A karácsony a hygge csúcspontja

A karácsony a hygge csúcspontja
2017-12-08 Dori

A skandináv kultúra szerelmesei között keresve is alig találunk olyat, aki ne hallott volna már a hygge-ről. Ez a dán életérzés, amely boldoggá tesz, és ez nem egy üres ígéret, a dánok tényleg vezetik a boldogsági világranglistákat. A hygge sok mindent megtestesít, inkább szól az érzésekről mint a dolgokról. Arról, hogy a szeretteinkkel vagyunk, az otthon és a fények meghittségéről, és a biztonságról. Ha jobban beleássuk magunkat a hygge tanulmányozásába, akkor hamar világossá válik, hogy van egy időszaka az évnek, amikor mindez koncentráltan valósul meg. Igen, ez a karácsony.

Karácsonykor a dánok valóságos népvándorlásba kezdenek. Mindenki felpakolja magát ajándékokkal és haza utazik a szeretteihez karácsonyra, mert ennél hyggeligebb (hygge-vel bíró) dolog nem is létezhet. A szó eredetét nehéz meghatározni, és pontos jelentése is csak töredékesen fordítható, hiszen annyi mindent foglal magába! Használják igeként és jelzőként is, benne van az otthon és a meghittség szeretete, a lágy fények harmóniája, a kályhában ropogó tűz hangja és a lábunkat melegítő gyapjú zokni is.

A dán karácsony alapvetően nem sokban különbözik a többi környező országétól, de természetesen vannak saját ünnepi hagyományaik. Amiben viszont mégis más, az az, hogy nagyon alaposan eltervezett, átgondolt és mérlegelt, hygge szempontból is. Karácsony környékén meghatározott hagyományokat és rituálékat követnek ahhoz, hogy eljussanak az áhított hyggéig. Ehhez szükség van a megfelelő dekorációra, ennivalóra és szokásokra.

A dán karácsonyi menü főszereplője a hús, ami lehet sertés vagy kacsa, de gyakran mindkettő. Köretként sima vagy karamellel borított főtt krumplit, édes-savanyú vörös káposztát, mártást és savanyú uborkát tálalnak. A diétát most felejtsük el. Az ünnepi vacsora csúcspontja a risalamande, tejberízsszerű édesség. A fele tejszínhab, a fele félig főtt rizs, finomra vágott mandulával, a tetején forró cseresznyeöntettel. Ez több egy finom édességnél, hanem közösségi élmény is, amitől sokkal hyggeligebb  lesz a karácsonyi vacsora. A tálban ugyanis elrejtenek egy egész szem mandulát, amit megtalálójának minél  hosszabban rejtegetnie kell, majd a szerencsés  ajándékot kap érte.

A hygge sok mindent taníthat nekünk az ünnepi időszakban. Első sorban azt, hogy mennyire fontos az ünnep lényegéhez ragaszkodni! A boldogság, harmónia és a család közelsége, a sok finomság, ezek tetőzik be a sok feszült pillanatot, amiket az ünnep előkészítése okoz. A hygge mindig a diverzitásban létezik, csak akkor tudjuk elérni, ha előtte átéltük az ellentétét. Készüljünk tudatosan az ünnepekre, hangolódjunk rá a családdal együtt, az adventi koszorút körül ülve esténként. Végső soron, miért is rohangálunk annyit az előkészületek alatt, ha nem azért, hogy a szeretteinkkel töltsük el végül közösen a meghitt pillanatokat?

A megfelelő dekoráció nélkül nem lehet hyggelig a karácsony. A díszeket minden család a szülőktől és a nagyszülőktől örökölte, és nagyon változatosak. Találunk köztük nissét (manó vagy törpe), állatokat, télapót, betlehemest, erszényeket és fényes papírból fontott szíveket. De egy dán otthon sem lehet teljes naptárgyertya nélkül! Ez a hosszú gyertya az otthon közepe az adventi időszakban. A 24 rovátkával jelölt gyertya körül gyűlnek össze a családok esténként és várják, hogy a minden egyes nappal megrövidülő gyertya végül a karácsony eljöttét jelezze.

A hygge átfogóbb tanulmányozásáért, receptekért és dekorációs ötletekért kukkants bele Meik Wiking könyvébe!

Ha pedig ez sem elég és még többet szeretnél megtudni a skandináv boldogságról, akkor segítségedre siet a Lagom – A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz, a Kossuth Kiadó legújabb könyve.

OLVASS TOVÁBB A JOURNALUNKBAN

További cikkek amik még érdekelhetnek

ápr18
A streetwear és a millenial generáció hatása a luxusmárkákra
A streetwear és a millenial generáció hatása a luxusmárkákra
By

Akármilyen nagy múltú egy luxusmárka, nem árt lépést tartania a kisebb, feltörekvő brandekkel, melyek csak most kezdik bontogatni szárnyaikat. De nem véletlen, hogy a Louis Vuitton és a Burberry miért tartozik a legnagyobb világmárkák közé: nagy hangsúlyt fektetnek a streetwear designerekkel és hírességekkel való kollaborációkra, melyekkel könnyedén beférkőznek a  millenial generáció kegyeibe.

ápr14
Tavaszi méregtelenítési tippek
Tavaszi méregtelenítési tippek

A tél végeztével mindannyiunk vitamintartalékai kezdenek kiürülni, fáradtabbak, kedvetlenebbek vagyunk, nehezebben mennek a hétköznapok. Ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy méregtelenítsd a szervezeted, egészségesen táplálkozz, elegendő folyadékot igyál, testileg-lelkileg regenerálódj. A vitaminkészítmények mellett lényeges, hogy változtass pár apróságon, ami sokat segít, hogy életteli és kirobbanó formában várhasd a jó időt.

Már29
Burnout- tippek a munkahelyi kiégés ellen
Burnout- tippek a munkahelyi kiégés ellen

A burnout- szindróma (kiégés szindróma) azt a tünetegyüttest jelöli, amely hosszú távú, fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stresszhatások következtében jön létre, fizikai-érzelmi-mentális kimerüléssel jár. A kiégésnek többféle oka lehet: sok stressz, nem megfelelő bérezés vagy túl hosszú munkaidő. Azonban bármi is az ok, idejében felismerve segíthetsz magadon, megelőzheted a kiégést illetve változtathatsz a helyzeteden, kiléphetsz a már kellemetlen munkakörnyezetből.

Már09
A leginspirálóbb külföldi magazinok
A leginspirálóbb külföldi magazinok

Összegyűjtöttük a legérdekesebb és legszebb külföldi magazinokat, hogy sose fogyj ki az ihletből, legyen szó designról, életmódról, divatról vagy inspiráló emberi történetekről. Cereal, Kinfolk, Monocle és társaik a kattintás után.