OTTHONOD FÉNYEI

DESIGNER LÁMPÁK AZ OTTHONODBAN

Otthonod fényei
2018-05-07 Kretter Szandra

A megfelelő világítás új szintre emelheti otthonodat. A lámpák kiválasztásánál már számos lehetőség áll rendelkezésedre, és ez a hatalmas választék sokszor megnehezíti a vásárlást, könnyű elveszni a lámpák tengerében.

Ebben a cikkben megmutatjuk, mire érdemes figyelned, ha otthonod világítását tervezed, és persze ajánlunk néhány lámpát, amelyekkel elegánsabbá teheted vagy éppen fel is dobhatod az enteriőrt.

 

Mennyezeti fények

Kezdjük először a mennyezeti fényekkel. A plafonra szerelt lámpák alkothatnak fókuszpontot (gondolj csak a hatalmas kristálycsillárokra vagy a különleges designer függőlámpákra), de el is rejtheted őket, ha spotlámpákkal alakítod ki az álmennyezeti világítást. Ez praktikus lehet például alacsonyabb belmagasság vagy kisebb szobák esetén, így könnyen elkerülheted a zsúfolt hatást.

Ha azonban nagyméretű mennyezeti lámpát választasz, ügyelj az elhelyezésnél arra, hogy a szobát a lehető legjobban világítsa meg, így érdemes viszonylag középre elhelyezned. A nappaliban például gyakori választás a kanapé előtt, a dohányzóasztal fölé helyezett mennyezeti világítás. Ilyenkor érdemes hangsúlyos darabot választanod, ami összefogja vagy akár kiegészíti az enteriőrt. Mindig melegfehér fényű (2700-3000 Kelvin közötti) izzót válassz hozzá, a hidegebb színű (3500-6000 Kelvin) darabokat pedig hagyd meg a fürdőbe dolgozószobába. Ha több mennyezeti lámpát szeretnél, lehet mindegyik ugyanolyan, vagy eltérő színű és formájú lámpatestet is kombinálhatsz a vagány hatás kedvéért.

 

designer lámpák

Fali lámpák

A mennyezeti fényeket bátran párosíthatod fali lámpákkal is, nekünk nagyon tetszik a Diesel Foscarinivel közös lámpakollekciója. Ráadásul az iOS-re és Androidra is elérhető alkalmazásuk segítségével szobádat lefotózva megnézheted, hogyan mutatna az adott lámpa a térben. A falra szerelhető lámpákat különösen ajánljuk, ha szeretnél aprócska fényszigeteket képezni otthonodban, például érdemes egyet az olvasósarok vagy az ágyad fölé tenni. Itt szintén a melegfényű izzókat javasoljuk, főként kisebb (450-800 Lumen közötti fényárammal rendelkező) vagy állítható fényerejű darabokat, amelyek pihentetőbbek a szemnek, és hangulatvilágításként is tökéletesek.

Állólámpák

Persze választhatsz állólámpákat is, amelyek szintén impozáns hatást kelthetnek, azonban kisebb helyiségben nem biztos, hogy jó döntés, inkább érdemesebb spórolni a térrel, és vertikálisan gondolkozni. Ha pedig a lámpát nem szeretnéd kiemelő világításként használni, illetve nem vágysz irányítható spotlámpákra, akkor egy mutatós lámpaernyővel tompíthatod a fényt, és így kellemes atmoszférát alakíthatsz ki a lakásban.

otthonod fényei

Design lámpák

De mit szólnál ahhoz, ha a fényforrás nem csak belesimulna az enteriőrbe, hanem jópofa dísztárgyként kicsit kitűnne onnan? Egy kis játékosság sosem árt, gondolhatták a nívós olasz Seletti márka designerei, így megalkották különleges, állatokfigurákból álló lámpakollekciójukat. Akár egy teljesen minimal vagy skandináv berendezésű, monokróm térben is alkalmazhatod őket, ha szeretnél kis lazaságot vagy pop-art hangulatot vinni az enteriőrbe. Ha megvan a kiválasztott lámpa, és esetleg izzó nélkül érkezik, érdemes energiatakarékos LED fényforrást választani hozzá, ami sokkal hosszabb élettartammal bír, mint a hagyományos típusok. 

Rengeteg igényes, érdekes és újszerű lámpa közül válogathatsz, ha egy kis lakás frissítésre vágysz. A képeken látható lámpákat (számos fantasztikus designerbútorral és kiegészítővel egyetemben) megtalálod a PointOne kínálatában! Jó keresgélést kívánunk!