kell menned és ott hagynod egy csomó pénzt, hogy igazán finom és minőségi kávét igyál? Ha igen, akkor most megtudhatod melyik kávéfőzőket érdemes beszerezned az otthonodba és mellékeltünk hozzájuk egy kis útbaigazítót is hogyan kell elkészíteni a tökéletes kávét!

CHEMEXHány csésze? 2
Mennyi idő? 3:30 perc

1941-ben fejlesztette ki Peter Schlumbohm német vegyészmérnök. Pár éve újra nagy divat lett a “csepegtetős kávéfőző”. Listánkból talán ez az egyik legegyszerűbb kávéfőzési mód. 
A három réteg filtert a Chemex tetejére helyezzük, majd ezt követően forró vízzel ki kell öblíteni. Ezután le kell darálni kb. 36 grammnyi kávét és a filterbe helyezni. Majd jöhet a forró víz! Kb. 70 grammnyi vizet öntsünk lassan az edénybe 45 másodpercen keresztül. Kicsit várjunk majd ismételjük meg ugyanezt 2 percen keresztül. Várjunk amíg lecsepeg a kávé (ez olyan 45 másodperc lesz). Majd eltávolíthatjuk a filtert és kész is a Chemex!

FRENCH PRESS
Hány csésze?
1-3
Mennyi idő? 4:30 perc

A fémből készült szerkezetet 1929-ben szabadalmaztatta Attilio Calimani. 
Először is forró vízzel kiöblítjük  kávéfőzőt, majd a 2-3 (kb.17 gramm) kanálnyi darált kávét beleszórjuk. Öntsük fel forró vízzel a french press-t utána pedig fél percen keresztül kisebb megszakításokkal keverjük össze. A maradék vizet ezután még öntsük hozzá, a tetőt is rakjuk rá és elkezdhetjük lefelé nyomni. Ezt körülbelül úgy 2-3 percig csináljuk majd húzzuk visszafelé és önthetjük is a csészébe a friss kávét!

AEROPRESS

Hány csésze? 1
Mennyi idő? 2:00 perc

Az Aeropress-t lehet a legrövidebb idő alatt elkészíteni, ezért ezt ajánljuk a reggeli kávézóknak! A legfiatalabb kávéfőzők egyike, hiszen csak 2005-ben került a piacra Alan Adler jóvoltából. 
A henger és a szűrő közé helyezzük a filtert majd ezt ráhelyezzük egy bögrére vagy egy csészére. Ezután következik a frissen őrölt 35 gramm kávé majd 150 gramm forró víz. 30 másodpercig kell kevergetni és végezetül átnyomhatjuk a kávénkat. Tényleg irtó gyorsan kész van és nem kell izgulni, hogy elkésel a munkahelyedről vagy a suliból!

HARIO V60Hány csésze? 1

Mennyi idő? 2:30 perc


A Hario V60 nevét valószínűleg magáról a formájáról kaphatta, hiszen V alakja van és pontosan 60 fokot zár be. Nagyon fiatal, mert csak 2005-ben került a piacra akár csak az Aeropress. 
Elsősorban egy papírfiltert helyezünk a V60-ba majd a 21 gramm kávét is majd 30 gramm vizet, és így hagyjuk 45 másodpercig. Ha letelt kezdjük el körkörösen beleönteni a 300 gramm forró vizet és hagyjuk, hogy az összes víz lefolyjon. És már iható is a kávé!


KALITAHány csésze? 1-2

Mennyi idő? 3:30 perc
A japán cég által forgalmazott Kalita már az 1950-es évek óta elérhető. Hasonló módon kell haszálni, mint a Chemexet és a Hario V60-t.
Helyezd a filtert a Kalitába, ezután a kívánt mennyiségű kávét és kezdj el 40 gramm vizet hozzá önteni. A 45 másodperc leteltével körkörös mozdulatokkal adjuk hozzá a többi 150 gramm forró vizet. Ha lefolyt kb. a víz fele akkor még 5 másodperces kihagyásokkal öntsük hozzá a forró vizet, amíg el nem éri a 300 grammot.


Reméljük ez a kis kávéfőző kisokos segített és most már te is kísérletezni fogsz az otthoni kávékészítéssel! Ezek a módszerek főleg a világos pörkölésű, újhullámos kávékhoz valók! Ha igazán jó minőségű és finom kávét szeretnél inni, akkor rendelj most a Bean Bros.-tól! Minden hónapban más pörkölő ínycsiklandó kávéja fog az otthonodba érkezni! 🙂