4+1 hazai természetközeli hely, ahová el kell látogatnod idén nyáron

A mentális és a fizikai töltekezés elérése érdekében, az elmúlt egy évben szinte megduplázódott azoknak a száma, akik egyre inkább elvágyódnak a betondzsungel kellős közepéről és keresik a természetközeli pihenőhelyeket, amelyek délibábként szolgálnak a pengeélen táncoló szabadságvesztett valóságunkban. A lezárások és számos korlátozás ellenére is éld meg a pihenésre szánt időt, változtass helyet és kapcsolódj ki a hazai természet adta kincseink egyike által. Fedezd fel a közvetlen környezetünk zöld kincseink egyikét, vagy vándorolj messzebbi tájakra, tarts autós kirándulást és támogasd a hazai turizmust. A következőkben 5 olyan hazai természeti csodát mutatunk be, amit kár lenne a nyári hétvégékből kihagyni.

Boldogkő vára

A történelem kedvelőinek egyértelműen zarándokhely kell legyen a boldogkői vár, ami már a nevével is reflektál a szabadban töltött órák boldogsággal teli pillanataira. Az erőd, amely Boldogkőváralja közelében áll és a Zempléni Tájvédelmi Körzet része. A középkori vár  a környék nyugodt atmoszférája által igazán kedvelt turistalátványosság és az Országos Kéktúra egyik államosa is. A Bodókő sziklán álló erődítményt egykoron, még a tatárjárás idején, Jaak fia Tyba ispán és családja emeltette IV. Béla király akaratának eleget téve. A látványosság renoválást is kapott, így május elején több új szárnnyal, berendezett középkori konyhával, megújult és működő csapóhíddal, díszkivilágítással várja az érdeklődőket egy nagyszerű időutazás erejéig.

Forrás: Trekhunt

A Nemzeti Botanikus Kert

A Vácrátóti Botanikus Kert, a fővárosból is viszonylag könnyedén megközelíthető oázis, ami az ország leggazdagabb növénygyűjteményét rejti magában. Hazánk legnagyobb arborétuma, ami az egzotikus közege mellett romantikus zugokkal, hidas feljárókkal és apró szigetekkel gazdagítva kitűnő randevú helyszín is egyben. A gondosan nevelt növénycsaládok mellett találkozhatsz egy különálló pálma- és kaktuszházzal is, ami a hosszú hónapok trópusi hangulatát is képes pótolni.

Krisna-völgy

A Krisna-völgy Közép-Európa egyik legnagyobb ökoközössége. A természeti csoda egykoron birkalegelőként funkcionált, azóta azonban a színes élővilággal megáldott terület igazi turistalátványossággá vált. Az élővilága rendkívül színes, közel 1000 féle fa és bokor kap helyett csak a botanikus kertben. A terület egészén teljes önfenntartás zajlik. A mesés ligetekkel, dísztavakkal, arborétummal gazdagított vidék 30 kilométerre terül el a Balaton vizétől.  A teljes testi felüdülés mellett a hely lelki megtisztulást is ígér, az itt élők Sríla Prabhupáda tanait követik és közvetítik. Az indiai kultúra szellemiségében zajló közösségi munka online tréningeket is tart, amiket aztán személyesen a gyakorlatban is át lehet ültetni a völgyben tartott tréningek során.

Spartacus-ösvény

A Dunakanyar újabb látogatható gyöngyszeme, a Spartacus-ösvény, amely a Visegrádi-hegység kultikus gyalogos terepe. A hazánkban igen neves túravonal 2015-ben nyitotta meg a kapuit, azóta pedig méltán tornázta fel magát a dobogóra, a természetközeli tanösvények közül. A dunakanyari hegyvidék hangulatos túraútja aktív pihenést kínál a kalandvágyó személyeknek, akik kacskaringós, néhol szűk, tekergő talajon is bátran bandukolhatnak a Visegrádi-hegység magaslataiban. Az út végeztével a Duna-völgyre és a Szent Mihály-hegyre is kilátás nyílik. Változatos tájak, messzibe nyúló égi felhőgomolyagok, csoportos kirándulás, amit kezdő vagy középhaladóként is könnyűszerrel végig vihetsz, akár néhány óra leforgása alatt is.

Levendulaszüret Kőröshegyen

A Balaton déli partján fekvő Kőröshegy, egyértelműen listavezető, ha több hektárnyi levendulaültetvényt szeretnénk látni, körbejárni a környéket és örömünket lelnénk a frissen szedett levendulacsokrokban.  Amennyiben szüretelni nem is szeretnénk, egy röpke balatoni kiruccanás végén is érdemes lehet ellátogatni csak a táj szépsége és a nyugtató gyógynövény beszerzése végett. Viszont, ha mégis szedtek egy csokor levendulát, abból készíthetsz levendulaszörpöt, mely a meleg nyári napokon remek frissítőként szolgálhat, de ki is száríthatod a leszedett levendulát, mely dekorként és illatosítóként is szolgál. 

Az általunk összeszedett listában szereplő természetközeli helyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy kizökkenj a hétköznapi mókuskerék okozta körforgásból, visszatalálj a gyökerekhez, megtapasztald a természet zaját és a mozgás által ismétlődő flow élményt. Ezalatt tiéd a teljes fókusz, lehetőséged van arra, hogy órák hosszán át belemerülj egy-egy tevékenységbe, majd az ebből merített energiát tartalékolva, megéld a teljes jelenben való létet. A tavaszi zsongás és a hosszú hónapok alatti felgyülemlett bezártság érzését engedd ki a természetbe, töltekezz a Nap energiájából!

concept store budapest
A 4 legstílusosabb concept store Budapesten

Egyre több magyar tervező nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, egy közösségi teret hozva létre, ahol a divat és a képzőművészet egyesül, sőt néhány helyen még a kávéimádókat is szeretettel várják. Következő cikkünkben összegyűjtöttük Neked 4 budapesti concept store-t, ahol a divat és az enteriőr találkozik.

Tovább olvasom »
rains
RAINS – Az esős napok is lehetnek szépek!

A RAINS egy olyan márka, amely nem hagy cserben az esős napokon sem. Esőkabátjai és táskái sportosak, mégis elegánsak, praktikusak, de stílusosak, ráadásul a lehető legnagyobb védelmet nyújtják a vízzel szemben. Ismerd meg a RAINSt, amely még az esős hétköznapokat is különlegessé teszi!

Tovább olvasom »
2021 AW trendek

Az új évszak az új trendek eljövetelét is jelenti, ezért a mostani összefoglalónkban elhoztuk Neked a legfrissebb, őszi-téli trendeket, amik amellett, hogy stílusosak, rendkívül praktikusak és jól kombinálhatóak a már ruhatáradban lévő darabokkal is egyaránt. Íme a (szerintünk) tuti befutó darabok!

Tovább olvasom »