A karácsony a hygge csúcspontja

A karácsony a hygge csúcspontja
2017-12-08 Dori

A skandináv kultúra szerelmesei között keresve is alig találunk olyat, aki ne hallott volna már a hygge-ről. Ez a dán életérzés, amely boldoggá tesz, és ez nem egy üres ígéret, a dánok tényleg vezetik a boldogsági világranglistákat. A hygge sok mindent megtestesít, inkább szól az érzésekről mint a dolgokról. Arról, hogy a szeretteinkkel vagyunk, az otthon és a fények meghittségéről, és a biztonságról. Ha jobban beleássuk magunkat a hygge tanulmányozásába, akkor hamar világossá válik, hogy van egy időszaka az évnek, amikor mindez koncentráltan valósul meg. Igen, ez a karácsony.

Karácsonykor a dánok valóságos népvándorlásba kezdenek. Mindenki felpakolja magát ajándékokkal és haza utazik a szeretteihez karácsonyra, mert ennél hyggeligebb (hygge-vel bíró) dolog nem is létezhet. A szó eredetét nehéz meghatározni, és pontos jelentése is csak töredékesen fordítható, hiszen annyi mindent foglal magába! Használják igeként és jelzőként is, benne van az otthon és a meghittség szeretete, a lágy fények harmóniája, a kályhában ropogó tűz hangja és a lábunkat melegítő gyapjú zokni is.

A dán karácsony alapvetően nem sokban különbözik a többi környező országétól, de természetesen vannak saját ünnepi hagyományaik. Amiben viszont mégis más, az az, hogy nagyon alaposan eltervezett, átgondolt és mérlegelt, hygge szempontból is. Karácsony környékén meghatározott hagyományokat és rituálékat követnek ahhoz, hogy eljussanak az áhított hyggéig. Ehhez szükség van a megfelelő dekorációra, ennivalóra és szokásokra.

A dán karácsonyi menü főszereplője a hús, ami lehet sertés vagy kacsa, de gyakran mindkettő. Köretként sima vagy karamellel borított főtt krumplit, édes-savanyú vörös káposztát, mártást és savanyú uborkát tálalnak. A diétát most felejtsük el. Az ünnepi vacsora csúcspontja a risalamande, tejberízsszerű édesség. A fele tejszínhab, a fele félig főtt rizs, finomra vágott mandulával, a tetején forró cseresznyeöntettel. Ez több egy finom édességnél, hanem közösségi élmény is, amitől sokkal hyggeligebb  lesz a karácsonyi vacsora. A tálban ugyanis elrejtenek egy egész szem mandulát, amit megtalálójának minél  hosszabban rejtegetnie kell, majd a szerencsés  ajándékot kap érte.

A hygge sok mindent taníthat nekünk az ünnepi időszakban. Első sorban azt, hogy mennyire fontos az ünnep lényegéhez ragaszkodni! A boldogság, harmónia és a család közelsége, a sok finomság, ezek tetőzik be a sok feszült pillanatot, amiket az ünnep előkészítése okoz. A hygge mindig a diverzitásban létezik, csak akkor tudjuk elérni, ha előtte átéltük az ellentétét. Készüljünk tudatosan az ünnepekre, hangolódjunk rá a családdal együtt, az adventi koszorút körül ülve esténként. Végső soron, miért is rohangálunk annyit az előkészületek alatt, ha nem azért, hogy a szeretteinkkel töltsük el végül közösen a meghitt pillanatokat?

A megfelelő dekoráció nélkül nem lehet hyggelig a karácsony. A díszeket minden család a szülőktől és a nagyszülőktől örökölte, és nagyon változatosak. Találunk köztük nissét (manó vagy törpe), állatokat, télapót, betlehemest, erszényeket és fényes papírból fontott szíveket. De egy dán otthon sem lehet teljes naptárgyertya nélkül! Ez a hosszú gyertya az otthon közepe az adventi időszakban. A 24 rovátkával jelölt gyertya körül gyűlnek össze a családok esténként és várják, hogy a minden egyes nappal megrövidülő gyertya végül a karácsony eljöttét jelezze.

A hygge átfogóbb tanulmányozásáért, receptekért és dekorációs ötletekért kukkants bele Meik Wiking könyvébe!

Ha pedig ez sem elég és még többet szeretnél megtudni a skandináv boldogságról, akkor segítségedre siet a Lagom – A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz, a Kossuth Kiadó legújabb könyve.

OLVASS TOVÁBB A JOURNALUNKBAN

További cikkek amik még érdekelhetnek

jún23
Számold fel a káoszt! – Nyárindító rendszerezés
Számold fel a káoszt! – Nyárindító rendszerezés

A vizsgák és érettségik után nem árt rendbe hozni a körülötted keletkezett káoszt, amelyet az idő és energia hiánya okozott. A nyári felfrissülés elengedhetetlen ahhoz, hogy az őszi back-to-school időszak könnyebben menjen, de nem csak a nyaralás és a barátokkal töltött idő segíthet rajtad. Ha rendet teszel a környezetedben, még pihentetőbbé teheted a nyári kikapcsolódást, és hatékonyabb lehetsz a hétköznapokban – íme pár tipp a káosz felszámolására!

jún07
Design, kávé, Budapest
Design, kávé, Budapest

Egy nyári kiülős beszélgetés, egy magányosan, olvasással töltött délután, vagy akár egy hosszú, vizsgákra készülős, tanulós nap – mindent szebbé lehet varázsolni egy csésze finom kávéval! Még hangulatosabbá teheted a kávézás élményét, ha egy ízlésesen kialakított, letisztult környezetben fogyasztod el a kedvenc lattédat vagy limonádéd. Összegyűjtöttük a kedvenc budapesti kávézóinkat, ahol a design épp olyan fontos, mint a jó minőségű, finom kávé.

máj19
Minimalista utazás -pakolj, mint egy profi!
Minimalista utazás -pakolj, mint egy profi!

Végre megérkezett a jó idő és vele együtt a nyaralás megszervezésének ideje is. Az úti cél kigondolása és a szállás lefoglalása után a legégetőbb kérdés a poggyász összepakolásához köthető: mit vigyél magaddal és mi az, amire nem lesz szükséged? Cikkünkben néhány tippet adunk ahhoz, hogyan csomagolj be profiként egy minimalista utazáshoz.

ápr26
Energikus reggel-produktív munkanapok
Energikus reggel-produktív munkanapok

Hogy milyen hangulatban telik a munkában töltött idő, mennyire vagy energikus napközben, nagyban a reggeli rutinon múlik. Éppen ezért fontos, ha eddig nem is tettél így, mostantól jobban figyelj oda a napindító szokásaidra, hiszen sokszor ezeken az apróságokon múlik, hogy érzed magad a bőrödben.