Őszi must-watch filmek

Már jócskán benne vagyunk a spooky seasonbe, azaz az október misztikus, esős, rémséges időszakába. Ilyenkor a legjobb, ha az ember bekuckózik egy meleg teával, egy nagy adag nasival és néhány gyertyával a kanapéra, és bekapcsol egy hátborzongató filmet. A rengeteg filmmennyiség között azonban nem nehéz elveszni, ezért összeválogattuk azokat a filmeket, – meséktől kezdve a borzongató thrillerig -, melyeknek az őszi must-watch listádon mindenképpen szerepelniük kell!

Karácsonyi lidércnyomás

A Karácsonyi Lidércnyomás (Henry Selick, 1993) Amerikában alapműnek számít az ünnepek idején – egy kötelező film, ami igazán meghozza a Halloween-i hangulatot. Karaktereit Tim Burton alkotta, ezért garantált a hátborzongató hatás. A történet Halloween városban játszódik, ahol Rosszcsont Jack vívódásait követhetjük nyomon, miszerint nem szeretne már az ijesztgetés királya lenni, új vizekre evezne, ugyanis belefásult munkájába. A filmet ajánljuk minden olyan embernek, akik szeretnek borzongani, de azért az esti alvást nem hagynák ki; szeretik a musicaleket, a stop-motion animációt és Tim Burtont.

film
UPTOSTYLE 54

Az Álmosvölgy legendája

Csak hogy Tim Burtonnél maradjunk, Az Álmosvölgy legendája (Sleepy Hollow. 1999) című filmnél már nagyobb szerepet töltött be, mint rendező. A történet a híres fejnélküli lovas figuráját járja körül, hozzáadott egyedi, Tim Burtonös karakterekkel, történetmeséléssel és vérfagyasztó hangulattal. Ichabod Crane-t egy Álmosvölgy nevezetű faluba küldik, hogy kivizsgálja az ott történt rejtélyes haláleseteket. Itt megismerkedik a falu lakosaival, akik már sejtik is ki lehet a titokzatos gyilkos. A nyomozása során rengeteg szál derül kibogozásra, a film végére pedig egy nagyszerűen összetett, sokrétű történet tárul fel.

Coraline és a titkos ajtó

Gyerekeknek készült, ám mi mégis inkább a idősebb korosztálynak ajánljuk a Coraline és a titkos ajtót (Henry Selick, 2009). Henry Selick ismét megcsillogtatja tehetségét ezzel a misztikus, stop-motion thrillerrel, ami Neil Gaiman gyermekkönyve alapján készült. A film főszereplője Coraline és családja, akik vidékre költöznek. A kislány szülei teljesen belefeledkeznek a munkába, így főhősünk elkezdi felfedezni új otthonát; egy apró ajtót talál, mely mögött saját életének jobb változata tárul elé. Izgalmas, szórakoztató és egy kicsit hátborzongató is – tökéletes őszi kikapcsolódás!

UPTOSTYLE 55
film

A boszorkány

Robert Eggers munkássága még eléggé kezdetleges – csupán három nagyszerű filmet rendezett eddig (A boszorkány [The VVitch. 2015]; A világítótorony [The Lighthouse. 2019]; Az északi [The Northman. 2022]). Műveit a titokzatos zenével, a gyönyörű, kies tájakkal, és a hosszú beállításokkal teszi vérfagyasztóvá. Első filmjében egy 17. századi család életét követhetjük nyomon; kiűzik őket közösségükből, így arra kényszerülnek, hogy a semmi közepére, egy tanyára költözzenek. A gabona nem kel ki, a családtagok egymás ellen fordulnak – egy boszorkány garázdálkodik a mellettük lévő erdőben, és a családra fáj a foga.

The Love Witch

Ha nem igazán vagy horrorfan, ezt a filmet mindenképpen neked ajánljuk! A The Love Witch (Anna Biller. 2016) vicces, romantikus, misztikus és boszorkányos. Elaine küldetésének tartja, hogy megtalálja a tökéletes férfit, a nagy szerelmet – varázsigék és bűbájok segítségével. Története egyszerű, gondtalan: egy igazán csajos film! Formanyelve a 60-as évek ponyvaregényei és a technicolor melodrámák előtt tiszteleg, vizuálisan kápráztatóvá téve így a művet.

UPTOSTYLE 56
UPTOSTYLE 57

Túl a kerítésen

A Túl a kerítésen (Over the Garden Wall. Patrick McHale, 2014) egy talán kevesek által ismert remekmű. Szintén gyerekeknek készült, ám bátran ajánljuk az idősebb korosztálynak is. Gyönyörű színek, őszi tájak, nagyszerű animáció – és egy szörny. Greg és Wirth eltévednek az erdőben, és Beatrice, egy kismadár segítségével próbálnak hazajutni. Ám a rengetegben sok veszély leselkedik rájuk, többek között egy szörny, aki elveszett lelkeket gyűjt.

Elő a meleg takaróval, a forró teával és a gyertyákkal – kezdődjék a vérfagyasztó őszi éjszaka!

UPTOSTYLE 59
Ajándék egész évre – Előfizetés Karácsonyra!

Az elmúlt évek során az ajándékvásárlás kissé új értelmet nyer – a hosszadalmas, zsúfolt üzletekkel teli frusztrált karácsonyi bevásárlás helyett most még nagyobb teret hódít a megfontoltság, a lelassulás és a spórolás. Összegyűjtöttük azokat az előfizetéseket, amelyeket érdemes lesz beszerezni.

Tovább olvasom »
UPTOSTYLE 61
A karácsony a hygge csúcspontja

A skandináv kultúra szerelmesei között keresve is alig találunk olyat, aki ne hallott volna már a hygge-ről. Ez a dán életérzés, amely boldoggá tesz, és ez nem egy üres ígéret, a dánok tényleg vezetik a boldogsági világranglistákat.

Tovább olvasom »