Utazás környezettudatosan

Tombol a nyár, és úgy érzed itt az ideje egy felejthetetlen kalandnak? Készen állsz egy emlékekkel teli tengerparti nyaralásra, egy egzotikus kiruccanásra vagy egy tartalmas városnézésre? A kényelmes és környezettudatos utazás érdekében azonban ne felejts el indulás előtt még egyszer belelesni a bőröndödbe, hogy mindent bepakoltál-e. Az elengedhetetlen kiegészítők és útikönyved mellé pedig szoríts egy kis helyet az alábbi zöld tippjeinknek is! 

 

1. Az utazáshoz mindig hű társ

A zökkenőmentes utazás egyik alap feltétele egy kényelmes hátizsák, amiben elfér akár a fél életed is. A kiruccanásaink, főleg a szuvenír vásárlások alkalmával hajlamosak vagyunk mindent zacskókba pakolni, amiknek az egész napos cipelése nem csak kimerítő, de egyáltalán nem környezettudatos. Ha szeretnéd megelőzni a felesleges hulladéktermelést és cipekedést, szerezz be egy Rains hátizsákot! Ebben elfér az összes nyaraláshoz elengedhetetlen kiegészítőd – iratok, pénztárca, töltő, neszesszer, journal – és kiválóan összeegyeztethető a városnézős szettjeiddel is. A kényelmes utazás érdekében azonban csak a legszükségesebb dolgokat pakold bele a táskádba! A fentebb említett dolgokon kívül minden más mehet a bőröndbe!

utazás
utazás

 

2. Mondj nemet a műanyagra!

Utazás közben rendkívül fontos a hidratáltságunkról gondoskodni, de ha a saját egészségünket szem előtt tartjuk, miért ne tennénk ugyanezt környezetünk épségével is? A palackozott vizek helyett inkább válassz egy Memobottlet! Ez egyszerre környezettudatos és pénztárcabarát megoldás, hiszen nem termelsz felesleges szemetet, és csak egyszer kell megvenned az üveget. A Memobottle praktikus kialakítása miatt könnyen elfér a táskádban, vagy akár a zsebedben is, illetve minden megvásárolt kulacs árából 1 dollárt a water.org szervezetnek adományoznak, ami egy rászorulónak 10 havi vizet biztosít. Számolj le a műanyag elviteles poharakkal és szívószálakkal is! Utazásod során vagy a reptéren kérd italod bögrében vagy a saját kulacsodba! Ez csupán 5 percet igényel a napodból, de akár 5 évet is megspórolhatsz a Föld életéből!

 

3. A multifunkcionális kiegészítő

Akár a tengerpartra igyekszel, akár a városközpontba, vagy esetleg kempingezésre szántad el magad, mindig tarts magadnál egy összehajtható vászontáskát! Kevés helyet foglal, de ha szükség van rá, számtalan dolog elfér benne. Alkalmas a szennyesed vagy épp a szemeted tárolására, ami kiváló megoldás, ha épp nincs a közeledben egy szemetesláda. Szuvenírvásárláskor pedig nejlonzacskó helyett ebbe rejtsd szerzeményeidet! Továbbá az ajándékvásárláskor se feledkezz meg a környezettudatos életmódról! Sok faj azért kerül a kihalás szélére, mert a helyiek a bőrükből vagy a csontjaikból ajándéktárgyakat gyártanak. Mindig járj utána, honnan, hogyan és miből készült az adott tárgy, vagy ha lehet, egy újabb szobrocska vagy hűtőmágnes helyett fényképeket készíts emlékbe! A mértéktartás és az  éppen elég filozófiájáról tehát ne feledkezz meg nyaralásod során sem! 

utazás
utazás

 

4. Kevesebb szemét, több boldogság

Mi sem hívogatóbb mint egy csomagolt rágcsálnivaló vagy egy napilap, amivel elütheted az üres perceid a repülő- vagy vonatutad utad során. Ezek megvásárlása azonban szintén nem környezettudatos gondolkodásra vall, így próbáld ezeket kerülni! Süss egy adag kekszet vagy készíts házi müzliszeletet, ezeket zárd egy kis méretű BPA mentes tárolódobozba, és máris kész is  a nassolnivaló – felesleges hulladék nélkül! Így ráadásul sokkal egészségesebb alternatívák is rendelkezésedre állnak, az általad elkészített, cukor-, tej- és gluténmenetes finomságok a te egészségedet szolgálják. A térképeket, magazinokat olvasd a telefonodról: ma már számtalan applikáció által elmerülhetsz a betűk világában. 

 

5. Töltsd újra!

A kisméretű tisztálkodószereket tartalmazó utazócsomagok praktikus megoldást nyújthatnak utazásaidhoz. Az apró flakonok nem foglalnak sok helyet és pontosan annyi sampont, balzsamot és tusfürdőt tartalmaznak, ami a nyaralásodhoz elég. Ezek eldobása és újravásárlása egy következő kiruccanás előtt azonban teljesen felesleges és környezetszennyező. Az utazócsomagot elég egyszer megvenned, egy újabb utazás során pedig töltsd fel azokat otthoni készleteidből! Így egészen biztos általad kedvelt illatú krémek kerülnek a bőröndödbe, és mindig azzal töltheted újra a kis flakonokat, amikre épp szükséged van. Így a testápoló tubusába kerülhet egy kis adag naptej vagy hajkondicionáló is. Ne csak a július legyen műanyagmentes! #plasticfreeineveryday

utazás
utazás

 

5+1. Nézz szét és gyönyörködj!

Ha szeretnél még többet tenni a környezetedért, mondj nemet a bérelt autókra és ha úticélod engedi, a repülő utakra is! Utazz vonattal, városon belül pedig inkább használd a tömegközlekedést vagy a bérelhető bicikliket! Ezek a megoldások nem csak a környezetet, de a pénztárcádat is megkímélik. Továbbá nem csak környezettudatos turistává válhatsz, de mindenképp többet látsz majd a téged körülvevő tájból és a város szépségéből is. Ehhez tökéletes társnak bizonyul a Cereal City Guideok egyike, melyekből a legnépszerűbb világvárosok eddig sosem látott arcát ismerheted meg!

Utazás közben nehezebb ragaszkodni a “zöld” megoldásokhoz, mint a megszokott, otthoni környezetedben. A környezettudatos életmód azonban nem csak a bolygót, de téged, a te egészségedet és jövődet is szolgálja, így soha ne habozz, ha erről van szó – még utazásaid során se! Általában ezek a környezettudatos megoldások több időt vagy előkészületet igényelnek, mégis elengedhetetlenek ahhoz, hogy évek múlva is találj magadnak látogatható úticélt!