Praktikus útmutató egy hygge inspirálta otthonhoz

Praktikus útmutató egy hygge inspirálta otthonhoz
2017-10-26 biberczanett

A Gyertyafény hygge. A barátokkal való vacsora hygge. A finom étel hygge.

A dánok nem csak példaértékű életszeretetükről híresek, hanem kifogástalan stílusokról is! Ha még nem hallottál a Dániából induló hygge designeról, akkor itt az ideje, hogy megtudd miért a dánok a legboldogabbak és hogyan tudod megteremteni a saját hygge inspirálta otthonodat 5 egyszerű lépésben. Bár a cím azt sugallja, hogy itt csak a designról lesz szó, valójában a hygge nem csak pasztell színekről és lágy fényekről szól, hanem ennél sokkal többről!

hygge inspirálta otthon

A dán hygge szó egy olyan életérzést jelent, ami a negatív dolgok helyett inkább a pozitívakra koncentrál és arra buzdít, hogy értékeljünk és éljünk meg minden pillanatot az életben, ami megadatott nekünk!

Az ősz és a tél beköszöntével a napok egyre rövidebbek és komorabbak lesznek, ezért még inkább szükségünk van egy kis vidámságra, és mivel tudjuk, hogy a dán emberek a legboldogabbak ki mástól is tanulhatnánk ezen a téren? A dán design higgadt és kifogástalan otthonaival nagyban hozzájárul az emberek elégedett érzéséhez. Egy 2011-es UCL tanulmány kimutatta, hogyha olyan dolgokkal vagyunk körülvéve, amelyeket szépnek látunk, akkor növekszik az agyi aktivitásunk. Ez lényegében azt jelenti, hogy az agyunk közérzete kellemes lesz, ami hasonló a szeretet és a vágy állapotához. Nyilvánvaló, hogy a dánok megértik az esztétika fontosságát, tudván, hogy a design nagyban hozzájárul az életminőség javításához. Ahogy David Obel Rosenkvist, a Louis Poulssen világítástechnikai cég brand managere nyilatkozta Charlotte Abrahams „Hygge” című könyvében:

 

hygge inspirálta otthon

„A design nemzeti sport Dániában. Gyerekkorunk óta igényes környezettel vagyunk körülvéve, ezért megértjük, hogy a design, hatással van az életünkre.”

A zord idő miatt rákényszerülünk, hogy minél több időt töltsünk a lakásban, de ha a hygge életérzéssel együtt a lakberendezésben is példát veszünk a dánokról, az nagyban hozzásegít minket ahhoz, hogy az otthonunkban töltött időt ne a bezártság érzésével társítsuk, hanem egy olyan bázist alakítsunk ki, ahol szívesen töltünk órákat vagy akár napokat is. A hygge az egyszerűséget testesíti meg- olyan mint maga a dán design, ami az eleganciájáról és funkcionalitásáról híres. Bár egy hosszú listát írni azokról a szabályokról, amiknek segítségével létrehozhatjuk saját menedékünket nem igazán passzol a dán életérzéshez, azért mi szeretnénk bemutatni 5 egyszerű lépésben, hogyan varázsolhatod otthonod igazán hyggé.

1. Válassz indirekt, enyhe világítást

Poul Henningsen (1894-1967) vagy, ahogy széles körben ismertté vált PH, kialakította azt a világítás technikát, amivel úttörővé vált, és amely átalakította a dánok jólét fogalmát. Azáltal, hogy olyan világítást hozott létre, ami olyan közel állt a természetes nappali fényhez amennyire csak lehetett, PH kifejlesztett olyan innovatív fényeket, amelyek réteges árnyalatokkal rendelkeznek. PH különleges lámpái még mindig elérhetőek a Louis Poulssennél, ha szeretnéd felfrissíteni az otthonodat és magadévá tenni a hygge érzését! Kezdd meleg, hangulatos világítással, hiába kis dolognak hangzik, ne becsüld alá ennek a fontosságát és válassz réteges lámpa búrát amely árnyékolja az izzó fényeit. Ha a PH lámpa nem is fér bele a költségvetésbe, az Ikea Knappa lámpája is tökéletes választás, amivel hasonló hangulatos fényt hozhatsz létre. A gyertyákat se felejtsd el- sosem elég belőlük.

hygge inspirálta otthon

2. A kevesebb több

A skandináv design közismerten híres a minimalista berendezéseiről, letisztult vonalairól és pasztel színeiről (főleg fehér és szürke). Válassz minél kompaktabb dohányzóasztalt, és mondj búcsút a nagy kiterjesztésű daraboknak, amelyek a tér jelentős részét elfoglalják. Ha a színekre kerül a sor újra a mainstream de örökérvényű mondást tartasd szem előtt: a kevesebb több! A világosra festett falak rögtön megadják a „Skandi-vibe”-ot az otthonodnak és nem árt beszerezned pár bársonyosan puha párnahuzatot és szuperpuha takarót, amik megadják a kényelem és a melegség érzését az otthonodnak.

3. Hozd be a természetet a lakásodba

A skandinávok aktív természetbarát életstílusokról is híresek és ezt az otthonaik berendezése is tükrözi, gondoljunk csak a minimalita üvegházakra és a keményfa burkolatokra. Azoknak, akiknek a felújítás nem lehetséges, próbálják meg keverni a különböző anyagokat a lakásban, például a fa és a pamut keverése, a már meglévő otthoni dekorációval is tökéletes. A természetet „behozhatod” azzal is, hogy virágokkal díszíted a szobádat.

Az ünnepi szezon közeledtével még több lehetőség adott, például: kis fenyőágakkal, koszorúval vagy a későbbiekben fenyőfával is dekorálhatunk, miközben egy kellemes estét töltünk el a családunk vagy a barátaink körében forralt bort kortyolgatva.

hygge inspirálta otthon

4.  Próbáld „zónákra” osztani a szobát

A közhiedelemmel ellentétben, egy stílusosan berendezett otthont nem kell telezsúfolni minél drágább bútorokkal és tárgyakkal- a jó tervezés titka az inkluzivitás, nem pedig az exkluzivitás. Ez inkább arról szól, hogy egy olyan megnyugtató és kellemes belső teret hozz létre, ami neked és a családodnak megfelel, és ahova mindig szívesen mész haza, mert ha belépsz boldogság és nyugalom tölt el. Az egyszerű elrendezés elérésének kulcsa a zónázás. Ami azt jelenti, hogy kisebb hangulatos tereket hozz létre egy nagyobb térben. Például a bútorok és párnák elrendezésével közelebb hozhatod egymáshoz a családot és a barátokat, például helyezz el néhány párnát a földön plusz ülőhelynek, vagy cseréld le a négyzet alakú étkezőasztalt, ellipszis vagy kör alakúra, ezzel törekedve az egyenlőségre, hiszen megszűnik az asztalfő szerep. Az egymás melletti alacsony, vagy kar nélküli székek jobban összekapcsolnak a többiekkel, mert több lehetőség van az érintkezésre, ezzel megteremtve a fesztelen légkört.

 

5. Ápold a múltat

Ha az instagrammon és Pinteresten túlmutató hygge inspirációt keresel, ajánljuk a Kinfolk Notecard Collection – The Hygge Editicon számát, ami gyönyörű fényképeken keresztül mutatja be a megnyugtató Dán hangulatot és az igazi hygge tradíciót.

Ha nem szeretnél költeni, de szívesen szebbé varázsolnád az otthonodat, akkor díszítsd fel a falakat vagy a polcokat fényképekkel a szeretteidről; töltsd fel az üresen álló konyhai tárolókat tésztával, cukorral és liszttel, ezzel egy kis otthonos hangulatot teremtve. Megpróbálhatsz saját magad is takarót kötni vagy olyan tárgyakkal körülvenni magad, amik számodra különleges jelentéssel bírnak.

Egy olyan világban ahol a nélkülözés vált normává, a hygge pontosan ennek az ellentéte. Ez arra az életformára ösztönöz minket, hogy élvezzük az életet és értékeljünk minden pillanatot, amely megadatott nekünk, azokkal együtt, akik közel állnak hozzánk.

A hygge gyengéden a fülünkbe súgja, hogy legyünk kedvesebbek magunkkal és másokkal; tiszteljük azt a helyet ahol élünk, az embereket, akikkel megosztjuk a mindennapjainkat. Megtanít arra, hogyan bánjunk jobban saját magunkkal. Egy egyszerű lakásból otthont varázsol. Egy alázatos koncepció, ami emlékeztet minket arra, hogy mi az, ami igazán számít az életben és hogy mindez azon a helyen kezdődik amit az otthonunknak nevezünk.