Élőben jelentkezünk a Koppenhágai Divathétről!

COPENHAGEN FASHION WEEK – AW17 – LIVE PAGE!
2017-01-31 Greta Dobai
In FASHION

Újra itt van a Koppenhágai Divathét!

Január 31 és február 3 között ismét alkalmunk nyílt részt venni az Északi-régió legnagyobb divat eseményén, a Koppenhágai divathéten. Csapatunkat ezúttal a 3 veterán (Priszci, Anett és Greta) mellett egy friss koppenhágai tag, Fruzsi erősíti  🙂 

Ebben a szezonban ismét sikeresen pályáztunk, több mint 15 show-n fogunk részt venni és árgus szemekkel figyelni, hogy a legfrissebb híreket hozhassuk el nektek!

Az adott nap eseményeit és beszámolókat nagy eséllyel csak este töltjük fel ide, addig is ha nagyon kíváncsi vagy kövesd az insta storynkat a bennfentes részletekért! 😉 

 

Jan. 31 – Kezdődik a divathét!

 

A Designers’ Nest divatbemutatóján jártunk...

És ezzel el is indítottuk a divathetet! Még mielőtt beszámolnánk, milyen élményekkel lettünk gazdagabbak, szeretnénk néhány szót ejteni arról, hogy mi is az a Designers’ Nest. Kivételesen nem egy divatmárkáról van szó, hanem egy díjról, aminek a célja, hogy a jövő divattervezőinek nyújtson támogatást, csakúgy, mint a Gombold Újra idehaza. A divatbemutató helyszínéül a patinás D’Angleterre szálloda még patinásabb „Palm” dísztermét választották a szervezők. Plusz, hogy még fenségesebben érezzük magunkat, megcsodálhattuk Mary dán hercegnőt, aki az esemény fővédnöke is volt egyben.

 

Fashion Hong Kong

Tervezők: Kenax Leung, Kay Li, Vickie Au, Dora Chu

A D’Angleterre-ből egyenes utunk vezetett Thorvaldsen Múzeumba a Fashion Hong Kong divatbemutatójára. Ha a Designer’s Nest helyszínválásztására azt mondtuk, hogy patinás, akkor a Fashion Hong Kong választására nincsen megfelelő szó. A múzeum Bertel Thorvaldsen, dán szobrász munkáinak ad helyet, így a show-t is hatalmas szoborcsodák társaságában élvezhettük. Az atmoszféra teljesen elfelejtettette velünk, hol is vagyunk, és lányos zavarunkban a koktéljainkat sikerült az egyik műremekre ráhelyeznünk. Természetesen figyelmeztettek minket, hogy ez nem volt túl jó ötlet. Jogos. 🙂 

BERGGREN STUDIO

Egy gyors múzeumi kitérő után visszatértünk az első show helyszínéül szolgáló D’Angleterre szállodába, hogy megnézzük a Berggren Studio munkájának gyümölcsét.

A kollekció az 50-es években népszerűvé vált brutalista építészet betonkolosszusai, és az ezeket körülölelő reményteli kék égbolt kontrasztjából gyűjtött inspirációt. A tervező így állít emléket, illetve tiszteleg ezelőtt a sokszor alábecsült építészeti irányzat előtt.

A kollekcióban használt anyagok egyáltalán nem emlékeztettek arra, hogy egy őszi-téli divathét részesei vagyunk. Könnyed, lebegő textíliák hivatottak betölteni az égbolt szerepét, amíg a nyomatok és színek kombinációja adja vissza a brutalista éra jegyeit.

HÆRVÆRK

Tervező: Niles Gundtoft

A csillogó, fényűző divaipar fricskája, ahol az alternatív divatvilág kedvelői szerelembe eshetnek. Tömören: Autószervíz mint kifutó, Monster mint welcome drink, és az alkalomhoz illő gépjárműszerelős cuccok neon színekben. Ah, és a lábbeli: trendi kukászacskó.  Kinek mi, szoktuk mondani. Hát. Mondjuk úgy, hogy a Hærværk nem mi vagyunk.

Meglepetésünkre elég nagy tömeg gyűlt össze a helyszín előtt, de bejutni már csak a szerencsésebbeknek sikerült pl. nekünk. Az este 9-re kiírt kezdés kicsit megcsúszott, de ez nem okozott fennakadást, mert ezalatt az idő alatt a nagyérdeműt egy rendkívül depressziós és sötét zenei montázzsal szórakoztatták.

Febr. 1 – Showról showra!

 

DOMANOFF

A divathét második napját a már törzshelyünké vált D’Angleterre szállodában indítottuk a 11 órakor kezdődő ukrajnai székhelyű Domanoff bemutatóját. Érdeklődéssel vártuk, milyen darabokkal rukkol elő a márka tervezőpárosa a 2017 őszí-téli szezonra. Többek között azért is, mert nem sokat tudtunk a márkáról. Csakúgy mint sok más tervező, a Domanoff csapata is követte azt a trendet, hogy egy kifutón mutatja be női és férfi kollekcióját.
A női darabokat a hűvös cári elegancia jellemzte modern köntösbe bújtatva. Ezt a komolyságot ellensúlyozva a férfi kollekció inkább sporotosabb irányt vett, és távol-keleti szabásjegyeket mutatott. Mindkét nemnél fontos szerepet kapott a derekak kiemelése, talán a férfiaknál jobban mint a nőknél.
A tegnapi Berggren Studio ellentétben az ukrán márka anyagválasztásával igazán felkészít minket a téli hónapok minuszaira. Tweed, pléd, zsákanyagot idéző textíliák, bőr, valamint ezek kombináció melegítik majd fel viselőjüket. A egész kollekciót aszimmetrikus vonalak, fényes és matt anyagok kontrasztja szövi át.

WEARETHEFACES

A Wearethefaces egy innovatív design stúdió, akik arra törekednek, hogy egyedi és hordható ruhadarabokat készítsenek. A tervezőcsoport tudatosan nemet mond a társadalom elvárásaira és a divatvilág által diktált trendekre, ehelyett inkább a művészvilággal való kapcsolatából merít inspirációt.

HAN KJØBENHAVN

Míg eddig a pontig a városban biciklivel flangáltunk a show helyszínek között, a 40 percre lévő Bella Centerben lévő Han Kjøbenhavn bemutatót nem vállaltuk inkább be a 2 fokban  🙂  A vonatra pattanva másfél órával előtte már a helyszínen nézelődtünk, ugyanis a CIFF vásár is pont itt került megrendezésre. Amikor pedig ütött az óra, elsők között jutottunk be az egyik kedvenc márkánk showjára. ( Ami azt illeti még a backstagebe is besurrantunk!)

LALA BERLIN

Lala Berlin Koppenhága külsőn megrendezett Han Kjøbenhavn után irány vissza a belváros, a Lala Berlin show. Szerencsénkre pont elcsíptük a a divathét hivatalos sajtóbuszát, ami egészen a helyszínig vitt minket, amiért mi végtelenül hálásak voltunk az egésznapos bemutatóról bemutatóra való biciklizés után. Az egykor templomként, azonban ma már kortárs művészeti központként működő Nikolaj Kunsthal adott otthont az eseménynek. Rock ’n roll boszi lányok előnyben.

Lala Berlinék nem fukarkodtak a mintákkal, anyagokkal, szabásvonalakkal. Minden volt, amivel egy magára adó divat- és trendkövető gazdagíthaja ruhatárát. Velvet, lurex, bőr, a szezon divatszíneiben pompázó kötött pulóverek és ruhák rojtokkal díszitve, kaftánok, hosszú kabátok, lenge anyagú ruhák, leopárd mint minden mennyiségben, és változásra felszólító üzenetek: ”Change”, ”Revolution”.

HENRIK VIBSKOV

A divathét második napján igazán el voltunk kényeztetve, és nem csak a fergeteges napi program miatt, hanem a márkák helyszínválasztása, illetve a helyszínek interiőrje miatt is. Ebből a szempontból nem is zárhattuk volna jobban a napot mint az örök favorit, Henrik Vibskov show-jával, a koppenhágai mini colosseumban, az Østre Gasværk Színházban. Itt kellett legjobban megküzdenünk a minket illető helyekért. Persze nem szó szerint. Erre a bemutatóra mutatkozott a legynagyobb érdeklődés, így a bejutási idő is ezzel arányosan nőtt. De megcsináltuk, bejutottunk. 

Febr. 2 – Chill és kávé!

 

MUNTHE

Az előző napi fáradalmak után, ma kicsit végre pihenhettünkés csak egy showra, egyben az utolsóra mentünk el. A koppenhágai divathetet a Munthe AW17 kollekciójával zártuk, amelyet a Copenhagen Skaterparkban rendeztek meg. A lokációból adódóan az egésznek kicsit londoni tini bohém 2000-es évek eleje hangulata volt, és a bemutatón felsorakoztatott darabok ezt az érzést csak erősítették bennünk. A kollekciót a mi szempontunkból két részre tudnánk osztani: Az egyiket nagyon szerettük lazább viseleteivel, mint a rajzolt szájas pulcsikkal, zoknikkal, csíkos oversized nadrágkosztümeivel de aztán mint derült égből villámcsapás jöttek elegáns rakott szoknyák, ruhák és magassarkúk amiket a legszokatlanabb színekkel és anyagokkal ötvöztek. Pipacspirosból ismét nem volt hiány, így nem sandagyanunk hogy ezt nem utoljára láttuk idén.