A karácsony a hygge csúcspontja

A karácsony a hygge csúcspontja
2017-12-08 Dori

A skandináv kultúra szerelmesei között keresve is alig találunk olyat, aki ne hallott volna már a hygge-ről. Ez a dán életérzés, amely boldoggá tesz, és ez nem egy üres ígéret, a dánok tényleg vezetik a boldogsági világranglistákat. A hygge sok mindent megtestesít, inkább szól az érzésekről mint a dolgokról. Arról, hogy a szeretteinkkel vagyunk, az otthon és a fények meghittségéről, és a biztonságról. Ha jobban beleássuk magunkat a hygge tanulmányozásába, akkor hamar világossá válik, hogy van egy időszaka az évnek, amikor mindez koncentráltan valósul meg. Igen, ez a karácsony.

Karácsonykor a dánok valóságos népvándorlásba kezdenek. Mindenki felpakolja magát ajándékokkal és haza utazik a szeretteihez karácsonyra, mert ennél hyggeligebb (hygge-vel bíró) dolog nem is létezhet. A szó eredetét nehéz meghatározni, és pontos jelentése is csak töredékesen fordítható, hiszen annyi mindent foglal magába! Használják igeként és jelzőként is, benne van az otthon és a meghittség szeretete, a lágy fények harmóniája, a kályhában ropogó tűz hangja és a lábunkat melegítő gyapjú zokni is.

A dán karácsony alapvetően nem sokban különbözik a többi környező országétól, de természetesen vannak saját ünnepi hagyományaik. Amiben viszont mégis más, az az, hogy nagyon alaposan eltervezett, átgondolt és mérlegelt, hygge szempontból is. Karácsony környékén meghatározott hagyományokat és rituálékat követnek ahhoz, hogy eljussanak az áhított hyggéig. Ehhez szükség van a megfelelő dekorációra, ennivalóra és szokásokra.

A dán karácsonyi menü főszereplője a hús, ami lehet sertés vagy kacsa, de gyakran mindkettő. Köretként sima vagy karamellel borított főtt krumplit, édes-savanyú vörös káposztát, mártást és savanyú uborkát tálalnak. A diétát most felejtsük el. Az ünnepi vacsora csúcspontja a risalamande, tejberízsszerű édesség. A fele tejszínhab, a fele félig főtt rizs, finomra vágott mandulával, a tetején forró cseresznyeöntettel. Ez több egy finom édességnél, hanem közösségi élmény is, amitől sokkal hyggeligebb  lesz a karácsonyi vacsora. A tálban ugyanis elrejtenek egy egész szem mandulát, amit megtalálójának minél  hosszabban rejtegetnie kell, majd a szerencsés  ajándékot kap érte.

A hygge sok mindent taníthat nekünk az ünnepi időszakban. Első sorban azt, hogy mennyire fontos az ünnep lényegéhez ragaszkodni! A boldogság, harmónia és a család közelsége, a sok finomság, ezek tetőzik be a sok feszült pillanatot, amiket az ünnep előkészítése okoz. A hygge mindig a diverzitásban létezik, csak akkor tudjuk elérni, ha előtte átéltük az ellentétét. Készüljünk tudatosan az ünnepekre, hangolódjunk rá a családdal együtt, az adventi koszorút körül ülve esténként. Végső soron, miért is rohangálunk annyit az előkészületek alatt, ha nem azért, hogy a szeretteinkkel töltsük el végül közösen a meghitt pillanatokat?

A megfelelő dekoráció nélkül nem lehet hyggelig a karácsony. A díszeket minden család a szülőktől és a nagyszülőktől örökölte, és nagyon változatosak. Találunk köztük nissét (manó vagy törpe), állatokat, télapót, betlehemest, erszényeket és fényes papírból fontott szíveket. De egy dán otthon sem lehet teljes naptárgyertya nélkül! Ez a hosszú gyertya az otthon közepe az adventi időszakban. A 24 rovátkával jelölt gyertya körül gyűlnek össze a családok esténként és várják, hogy a minden egyes nappal megrövidülő gyertya végül a karácsony eljöttét jelezze.

A hygge átfogóbb tanulmányozásáért, receptekért és dekorációs ötletekért kukkants bele Meik Wiking könyvébe!

Ha pedig ez sem elég és még többet szeretnél megtudni a skandináv boldogságról, akkor segítségedre siet a Lagom – A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz, a Kossuth Kiadó legújabb könyve.

OLVASS TOVÁBB A JOURNALUNKBAN

További cikkek amik még érdekelhetnek

feb15
Tippek, hogyan legyél magabiztosabb a mindennapokban
Tippek, hogyan legyél magabiztosabb a mindennapokban
By / No Comments

A magabiztos emberek erőt, energiát, dinamikusságot árasztanak, jó a közelükben lenni. Ilyenkor mi is úgy érezzük feltöltődünk, új erőre kapunk. Mondhatjuk, hogy ez a tulajdonság az ember veleszületett sajátossága, de a jó hír, hogy tanulható jellegzetesség, és még önismereti könyvek tömkelegét sem kell áttanulmányoznod hozzá.

feb13
Valentin-nap egész évben
Valentin-nap egész évben
By / No Comments

Mi lenne, ha minden reggel egy mosollyal keltenéd a párod, összedobnál neki egy gyümölcssalátát reggelire, öleléssel köszönnél el tőle munkába indulva, érdeklődnél, hogy telik a napja, kávéval várnád a kedvenc kávézójából, vagy kibontanátok egy üveg bort a közös vacsorához és beszélgetnétek? A Valentin-nap nem kell, hogy csak egy nap legyen!

jan21
Natúr- és természetes összetevőket tartalmazó kozmetikumok- Mi is a különbség?
Natúr- és természetes összetevőket tartalmazó kozmetikumok- Mi is a különbség?
By / No Comments

Cikkünkből megtudhatos mire érdemes odafigyelni kozmetikumok vásárlása esetén, illetve hogy mi is a különbség natúr- és természetes összetevőket tartalmazó kozmetikumok között.

jan18
Ki dönt az Év Színéről?
Ki dönt az Év Színéről?
By / No Comments

Az Év Színének megválasztását minden évben nagy várakozás és sok találgatás veszi körül. Nem csoda, hiszen nagyban befolyásolja majd az aktuális trendeket a divatipartól kezdve a grafikusokon át, mindenki inspirálódik belőle. Most utána jártunk, hogy zajlik a döntési folyamat!