A Budapest Central European Fashion Week-en jártunk!

A Budapest Central European Fashion Week-en jártunk!
2018-05-29 Adel

A tavaszi szezon egyik várva várt divateseménye a 2018/2019-es őszi/téli kollekciókat bemutató Budapest Central European Fashion Week volt, melyet szerkesztőségünk tagjai élőben  is megtekinthettek, ezáltal inspirációt gyűjtve az elkövetkező hónapokra. 

Ebben az évben a Várkert Bazár adott otthont ennek a nívós divateseménynek,  mely tökéletes helyszínnek bizonyult: a 2014-ben átadott épületegyüttes az idelátogatók számára gyönyörű panorámát biztosított, melyet a tervezők show-i között élvezhettünk. 

Idén újból megmutatták magukat hazánk   és Közép-Európa legnevesebb tervezői:  többek közt Cukovy, Nubu, Je Suis Belle,  Tomcsányi Dóra, Nanushka és Zsigmond Dóra ruhakölteményeit csodálhattuk meg. Fotósunk, Ancza Kriszti remekül elkapott backstage képeinek segítségével  ráadásul a BCEFW 2018 show-k hátterében zajló eseményeket is nyomon követhettük.       

CUKOVY

A CUKOVY „Zeek” nevet viselő kollekciójának bemutatójára a BCEFW első napján került sor. Tálosi Lívia és Csukovics Brigitta alapkoncepciója a ruhatervezésnél a futurisztikus, lázadó stílus és az aktuális divatirányzatok keveredésének megjelenítése volt. A kollekció innovatív megoldásokkal kiegészítve, különböző kultúrákból és művészeti ágakból inspirálódva készült. Elsősorban a széki népviseletből nyert ihletet, mely német polgári, székely nemesi, valamint a magyar paraszti ruhák stílusjegyeit hordozza. 

A színpaletta visszafogott : megjelenik a khaki, bordó, fehér illetve barna színskála, a széki öltözék azonban fekete, piros és (szász hatásra) kék színei miatt teljesen kitűnt a többi népviselet közül. A túlzott „sonkaujjak” és pliszírozott szoknyák kerültek hangsúlyba, anyaghasználat terén pedig főleg természetes textíliák , gyapjú, bőr, selyem és pamut jelentek meg. Az egyszerű, mégis látványos kollekciót modern csavarral tették izgalmassá – geometrikus formákat visz bele, újragondolja  a hagyományos szabásmintákat.

TOMCSANYI

Tomcsányi Dóri – tekintettel a hidegebb hónapok borússágára – egy különösen sokszínű kollekcióval örvendeztetett meg minket. A letisztult vonalvezetésű darabok egy városi túrára, pontosabban Budapest metróvonalai felé kalauzolnak. A márka egyik meghatározó stílusjegye az egyedi és hihetetlenül ötletes printek használata, melyek hol egy selyemkendőn, hol egy teljes szetten jelennek meg. Idén a metró megállók retró árnyalatú szocreál csempéi és a városi színpompás embertömeg illusztrációja egyesült az egyes ruhadarabokon.

A múlt század munkásosztályát idéző overallok és zakók maszkulin szabását a finom, lágy anyaghasználattal ellenpontozta a tervező, azonban akadtak bőrhatású és bársonyos darabok is. Az egyszerre kifinomult, nőies és elegáns darabok az egész napos pörgés ellenére is kényelmes viseletet nyújtanak a 21. századi dolgozó nők számára.

NUBU

A NUBU kollekcióira mindig is nagy hatással volt a kortárs építészet és képzőművészet – a 2018-2019-es őszi-tavaszi öltözéksorozatához idén Bak Imre magyar festőművész munkái, geometrikus stílusa szolgáltak inspirációul. Ezek a geometrikus motívumok kockás mintaként jelennek meg az egyes anyagokon, különböző textúrákban, stílusokban és színekben – a tervezők a NUBU karakteres színein kívül a kék, narancs, fahéj és barack egyes árnyalatait használták. 

Az anyaghasználat  rendkívül gazdag: a selymet illetve gyapjút innovatív, transzparens esőkabát-szerű műanyaggal egészítették ki, amely egy kis különlegességet vitt a szofisztikált, modern, tiszta vonalvezetésbe.

NANUSHKA

A fashion week második napjának záróeseménye a Nanushka 2018-as őszi-téli kollekciójának bemutatója volt, amelynek a „Golden Arrow” azaz „Arany Nyíl” nevet adták – célja egyensúlyt és harmóniát teremteni a keleti és nyugati kultúrák ellentétei között. A könnyed, légies, lágy esésű, selymek, gyöngydíszítések és fényes szatén textúrák a Távol-Kelet behatását szimbolizálják, a pöttyök Párizs hangulatát idézték, míg a rózsás jacquard szövetű ruhadarabok a török kárpitokra emlékeztettek. 

A piroson kívül visszafogott földszíneket használt a tervező, mint a barna, illetve bézs, melyek  felerősítették a kollekcióban elrejtett nomád stílusjegyeket. A farmeranyagból és vegán bőrből készített kezeslábasok és övtáskák a posztszovjet berlini klubkultúrára reflektált.

ZSIGMOND DORA MENSWEAR

A BCEFW harmadik napján került sor Zsigmond Dóra 2018/2019-es őszi-téli kollekciójára. A darabok idén is egyedi szimbólumrendszert kaptak: a Dispossess névre keresztelt kollekció az ötvenes évek vezeklőinek és megvezetettjeinek állít emléket. Dóra asztalán a korszakra jellemző sötét, nyers színek landoltak, mint például a terepzöld, homokszín, sötétbarna és a szürke különféle árnyalatai, melyet a reményt jelképező, rózsás árnyalatú színekkel párosított. 

Néhány ruha anyaghasználatában a katonai és munkásosztályt idézi, gyapjúval, flanellal dolgozik, míg más darabok ötvözik a modern, funkcionális darabokat, mint a rugalmas dzsörzé és a vízálló műanyag. Személyes kedvenceink a különféle kabátok, mint a hosszú, világos színű bomber dzsekik vagy a khaki zöld, aszimmetrikus steppelt kabátok. Inhale the past, exhale the future- tartja Dóra, akinek aktuális kollekciója egy kollaborációval lett gazdagabb: a formailag visszafogott, anyagukban azonban markáns megjelenésű kiegészítőket Gergely Linda tervezte.

JE SUIS BELLE

Zsigmond Dóra után nem sokkal következett a Je Suis Belle „Your Fortune” 2018/2019-es őszi-téli kollekció bemutatója. A tervező páros a nőies, glamour színeket, anyagokat és motívumokat sportos, oversized ruhadarabok formájában jelenítette meg, ezáltal ötvözve a francia eleganciát és a laza street style-t – ez az erős kontraszt, amely a két stílus között van, a bennünk rejlő „Belső Dívát” hivatott előhozni. 

A felkarig érő kesztyűket, szőrméket, glitteranyagokat, flittereket és hímzett virágmintákat kapucnis bomber dzsekikkel, felvarrókkal díszített ballonkabátokkal és baseball sapkákkal kombinálták, a végeredmény mégse disszonáns, sokkal inkább harmonikus és különleges lett.

A Budapest Central European Fashion Week ebben a tavaszi félévben is tele volt izgalmas, innovatív, merész kollekciókkal és tehetséges, elhivatott tervezőkkel, akikre méltán lehetünk büszkék, akikre kíváncsiak a világ más tájairól érkező divatrajongók is. Kíváncsian várjuk a következő szezon kollekcióit.

Írta: Cselőtei Boglárka
Kretter Alexandra
Szegedi Adél