F mint Feeric Fashion Week

F mint Feeric Fashion Week
2018-08-03 Zsuzsi

A feeric szó jelentése varázslatos, akárcsak az Erdélyben már tíz éve megrendezésre kerülő divathét, mely ezt a nevet viseli. Ez Európa egyik legkreatívabb divateseménye, fantasztikus inspirációforrás minden stílusra szomjazónak. A világ minden szegletéből érkeznek tervezők, Máltától egészen Argentináig. Továbbá, a közönség lehetőséget kap, hogy a román márkákat is jobban megismerje. Ha ez nem lenne elég, nincs két olyan individuális show, melyet egy helyszínen tartanának: egy malomtól kezdve, az Avrig-i nyári Brukenthal palotán át az óváros főteréig számos izgalmas tér ad helyet a kollekciók bemutatására.

Modement

Másodjára vehettünk részt a rendezvényen, így az ismerős arcok és helyszínek látványa nosztalgikus hangulatba hozott minket. A Modement showjával indítottuk el az idei Feeric-es kalandsorozatunkat, mely tavaly annyira belopta magát a szívünkbe minimalista vonalvezetésével, hogy ebben az évben is kötelezőnek éreztük megnézni új kollekciójukat, amely a Heads up (Fel a fejjel) nevet kapta. A divatbemutató rendhagyó módon a pékáru piacot vezető Boromir gyárban zajlott le, így a nézők nagy része – és köztük mi is – kicsit lisztes lett.  

A minimalizmus általában kerüli a személyesség minden formáját,a Modement azonban eltért ettől, hiszen a márka büszkén viseli az ázsiai gyökerek és dizájn iránti szenvedély hatásait. A ruháik egy viszonylag visszafogott színpalettára épültek, a hangsúlyt inkább a minták és a bonyolult, kézzel szőtt anyagokra helyezték. A spártai mintára készült magassarkúk csak úgy vonzották a tekintetünket; a maszkulin összhatást a masnikkal igyekezték feloldani. A érdekes fonatok, kontyok és fejkendők a ruhák keleties stílusát erősítették.

TSCOF

A következő show egy gördeszkapályán került megrendezésre. A bemutatót két deszkás srác mutatványai és egy graffiti művész alkotói folyamata tette még izgalmasabbá. A prezentáció teljes egészében a fiatalabb generációk vitalitását tükrözte, a The Secret Code of Fashion ezt a fiatalos lendületet kívánja támogatni, így a show létrejöttében nagy szerepet vállaltak.

A lényeg sokszor a részletekben rejlik, ez most sem történt másként, hiszen voltak olyan kiegészítők, melyek újrahasznosított anyagokból készültek, a minták pedig az absztrakt expresszionista stílust idézték. A tervezők mindvégig szem előtt tartották, hogy a legfontosabb tényező egy ruhadarab viselésekor az, hogy az ember jól érezze magát benne.

Architecture In Fashion

Az Architecture In Fashion egy svájci márka, a név pedig már első hallásra felkeltette az érdeklődésünket. A kollekció mindegyik darabja tükrözte a tervező, Nogol Zahabi divat és építészet iránti rajongását, mely gyerekkorától kíséri a tervezés során. A ruhák a gyermekkori origamikat juttatták eszünkbe, most azonban egy új szintre emelve láthattuk őket. A színhasználat feltűnés nélküliségét kiegyenlítette a formák és kiegészítők sokfélesége, amely az elmúlt fél évszázad építőművészetét összegezte.

Mondovi Lingerie

A Mondovi Lingerie Couture  nem máshonnan, mint Thaiföldről érkezett, hogy bebizonyítsa, a fehérnemű tökéletesen fedi a mindennapi viseletünket. A bemutató Szeben óvárosának várfala mellett kapott helyet. A romantikus csipkék tökéletesen belesimultak a helyszínbe és megalapozták annak a néhány percnek a légkörét, amíg a modelleken megcsodálhattuk a ruhákat. A hajstílus a rokokó frizurákat elevenítette fel, csak kócosabb, amolyan “most keltem ki az ágyból” formában.

Dodo Leung hímzése különleges művészet, azonban a darabok a női testen kelnek igazán életre. A tervező kevés színből építkezett, finom anyaghasználatával pedig még femininebb hatást eredményezett az amúgy is a nőiességet hangsúlyozó kollekció.

Alina Moza

A Feeric Gala volt a legmegfelelőbb módja, hogy lezárjuk azt a két napot, ami mögöttünk állt. A kifutót a történelmi városrészben építették fel, ahol olyan tehetséges román dizájnerek mutatták be legújabb kollekciójukat, mint Alina Moza. Rögtön felelevenítette bennünk a tavalyi bemutatóját, hiszen könnyen felismerhető egyedi motívumairól és a bemutatóit kísérő zenékről. Ez a kollekciója most az Intuitio névre hallgatott, és kéz a kézben avatott be minket a tervező gondolatvilágába Golan Rocket Love című dalára.

Ruháiban a modern és a retró stílus elegyedik, a meleg, sárgás színek pedig elárulták, hogy egy tavaszi-nyári kollekcióról van szó, mely a márkára jellemzően csak természetes anyagok felhasználásával készült. A szabásvonalak interakcióba lépnek a motívumokkal, ezzel egyszerre éri el az elegancia, az erőteljesség és az egyszerűség megjelenését.

Szöveg, fotó: Magyari Zsuzsanna

Köszönjük Feeric Fashion Week, hogy mi is átélhettük ezt a varázslatos érzést!