Avantgard hatások a XXI. században – ATIFA RASOOLI

Avantgard hatások a XXI. században – ATIFA RASOOLI
2016-11-30 Molnár Anett
In DESIGN

Az avantgard a XX. század első felét magába foglaló művészeti irányzatok összegzése. Törekvéseik között kulcsfontosságú volt a hagyományok megújítása vagy újraformálása.

Ez a korstílus nagyon sok kortárs alkotót megihletett már, köztük Atifa Rasoolit is. A dán divattervezőt leginkább a kubizmus és az abból kialalkult, futurizmus és konstruktivizmus inspirálta. Legelső kollekcióját 2012-ben dobta a piacra.

Munkáira jellemző a letisztult, minimalista, elegáns stílus, de mégis az éles vágások és geometrikus formák miatt valamilyen szempontból lázadó.
Ezeken jól látható, hogy a geometrikus formák dominálnak, ami a konstruktivizmus egyik legfontosabb eszköze. Ezekből építkezik és nem csak azt akarja elérni, hogy szép legyen a ruhadarab, hanem azt is, hogy kényelmes legyen, vagyis egy funkciót betöltve. Ez a funkcionalitás a német Bauhaus intézmény egyik legnagyobb törekvése volt a konstruktivista szemlélet mellett.

A jövőbe vetett hit, a dinamizmus és a sebesség jellemzi legjobban a futurizmust.
Rasooli kollekciói is ezt sugallják számunkra: valami új és városi hangulatot, a modern élet dinamikáját.
Erre a stílusra a kubizmus volt a legnagyobb hatással, amit szintén felfedezhetünk a ruhákban, mivel geometrikus formákat használ és le is redukálja azt.

A ruhadarabok visszafogott színvilággal rendelkeznek, a fehér, a szürke és a fekete színek dominálnak általában a kreációkban. Ez is jelentheti a nagyvárosi fejlődést és elgépiesedést, amit a futurizmus képviselt. Egyébként még a kubisták használtak alapszíneket és az érzéseket vetítették ki a formák megjelenítésével.

Ha még kíváncsi vagy több munkájára, akkor kattints ide!

[/spb_row]
dec15
Minimalista karácsony – A karácsonyfa
Minimalista karácsony – A karácsonyfa
By / No Comments

Az ünnepek közeledtével minket is megérintett a karácsony hangulata, bár még van időnk, de sosem lehet elég korán kezdeni a készülődést. Ebben az időszakban sokan hajlamosak túlzásba esni a fa és a díszítés terén, ezért szeretnénk egy kis segítséget adni, hogy minden értelemben „minimalizálni” tudd a karácsonyi dekorációt.

dec13
Tippek az ünnepi hangulathoz
Tippek az ünnepi hangulathoz
By / No Comments

Az ünnepek közeledtével jó néha az ajándékvásárlási roham mellett magunkra is időt szánni, készülni, hangolódni a karácsonyra. S hogy hogyan? Erre próbálunk Nektek pár ötletet adni.

dec10
Olcsó de stílusos karácsonyi ajándékok
Olcsó de stílusos karácsonyi ajándékok
By / No Comments

Ha a karácsonyra gondolunk, a család, a szeretet, az ünnep jut eszünkbe…és az ajándékok. Bármennyire is hangoztatjuk, hogy a karácsonynak nem az ajándékozásról kell szólnia, azért valljuk be, mégis jól esik kapni és adni is egyaránt. De, akárcsak a díszítésnél, itt sem kell túlzásokba esni és érdemes a kevesebb, több elvét követni! Íme 5 ajándék ötlet 5000 Ft-ig, hogy az ünnepek után se merüljön le a bankszámlád és a stresszes vásárlókörutak helyett nyugodtan hangolódhass a Karácsonyra!

dec08
A karácsony a hygge csúcspontja
A karácsony a hygge csúcspontja
By / No Comments

A skandináv kultúra szerelmesei között keresve is alig találunk olyat, aki ne hallott volna már a hygge-ről. Ez a dán életérzés, amely boldoggá tesz, és ez nem egy üres ígéret, a dánok tényleg vezetik a boldogsági világranglistákat. A hygge egész évre szól, de van egy időszak, ami minden szempontból betölti a szó jelentését. Ez a karácsony, a leghyggeligebb időszak.

percig tudod leadni még a karácsonyi rendeléseket - utolsó rendelési dátum : Dec. 20, 11 óra Rendelés!
Percig tudod leadni még a karácsonyi rendeléseket - utolsó rendelési dátum : Dec. 20, 11 óra Rendelés!