A karácsony a hygge csúcspontja

A karácsony a hygge csúcspontja
2017-12-08 Dori

A skandináv kultúra szerelmesei között keresve is alig találunk olyat, aki ne hallott volna már a hygge-ről. Ez a dán életérzés, amely boldoggá tesz, és ez nem egy üres ígéret, a dánok tényleg vezetik a boldogsági világranglistákat. A hygge sok mindent megtestesít, inkább szól az érzésekről mint a dolgokról. Arról, hogy a szeretteinkkel vagyunk, az otthon és a fények meghittségéről, és a biztonságról. Ha jobban beleássuk magunkat a hygge tanulmányozásába, akkor hamar világossá válik, hogy van egy időszaka az évnek, amikor mindez koncentráltan valósul meg. Igen, ez a karácsony.

Karácsonykor a dánok valóságos népvándorlásba kezdenek. Mindenki felpakolja magát ajándékokkal és haza utazik a szeretteihez karácsonyra, mert ennél hyggeligebb (hygge-vel bíró) dolog nem is létezhet. A szó eredetét nehéz meghatározni, és pontos jelentése is csak töredékesen fordítható, hiszen annyi mindent foglal magába! Használják igeként és jelzőként is, benne van az otthon és a meghittség szeretete, a lágy fények harmóniája, a kályhában ropogó tűz hangja és a lábunkat melegítő gyapjú zokni is.

A dán karácsony alapvetően nem sokban különbözik a többi környező országétól, de természetesen vannak saját ünnepi hagyományaik. Amiben viszont mégis más, az az, hogy nagyon alaposan eltervezett, átgondolt és mérlegelt, hygge szempontból is. Karácsony környékén meghatározott hagyományokat és rituálékat követnek ahhoz, hogy eljussanak az áhított hyggéig. Ehhez szükség van a megfelelő dekorációra, ennivalóra és szokásokra.

A dán karácsonyi menü főszereplője a hús, ami lehet sertés vagy kacsa, de gyakran mindkettő. Köretként sima vagy karamellel borított főtt krumplit, édes-savanyú vörös káposztát, mártást és savanyú uborkát tálalnak. A diétát most felejtsük el. Az ünnepi vacsora csúcspontja a risalamande, tejberízsszerű édesség. A fele tejszínhab, a fele félig főtt rizs, finomra vágott mandulával, a tetején forró cseresznyeöntettel. Ez több egy finom édességnél, hanem közösségi élmény is, amitől sokkal hyggeligebb  lesz a karácsonyi vacsora. A tálban ugyanis elrejtenek egy egész szem mandulát, amit megtalálójának minél  hosszabban rejtegetnie kell, majd a szerencsés  ajándékot kap érte.

A hygge sok mindent taníthat nekünk az ünnepi időszakban. Első sorban azt, hogy mennyire fontos az ünnep lényegéhez ragaszkodni! A boldogság, harmónia és a család közelsége, a sok finomság, ezek tetőzik be a sok feszült pillanatot, amiket az ünnep előkészítése okoz. A hygge mindig a diverzitásban létezik, csak akkor tudjuk elérni, ha előtte átéltük az ellentétét. Készüljünk tudatosan az ünnepekre, hangolódjunk rá a családdal együtt, az adventi koszorút körül ülve esténként. Végső soron, miért is rohangálunk annyit az előkészületek alatt, ha nem azért, hogy a szeretteinkkel töltsük el végül közösen a meghitt pillanatokat?

A megfelelő dekoráció nélkül nem lehet hyggelig a karácsony. A díszeket minden család a szülőktől és a nagyszülőktől örökölte, és nagyon változatosak. Találunk köztük nissét (manó vagy törpe), állatokat, télapót, betlehemest, erszényeket és fényes papírból fontott szíveket. De egy dán otthon sem lehet teljes naptárgyertya nélkül! Ez a hosszú gyertya az otthon közepe az adventi időszakban. A 24 rovátkával jelölt gyertya körül gyűlnek össze a családok esténként és várják, hogy a minden egyes nappal megrövidülő gyertya végül a karácsony eljöttét jelezze.

A hygge átfogóbb tanulmányozásáért, receptekért és dekorációs ötletekért kukkants bele Meik Wiking könyvébe!

Ha pedig ez sem elég és még többet szeretnél megtudni a skandináv boldogságról, akkor segítségedre siet a Lagom – A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz, a Kossuth Kiadó legújabb könyve.

OLVASS TOVÁBB A JOURNALUNKBAN

További cikkek amik még érdekelhetnek

Sze14
Stílusos és környezettudatos választás: ez a Memobottle
Stílusos és környezettudatos választás: ez a Memobottle

Alábbi cikkünkben bemutatjuk neked a Memobottle történetét, célkitűzéseit és termékeit, melyek segítségével Te is tehetsz a környezettszennyezés ellen!

Sze07
Így ápold Kanken táskádat
Így ápold Kanken táskádat

A Kanken táskák a világ minden pontján szeretett és megbecsült darabjai a munkába járó, természetet kedvelő vagy még iskolás generációnak. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően ápold kedvenc darabodat, hogy hosszú évekig társad legyen a mindennapokban.

Sze05
Essentials a túraszezonhoz
Essentials a túraszezonhoz

Minden évben izgatottan várjuk, hogy beköszöntsön az ősz, amely magával hozza a színes faleveleket, a forró teázásokat az esős napokon és a mindenhez passzoló kötött pulcsikat. De van valami, ami talán még jobban fellelkesíti a természetimádókat, ha a nyár végéről beszélünk, ez pedig nem más, mint a túraszezon kezdete. Mikor lenne jobb alkalom sétálni az erdőben, hegyet mászni, teljesítménytúrára menni vagy akár sátorozni a semmi közepén, ha nem ősszel? Bármelyik mellett is döntesz, vannak bizony elengedhetetlen kellékei egy kirándulásnak. Most segítünk összeszedni, miket vigyél magaddal úgy, hogy közben stílusos is maradj!

Sze02
Back to work – a munka elengedhetetlen kiegészítői
Back to work – a munka elengedhetetlen kiegészítői

Szeptember közeledtével nemcsak az iskola kezdődik, de a nagy nyári szabadság is véget ér. Ahhoz, hogy újra visszatérhess a régi kerékvágásba, szükséged lehet pár hasznos dologra, amelyek nem hiányozhatnak dolgos mindennapjaidból! Ezek a tárgyak elősegítenek abban, hogy sokkal rendszerezettebb és hatékonyabb legyél, könnyebben és hosszabb ideig koncentrálj a munkádra, amely ezáltal sokkal élvezhetőbbé is válhat!