Igazodj el a kávétípusok között

Igazodj el a kávétípusok között
2017-11-21 Dori

Előfordult már veled, hogy a barista várakozva nézett rád, te pedig a sok ismeretlen kifejezéstől megzavarodva egy teljesen másmilyen kávét rendeltél? A bizonytalanságnak vége, összegyűjtöttük a leggyakoribb kávétípusokat, hogy legközelebb már meg tudd különböztetni a café latte-t a latte macchiato-tól, a ristretto-t az espresso-tól, és a hosszú kávét az americano-tól.

A sima feketék

A csoportosítás egyszerűsítése miatt egy csokorba szedtük a tej nélkül felszolgált kávékat. A legkisebb mennyiségű ezek közül, a ristretto: az általános hiedelemmel ellentétben ebben a fajtában van a legkevesebb koffein. A kávé erősségét az extrakció időtartalma és a felhasznált kávé mennyisége határozza meg. A ristretto készül a legrövidebb idő alatt, így gyengébb az eszpresszó-nál. Az eszpresszó is sima fekete kávé, hosszabb ideig készül, ugyanannyi, 7 g kávéból, és több, 40 ml lesz. A doppio elnevezés megzavarhat minket elsőre, magyarul azonban ez a dupla eszpresszó. Ez a fajta már 14 g kávé felhasználásával készül, és mennyiségében is a sima eszpresszó duplája, így ezt mondhatjuk a legerősebbnek. A lungo, más néven hosszú kávé legalább ugyanannyi koffeint tartalmaz mint a presszó, de hosszabban főzzük, így több víz kerül hozzá. Kávézókban általában jeleznünk kell, hogy tejjel vagy tej nélkül kérjük ez utóbbit.

A latte kavalkád

Amilyen egyszerű különbséget tenni a tej nélküli kávék között, olyan nehéz dolgunk akad, amikor ez a hozzávaló már bekerül a képbe. A café latte és latte macchiato megkülönböztetése elsőre lehetetlen feladatnak tűnik. Összetevőiket tekintve nem tévedünk sokat, mind a kettőben egy adag eszpresszó kávé, tej és tejhab található. Azonban míg a sima latte egy tejes katyvasznak tűnik, addig a latte macchiato-t rendelő barátnőnk poharában szépen elkülönül a tej, a kávé, és a hab rétege. A titok a hozzávalók adagolásában és habosításában rejlik. A café latte esetében az eszpresszóhoz öntik hozzá a forró tejet, míg a latte macchiato-nál fordítva, először kerül a tej a pohárba, majd az espresszó és utána a tejhab. Ide sorolhatjuk a melange-ot is, ami csak annyiban tér el a latte macchiato-tól, hogy egy réteg méz kerül az aljára. A cappucino-t talán nem kell senkinek se bemutatnunk, ez a közkedvelt fajtánál az eszpresszóhoz felhabosított tejet adnak, ⅓ presszó és ⅔ tejhab arányban.

A különlegességek

Az americano nem meglepetés, hogy Amerikáról kapta a nevét. Azonban míg a tengeren túl filteres kávéfőzőben elkészülő, híg, vízes kávét jelent, Európában a presszó kávét öntik fel forró vízzel. A csokis élvezetre vágyók bátran választhatják a mocha-t. Ez eszpresszo-ból, egy réteg csokiból és felhabosított tejből áll. A caffé macchiato nagyon bonyolultnak hangzik, valójában viszont igen egyszerű. Egy adag eszpresszo, egy kávé tejhabbal kiegészítve, ami egy jellegzetes fehér pöttyöt képez a kávé felszínén. Az ír kávéhoz nehéz megtalálni a megfelelő időt, hiszen a kávé és a tejhab között egy réteg whiskey bújik meg. Ehhez a fajtához általában vagy túl korán, vagy túl későn van, de a leleményesebbeken az ilyen korlátok nem fognak ki.

Reméljük a következő rendelésnél már magabiztosabban igazodsz el a különféle fajták között. Külföldön érdemes a pincéreknél érdeklődni, hiszen kultúránként eltérések vannak a kávéfogyasztási és felszolgálási szokások közt.

OLVASS TOVÁBB A JOURNALUNKBAN

További cikkek amik még érdekelhetnek

aug04
Gardrób rendszerezés  – 5+1 tipp a rendezett ruhatárhoz
Gardrób rendszerezés – 5+1 tipp a rendezett ruhatárhoz

Te is gyakran találkozol a “nincs mit felvennem” érzéssel, miközben a szekrényed telis tele van ruhákkal? A nagy része persze felesleges, alig használt, szentimentális okokból őrzött “kincs”, de szinte biztos, hogy néhány darabnak a létezéséről is elfeledkeztél! A továbbiakban pár hasznos tippet és tanácsot osztunk meg, hogy könnyen rendbe tedd a ruhatárad – és a lelki békéd – egy mindent átfogó gardrób rendszerezés keretein belül!  

Júl30
31 NAPOS MINIMALISTA KIHÍVÁS
31 NAPOS MINIMALISTA KIHÍVÁS

A nyár utolsó hónapjára izgalmas kihívással készül neked az Uptostyle csapata! Lassan vége a nyári szünetnek és a szabadságnak, hiszen szeptembertől mindenki visszatér a mókuskerékbe.  Hogy sokkal gördülékenyebben menjen az átállás, létrehoztunk egy minimalista kihívást, mely teljesítésével nemcsak a felkészülést könnyítheted meg, de egy egészen új életmódot is megtapasztalhatsz!

jún23
Számold fel a káoszt! – Nyárindító rendszerezés
Számold fel a káoszt! – Nyárindító rendszerezés

A vizsgák és érettségik után nem árt rendbe hozni a körülötted keletkezett káoszt, amelyet az idő és energia hiánya okozott. A nyári felfrissülés elengedhetetlen ahhoz, hogy az őszi back-to-school időszak könnyebben menjen, de nem csak a nyaralás és a barátokkal töltött idő segíthet rajtad. Ha rendet teszel a környezetedben, még pihentetőbbé teheted a nyári kikapcsolódást, és hatékonyabb lehetsz a hétköznapokban – íme pár tipp a káosz felszámolására!

jún07
Design, kávé, Budapest
Design, kávé, Budapest

Egy nyári kiülős beszélgetés, egy magányosan, olvasással töltött délután, vagy akár egy hosszú, vizsgákra készülős, tanulós nap – mindent szebbé lehet varázsolni egy csésze finom kávéval! Még hangulatosabbá teheted a kávézás élményét, ha egy ízlésesen kialakított, letisztult környezetben fogyasztod el a kedvenc lattédat vagy limonádéd. Összegyűjtöttük a kedvenc budapesti kávézóinkat, ahol a design épp olyan fontos, mint a jó minőségű, finom kávé.