Natúr- és természetes összetevőket tartalmazó kozmetikumok- Mi is a különbség?

Natúr- és természetes összetevőket tartalmazó kozmetikumok- Mi is a különbség?
2018-01-21 Gáspár Dominika

Számunkra nagyon fontos, hogy minőségi, természetes alapanyagokból készült kozmetikai termékeket használjunk, ám sokszor mi is bajban vagyunk, hogy a boltok polcairól levett kozmetikumok valóban 100%-ban természetes összetevőket tartalmaznak. A hangzatos „Natúr összetevőket tartalmazó” felirat ellenére sem lehetsz biztos benne, hogy az a bizonyos krém tényleg természetes összetevőkből áll. Cikkünkben ehez nyújtunk egy kis útmutatást! 

A natúrkozmetikumok olyan bőrrel érintkező készítmények, amelyek előállításához kizárólag természetes eredetű alapanyagokat használnak és szintetikus, valamint kémiai összetevőktől mentesek.

A natúrkozmetikumok előnye, hogy semmilyen kemikáliát, kőolajszármazékot nem tartalmaznak, így sokkal hatásosabbak is. Ha kozmetikumokat vásárolsz, mindenképp olvasd el a termék hátulján található címkét, hiszen innen tudod meg, mit is fogsz nap mint nap az arcodra tenni.

De mi a különbség natúrkozmetikum és természetes összetevőket tartalmazó kozmetikum között?

Nehéz megmondani, hisz első hallásra kevés eltérést vélünk felfedezni. Aki nem ás a dolgok mélyére, talán nem is tudja,  milyen ügyesen tudnak játszani a szavakkal a gyártók, hogy egy-egy termék eladhatóbb legyen. Ugyanis ugyanaz a feltüntetett (latin) neve például a finomított napraforgó olajnak (amit a főzéshez, sütéshez használsz) és a finomítatlan napraforgó olajnak (amiben még tartalmazza a tápanyagokat és  vitaminokat, melyek hasznosak a bőrnek). Így hacsak nem keresel utána az adott terméknek a gyártónál, vagy forgalmazónál, szinte lehetetlen kideríteni.

A finomított olajok kevésbé romlanak, mint a finomítatlan változatuk, emiatt a kozmetikum gyártó cégek jó része előbbit használja a termék készítésénél. A finomító eljárás során a nővényi olajat hőkezelik, azonban ennek hatására  az értékes tápanyagok nagy része tönkremegy, így közel sem olyan jótékony a hatása, mint a hidegen sajtolt, finomítatlan változatának.

 

Igyekezz olyan forgalmazóktól, illetve kisebb cégektől vásárolni, melyekben 100%-ban megbízol, és vásárlás előtt informálódsz, tehát meggyőződsz arról, hogy mi is van a termékeikben. Igaz, ez egy kicsit több utánajárást és energiát igényel, de érdemes időt fordítani rá, hisz hosszútávon meghálálja a bőröd egészsége!