Lagom – az éppen elég filozófiája

A SKANDINÁV ORSZÁGOK ÉVRŐL ÉVRE A LEGBOLDOGABB ORSZÁGOK LISTÁJÁNAK ÉLMEZŐNYÉBEN SZEREPELNEK. AZ FELKAPOTT LIFESTYLE MAGAZINOK ÉS KÖNYVEK NEM GYŐZIK HANGSÚLYOZNI, HOGY A SKANDINÁV BOLDOGSÁGNAK TITKA NEM KIZÁRÓLAG A JÓLÉTBEN KERESENDŐ:

Az elmúlt években a dán HYGGE és a finn SISU életérzés meghódította a világot, melyeket a svéd LAGOM egészít ki. Ezek a fogalmak mélyen gyökereznek a társadalom szellemiségében, egyfajta szokásként, sok esetben hagyományként szőve át a mindennapi életet.

A skandináv “slow life liga” legújabb tagja

Ahogy a hygge és a sisu, a lagom sem fordítható le szó szerint magyarra. Linnea Dunne, írónő a Svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz című könyvében az “éppen elég, pont helyes” egyszavas megfelelőjének írja le. Tény, hogy a mértékletesség nem a svédek találmánya, mégis, a lagom életstílusként való felfogása az egész svéd társadalom viselkedéskultúrájára kiterjed. 

„Ilyen amikor elfogadjuk a barátunk meghívását a hétvégére, de viszünk magunkkal ágyneműt, hogy ne kelljen mosnia– írja Linnea – vagy például praktikus autót veszünk és nem a legmenőbbet. Amikor csak az egyik falra rakunk dizájnos tapétát, a többit üresen hagyjuk. Amikor kérünk egy hamburgert, de sültkrumpli nélkül, mert a mértéktartás erény.”

 

stories-UZfDLsGE-9Y-unsplash

Mild Orsi, Svédországban élő festőművész szerint a lagom egyfajta harmónia:

„Az ember legyen elégedett azzal, amije van. Nem kell degeszre ennem magam, annyit eszek, amennyi jólesik. Nem halmozok fel egy rakás tárgyat, csak azokat a dolgokat, amikre szükségem van. Nem hajtom magam halálra, megpróbálok mindennap annyit tenni, amennyi pont elég ahhoz, hogy elégedett legyek.”

UPTOSTYLE 54

Az arany középút

Lagom az élet számos területére kiterjed, tudatosan figyelve rá, vagy ösztönösen cselekedve. Társas kapcsolatainkról kezdve, a lakberendezésig vagy divatig visszaköszönhet a lagom kiegyensúlyozottsága. A skandináv életszemlélet számunkra igen fontos eleme a fenntarthatóság és környezetvédelem, amellyel ugyancsak szoros kapcsolatban áll a harmonikus „lagom életvitel”. 

A skandináv társadalmakban az arany középút megtalálása egyfajta hagyomány,  a hivalkodás pedig kimondottan visszás. A gazdagok és a szegények életszínvonala közötti különbség nem szembetűnő, legyen szó itt például a mértéktartás jegyében busszal járó Olof Palme egykori svéd miniszterelnökről, vagy a villamosozó norvég királyról. Ha jobban beleássuk magunkat a skandináv habitus rejtelmeibe, teljesen magától értetődővé válik a skandináv design miértje. Kicsit pontosabban tehát, a minimalista habitus ösztönösen alakítja ki például letisztult tereit és formáit. 

Tanuljunk a skandinávoktól!

A lagom és hygge trenddé válása bizonyítja, hogy olykor igen hasznos dolgokat lehet más kultúráktól tanulni. A nagy nyári leárazások közepette a városban járva már-már mantraként ismételgettem magamnak, hogy a mértéktartás erény. A lagom filozófiája olyan kérdéseket tesz fel mint hogy: Tényleg szükségem van erre, csak azért venném meg mert olcsó? A vásárlásommal etikus vállalaltot támogattam? Meg tudom javítani ami elromlott mielőtt újat vennék?

UPTOSTYLE 55

A KÖRNYEZETKÍMÉLŐ, TUDATOS FOGYASZTÁST AZ APRÓ, MINDENNAPI CSELEKEDETEINK SOROZATA FORMÁLJA. MI A NORVÉG KIRÁLY PÁRTJÁN VAGYUNK, ÉS AMIKOR CSAK LEHET, VILLAMOSRA VOKSOLUNK AZ AUTÓNK HELYETT! 

UPTOSTYLE 57
Ajándék egész évre – Előfizetés Karácsonyra!

Az elmúlt évek során az ajándékvásárlás kissé új értelmet nyer – a hosszadalmas, zsúfolt üzletekkel teli frusztrált karácsonyi bevásárlás helyett most még nagyobb teret hódít a megfontoltság, a lelassulás és a spórolás. Összegyűjtöttük azokat az előfizetéseket, amelyeket érdemes lesz beszerezni.

Tovább olvasom »
UPTOSTYLE 59
A karácsony a hygge csúcspontja

A skandináv kultúra szerelmesei között keresve is alig találunk olyat, aki ne hallott volna már a hygge-ről. Ez a dán életérzés, amely boldoggá tesz, és ez nem egy üres ígéret, a dánok tényleg vezetik a boldogsági világranglistákat.

Tovább olvasom »