5 tipp a felelősségteljes növénytartáshoz

5 tipp a felelősségteljes növénytartáshoz
2016-05-15 uptostyle.hu

5 tipp a felelősségteljes növénytartáshoz

000

Írta: Ferencz Barbara

Ugye Te is szereted a növényeket? Nincs is annál jobb, mikor a zöld apróságok egy kis életet, vidámságot csempésznek otthonunkba. Több cikkünkből is megbizonyosodhattál már az irántuk táplált rajongásunkról, s úgy gondoltuk, adunk néhány hasznos tippes, hogy még idő előtt orvosolni tudd az esetleges növényápolási problémákat. Íme, a mi bevált praktikáink.

1. Ismerd meg „kis barátodat”

 

Mielőtt bármit is megvennél, ami hirtelen megtetszik, nagyon fontos, hogy utánanézz az ápolási útmutatóknak. Ha tudod magadról, hogy időnként hajlamos vagy megfeledkezni dolgokról, ne vegyél vízigényes, sok törődést igénylő növényeket. Ha mániákus locsoló vagy, a természet Neked teremtette a vízipálmát, a törpe kálmost vagy a páfrányféléket. Ha nem bízod a véletlenre a virágok sorsát, válassz inkább egy kaktuszt, vagy egy succulentet.

2. Helyszín

 

Ha már utánanéztél minden tudnivalónak, valószínűleg rengeteg információt találtál arról is, milyen fényviszonyokat kedvel a választottad. Gondold végig, milyen lehetőségeket rejteget a lakásod, és a végső döntést ennek tükrében hozd meg. Ha otthonodba nem süt be túl gyakran a nap, vagy sok a fa az ablakod előtt, lehetőleg ne válassz olyat, ami sok fényt igényel, mert nem lesz hosszú életű. Tökéletes választás lehet a vitorlavirág, a zamioculcas (tudod, a plázák tele vannak ilyenekkel – nem véletlenül), vagy a kencia pálma, ami a szűrt fényt szereti legjobban.

3. Szerszámok

 

Nem elég kiválasztani a növényt, és ismerkedni az instrukciókkal, hanem mindezek mellett be kell szerezned néhány szerszámot, amivel megkönnyíted a saját dolgodat. Először is, vásárolj egy mutatós kaspót, hiszen a cserép alsó lyukacskáin kifolyik a víz. Ha valami különlegeset szeretnél, választhatsz más alternatívát is. Emellett nem árt, ha van otthon egy pótcserép, egy zsák föld, egy kis tápszer, locsolókanna, és egy ültetőkanál. Ha növényed elkezd cseperedni, előbb-utóbb úgyis sort kell kerítened az átültetésre, amelyhez szükséged lesz ezekre az eszközökre.

4. Tisztítás

 

Miután megtaláltad a potenciális helyet, és növénykéd szépen növekszik, időnként jól teszed, ha megszabadítod a leveleit a rárakódott portól és piszoktól. Ennek legjobb módja, ha letörlöd egy puha ronggyal és akár egy kis természetes rovarirtó szappannal. Ha a levelek mégis nagyon koszosak vagy betegnek tűnnek, gyakrabban ismételd meg ezt a kúrát, vagy próbálj ki egy új helyet a lakásban, hátha a kevés- vagy épp túl sok fény a ludas. Ha nem szereted a vegyszereket, langyos vízzel, óvatosan permetezd le a koszt a levelekről. Lehetőleg tiszta törlőrongyot használj, mert a baktériumok átkerülésével akár az egész növényt megfertőzheted.

5. Felszabadítás

 

Habár szobanövényekről van szó, ettől még nincs garancia, hogy nem lesznek betegek vagy nem nőnek túlságosan nagyra. Ne ijedj meg, ha megjelenik egy-két elsárgult levél, hiszen a növényeknek is szükségük van néha a megújulásra, akár az ember bőrének. Ilyenkor egy nyíróollóval távolítsd el a barna leveleket, így egyrészt felszabadítod a virágot, másrészt, ha valóban fertőzésről van szó, még idejében megállíthatod annak terjedését. Ez szintén hasznos megoldás, ha nem akarod, hogy a végén a vízipálmád a fél szobát elfoglalja. Hidd el, nagyon hálás lesz érte.

Attól függően, milyen növényt választasz, akár egy apró kis odafigyeléssel is remek gondozója lehetsz otthonod legzöldebb berendezésének. Tudod, a növény a levegő tisztításában is fontos szerepet játszik, így hasznos tevékenységéért cserébe Te is légy vele gondoskodó.

További cikkek amik még érdekelhetnek

máj18
Támogasd Te is a helyi kisvállalkozókat!
Támogasd Te is a helyi kisvállalkozókat!
By

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy kedvenc helyeinket, tervezőinket, helyi üzleteinket támogassuk ebben a nehéz időszakban és utána is. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük nektek pár olyan hazai és nemzetközi vállalkozást, akiknél szívesen vásárolunk Mi is, így Nektek is bátran tudjuk ajánlani!

máj11
5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról
5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról

A home office ideje alatt hajlamosak vagyunk ellustulni, így könnyen összegyűlhetnek a feladataink. A ideális napirend elengedhetetlen ahhoz, hogy otthonról is produktív legyél. Ha még nincs bevált módszered ez a lista segít majd, hogy hatékonyan dolgozz otthonról is!

máj07
Stresszlevezetés érettségi után
Stresszlevezetés érettségi után

A vizsgaidőszak mindenki számára óriási stresszdózissal jár. Ha te is hajlamos vagy beletemetkezni a sok tanulnivalóba és teljesen kizárni az életedből a korábbi szabadidős elfoglaltságaidat, akkor igen nagy szükséged lesz a vizsgáid után néhány teljesen stresszmentes napra, hogy újra formába lendülj!

máj01
Tippek otthoni kikapcsolódáshoz
Tippek otthoni kikapcsolódáshoz
By

A mai modern világban nincs megállás, a folyamatos pörgés mindennapi. A jelenlegi helyzetben azonban arra kényszerülünk, hogy időnk jelentős részét otthon töltsük és ott foglaljuk el magunkat. Az alkalmankénti kikapcsolódás elengedhetetlen, hiszen a bezárkózottság fokozottan frusztráló lehet néhányunk számára. Cikkünkből megtudhatod, hogyan relaxálhatsz home officeból!