Fenntarthatóság a mindennapokban

A fenntarthatóság kifejezéssel nagyon sok helyen találkozhatsz – megjelenhet marketing kampányokban, internetes portálokon vagy a televízióban. A szó valódi tartalmával azonban sajnos lényegesen kevesebb orgánum foglalkozik, pedig egy napjainkban igazán fontos és lényeges témáról van szó. A Földre gyakorolt hatásunk napról napra jelentősebb: nő az étel-, víz- és energiafogyasztás, a hulladéktermelés pedig egyre kritikusabb helyzetet teremt – ezért is fontos a fenntarthatóság a mindennapokba. Így hát összeírtunk néhány egyszerű változtatást, amiket te is könnyedén bevezethetsz az életedbe, és védheted vele a bolygónkat.

Csökkents!

Talán a napi fogyasztásod csökkentésével vezethető be leghatékonyabban a fenntarthatóság a mindennapokba, ugyanis ezáltal redukálhatod a körülötted termelődő szemét mennyiségét is. Gondold át, hogy a mindennapjaidban mennyi eldobható terméket használsz és nézd meg melyiket tudnád teljesen elhagyni. A mindennapi bevásárláshoz használj vászontáskákat, valamint igyekezz csomagolás nélküli termékeket választani. A legjobb megoldás zöldség és gyümölcs vásárlása esetén, ha áttetsző textil szütyőket használsz, melyeket akár magad is elkészíthetsz!

UPTOSTYLE 4
fenntarthatóság

Ne igyál palackozott vizet! 

Akár egyszerűen is bevezethető a fenntarthatóság a mindennapokba – ha olyan helyen élsz, ahol iható a víz, felesleges palackozott vizet venned. Hordd magaddal a saját, újratölthető vizes palackodat és tölts bele a csap vagy szűrt vizet. Az Uptostyle shopban megtalálható Memobottle palackok BPA mentes műanyagból készülnek, valamint újrahasznosíthatóak, megakadályozva ezzel a környezet szennyezését. Négy különféle méretben kaphatóak, így biztosan megtalálod a neked legjobban tetsző és a táskád méretéhez leginkább passzoló Memobottle-t!

Újrahasznosítás!

Ha a fenntarthatóság a mindennapokban kifog rajtad, gondolj egyszerű dolgokra. Például mielőtt egy tárgyat kidobnál, gondold végig hogyan lehetne más módon felhasználni. A régi befőttes üvegbe kerülhet házi készítésű granola vagy egy csokor virág, készíthetsz belőle gyertyatartót, vagy tehetsz bele aprósüteményt ajándékba egy barátnődnek. A régi, már lecserélni kívánt asztalodnak még jó helye lehet a teraszon vagy a kertben, de ha átfested még a szobádat is díszítheti hosszú évekig.

fenntarthatóság
fenntarthatóság

Second-hand!

Az igazi fenntarthatóság a mindennapokban ott kezdődik, amikor másodkézből kezdesz el vásárolni. Szerencsére az elmúlt években nagy divat lett – nemcsak ruhákat, hanem berendezési tárgyakat, könyveket és megannyi kincset találhatsz nagyon jó állapotban. A túltermelés miatt a piacokon és különféle vásárokon sok mindenhez hozzájuthatsz, általában jóval az eredeti ár alatt. Ha van kedved és időd, ne sajnáld a fáradságot, mert lehet, hogy a régóta vágyott asztalkád ott lapul valahol egy garázsvásár vagy egy bolhapiac rengetegében.

Utazás!

Amellett, hogy a mindennapjaidba megpróbálod előnyben részesíteni a tömegközlekedést – vagy lehetőség szerint a sétát – a külföldi nyaralásod során kocsibérlés helyett szintúgy szállj például buszra, és ismerd meg jobban az adott várost. Fedezz fel új helyeket utazásaid során, teremts kapcsolatot a helyiekkel, támogasd a helyi gazdaságot – népszerűsítsd a fenntarthatóságot a mindennapokban! Ha lehetőséged akad rá, akár a szupermarketeket is nagy ívben elkerülheted, és vásárolhatsz a helyi termelőktől, őket is nagyban támogatva. Tervezd meg előre a nyaralásodat, inkább kevesebb, de hosszabb időtartamokban gondolkodj.

 

UPTOSTYLE 5

A fenntarthatóság mindannyiunk közös érdeke! Apró lépésekkel, tudatos tervezéssel és odafigyeléssel te is sokat tehetsz azért, hogy egy jobb és élhetőbb Földet teremtsünk!

UPTOSTYLE 7
Tudtad? – Környezetszennyezés közvetett módon: textilipar

Környezetszennyezés a mérhetetlen pazarlás, a műanyaghalmozás, a csap folyatása fogmosás közben, és még sorolhatnánk. De mi van azokkal a dolgokkal, amiket az egyszerű emberek nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak befolyásolni? A textilipar nemcsak a környezetre van negatív hatással, de az emberek kizsákmányolását sem veri nagy dobra.

Tovább olvasom »
UPTOSTYLE 8
Esztétikus képek készítése a gyakorlatban

Egy, kettő, három, csíz! Biztos te is igyekszel szép, kifinomult képeket készíteni magadról, ami sokszor okozhat gondot. Legújabb cikkünkben az esztétikus képek készítése kapja a főszerepet: tanácsot adunk a háttérre, a kompozícióra vonatkozólag, nem utolsó sorban a pózolásra. Fotózásra fel!

Tovább olvasom »