5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról

A home office ideje alatt hajlamosak vagyunk ellustulni, így könnyen összegyűlhetnek a feladataink. Az ideális napirend elengedhetetlen ahhoz, hogy otthonról is produktív legyél. Ha még nincs bevált módszered ez a lista segít majd, hogy hatékonyan dolgozz otthonról is!

1. Legyél rutinos!

Hosszú ideig otthon lennünk és otthonról dolgoznunk nehéz, főleg, ha nem teljesen önszántunkból tesszük azt. Home office, edzés a lakásban, produktivitás, virtuális kapcsolattartás – muszáj megpróbálnunk egyensúlyt tartani ezek a tevékenységek között. 

A reggeli rutin talán a legfontosabb része annak, hogy rendesen el tudjuk végezni a munkánkat és feladatainkat otthonról. Előző este érdemes egy to-do listát írnod, akár órákra felbontva, ez elég motivációt fog adni arra. hogy másnap elvégezd azokat. Ébredj fel viszonylag korán, jógázz vagy eddz 10-15 percet, majd  készíts magadnak egészséges reggelit és egy finom kávét vagy teát. 

Készülj el úgy, mintha dolgozni indulnál, sminkelj kicsit (ha szokásod) és válassz valami kényelmes outfitet, amit munkába is hajlandó lennél felvenni. Minél előbb neki látsz a feladataid elvégzésének, annál hamarabb tudsz kikapcsolódni délután, esetleg elmenni egy rövid sétára. 

home office
home office

2. Alakítsd ki a munkasarkod!

A mai tippünk a home office-oláshoz nem más, mint a saját munkasarkod kialakítása. Ha még nincs ilyen része a lakásodnak, ideje létrehozni egyet. 

Olyan helyet válassz, amit elég természetes fény ér, így szemed egészségére is vigyázol, ha van rá lehetőséged egy íróasztalnál, egy kényelmes, háttámlás szék kíséretében. Próbálj meg minimalista szemmel tekinteni erre a részre: minél kevesebb tárgy van az általad választott asztalon, annál kevesebb dolog tudja elvonni a figyelmed a munkáról. Ha szeretnél, nyomtass ki vagy rajzolj egy inspiráló képet, idézetet, amire ha ránézel új energiával tölt fel. 

Ne feledd magad mellől a nagy üveg vizet, határidőnaplót és a választott, kedvenc növényed, amely biztosan feldobja majd a hangulatod! 

3. Lista. lista. lista. 

Tudtad, hogy ha rövid távú célokat tűzöl ki magad elé, amik papírra vannak vetve, akkor sokkal hamarabb és motiváltabban tudod elvégezni azokat? 

Kezdd a listád a legegyszerűbb dolgokkal, amiket gyorsan letudhatsz, ezáltal hamar jön majd a sikerélmény, és könnyebben tudod majd elvégezni a régóta halogatott, nem annyira izgalmas vagy esetleg bonyolultabb feladatokat. Előző este vagy aznap reggel készítsd el a listádat, amiről a legjobb érzés lesz kihúzni az elvégzett projekteket. Biztosan nálad is lapul otthon néhány színes cetli, amelyre tudsz emlékeztetőket írni, és kiragaszthatod őket olyan helyekre, amelyek szem előtt vannak. 

A filctollak és kiemelők használata is nagyon motiváló, sőt, még a munkahangulatod is feldobják majd!

home office
home office

4. Tarts szünetet! 

A gyors és produktív munkavégzés és a kiegyensúlyozott lelkiállapot fenntartásához elengedhetetlen a pihenés. 

Minden embertípusnak más a preferenciája ha szünetekről beszélünk. Te ismered a legjobban önmagad, így nyugodtan úgy oszd be a pihenőidőt, ahogy számodra a legmegfelelőbb. Vehetsz ki 45 percet, vagy 1 órát is, de ha úgy érzed, többször van kevesebb időre szükséged, akkor próbáld ki, hogy háromszor vagy négyszer 10-15 percen át mással foglalkozol, mint a munka.

Készíts ebédre valamilyen egészséges ételt, amelyet ‘ebédszünetedben’ elfogyaszthatsz, valamint a nassolni valóid is legyenek gyümölcsök, magvak, esetleg hummusz zöldségekkel. Abban a 15 vagy 45 percben hallgass zenét, nézd meg kedvenc youtubered új videóját, olvass bele abba a könyvbe, amit előző este elkezdtél, vagy csekkolj le egy cikket kedvenc online magazinodból.

5. Teremtsd meg a hangulatot!

A jó munkához elengedhetetlen a jó hangulat megteremtése. Biztosan mondhatjuk, hogy az egyik legfontosabb eszköz egy finom illatú gyertya, amely egész nap éghet közel a munka sarkodhoz. Legtöbbünknek olyan gyertyái vannak otthon, amelyek már ezer éve várnak az égetésre – most pedig eljött az idejük!

 Spotify-on és Youtube-on rengeteg munkához, tanuláshoz való playlistet találsz, amelyek segítenek koncentrálni, vagy épp neki látni az aznapi feladataidnak. Kedvenc növényedet se felejtsd el, tedd az íróasztalodra, vagy az általad választott munkafelületre, hisz mind tudjuk; a zöldek kötelező kellékei a legjobb hangulatnak!   

home office
home office

5+1. Koncentrálj!

Az utóbbi napokban próbáltunk olyan tippeket adni számodra, amik segítenek az otthoni munkavégzésben. Sokunknak nem ez a megszokott, hétköznapi rend, és talán nehéz lehet átállni, úgyhogy reméljük, hogy csapatunk ‘tanácsai által Neked is könnyebben teltek/telnek a dolgos hétköznapok, most pedig a koncentrációról szeretnénk pár szót ejteni. Ha munkavégzés közben a figyelmed Neked is sokszor elkanászodik social media oldalakra, számtalan blokkolót találsz a neten, ami segít abban, hogy pár órán át ne legyen lehetőséged kedvenc bloggered sztorijait pörgetni. Ne feledd kikapcsolni az e-maileket és az értesítéseket a telefonodon és a számítógépeden 20-30 percre, ha olyan feladatod van, amely halaszthatatlan/közeli határidős. 

Ha lankad a koncentrációs képességed, rágózz! Tanulmányok mutatták ki, hogy általa sokkal jobban tudsz koncentrálni, és az információkat is könnyebben raktározod majd! 

Reméljük ez a pár tipp segít majd és hasznodra válik a munkavégzésben. Ha eddig úgy érzed nem voltál elég produktív még nem késő változtatni. Ha előre gondolkozol és tudatos vagy nem érhet kudarc! Jó munkát kívánunk!