Az ajándékcsomagolás varázslatos ereje

Az ajándékcsomagolás varázslatos ereje
2015-12-11 uptostyle.hu
In LIFE

Az ajándékok beszerzését követően nálad hogyan zajlik a csomagolás? Az a típus vagy, aki nagy gonddal és beleéléssel, precízen, jó előre becsomagolja a meglepetéseket, hogy azokat már csak a fa alá kelljen tenni? Vagy inkább az ünneplés előtti órákra hagyod ezt az apróságot? Esetleg nem is csomagolsz, hiszen úgyis pillanatokon belül kiderül, mit rejt a papír? Mi hiszünk a meglepetések erejében, ezért most készítettünk neked egy kis összefoglalót a csomagolásról, mely reméljük, hasznos inspirációmorzsa lesz számodra.

A csomagolópapír elsőként Kínában jelent meg a 2. században, rizsszalmából és bambuszrostokból készült borítékok formájában, melybe pénzbeli ajándékot rejtettek. A dekorációs célú csomagolás viszont már sokkal később, 1917-ben, amikor az amerikai Hallmark alapítói, Rollie és Joyce Hall kifogytak a hagyományos csomagolópapírból, s jobb híján a borítékok béléseként szolgáló selyempapírokat tették a kirakatba. Ez olyan sikert aratott, hogy az előző év tapasztalatai után 1918-ban megpróbálkoztak a színes selyempapírral, melyeket szintén egytől-egyig elkapkodtak. Ennek köszönhetően a testvérpár 1919-ben saját tervezésű papírokat kezdett forgalmazni, elindítva ezzel egy teljesen új iparágat.

Barbi emlékei a nagy családi csomagolásról:

 

„Az én családomban, míg a nővéreimmel együtt mind otthon laktunk, a csomagolásnak megvolt a maga szeánsza. Ez nem egy megszervezett program volt, csupán valahogy mindig úgy alakult a program, hogy 24-én, közel egy időben mindenki bezárkózott a maga szobájába, és csomagolt. Anyának hála, mint a család „kreatívosa”, mindig volt otthon egy gardróbnyi csomagolópapír és egy fióknyi szalag, így mindenki választott egy-két tekercset, hogy majd a fa alatt nagyjából be lehessen azonosítani, kitől származik az adott ajándékkupac. Gyakran járkáltunk át egymáshoz celluxért, a jobban vágó ollóért, vagy kölcsönvenni a szalagból, amit a másik elhappolt előlünk. Minden alkalommal kopogtunk, nehogy véletlenül lelőjük a saját meglepetésünket, majd miután meggyőződtünk róla, hogy a megfelelő ajándék jó helyen van, megadtuk az engedélyt a behatolásra.”

Manapság a boltokban megannyi díszítéssel ellátott csomagolópapír és szalag ezernyi változata hívogat minket, miközben otthon csordultig van a szekrényünk az évek alatt felhalmozott, egyszer használt elemekkel. Bátran szedjük elő őket, és ne féljünk újrahasznosítani az egy éve porosodó, de még ép holmikat. Fotóanyagunkban a minimalizmushoz híven egyszerű, barna csomagolópapírt, kötözőnek egyszerű, vastag madzagot és sötétszürke, illetve fehér fonalat használtunk, díszítőelemként pedig tiszafaágat és levendulát. Hogy hogyan készíthetsz letisztult csomagokat?

Így csináld:

 

1. Válassz valamilyen egyszerű, esetleg visszafogott, kevés mintával ellátott fekete vagy fehér papírt, esetleg textíliát, vagy akár zsákvászont, majd vágd méretre. Mindig győződj meg róla, hogy nem lesz túl nagy a csomagoló, így nem sok vész majd kárba.

2. Kötözőért nézz szét kicsit otthon – bármilyen madzag, fonal, cérna, levágott anyagcsík, de még egy cipőfűző is kiválóan megfelel. Lehetőleg olyat válassz, ami nem vonja el a figyelmet a papírról, hanem tökéletesen kiegészíti azt.

3. Hogy feldobd egy kicsit a csomagot, menj ki a kertbe, vagy sétálj egyet az utcában, és vágj le egy-két kisebb ágat egy közeli fenyőről vagy tujáról, akár egy borostyánlevelet, esetleg csipkebogyót, de gyönyörű lehet a mahónia, vagy bármilyen tűlevelű termés.

4. Ha pedig szeretnéd egy pici humorral még személyesebbé tenni az ajándékokat, válogass a letölthető, kinyomtatható ajándékkártyák közül. Ha a csomagokhoz egyféle stílust használsz, a kártyákkal meg tudod őket különböztetni, és a hátoldalukra írhatsz egy kis üzenetet is.

Ugye, nem is olyan bonyolult dolog ez a csomagolás?

Neked melyik ajándék tetszik legjobban? A te családodban hogyan zajlik ez a ceremónia? Minden esetre próbáljátok ki a közös csomagolást, hogy minél több ötletet tudjatok felhalmozni, s rágcsáljatok közben egy kis mézeskalácsot. Hidd el, a hangulat fergeteges lesz, a móka garantált. Még ha családoddal közösen is választottátok ki ajándékaitokat, a csomagolással megadhatjátok egymásnak azt a gyermeki örömet, amit a kibontás tud szerezni. Elvégre karácsony van, nem igaz?

A csodás fotókért köszönet a Just Stay Natural-nek, a helyszínért Priszcinek, az alapanyagokért pedig Barbi anyukájának.

További cikkek amik még érdekelhetnek

máj18
Támogasd Te is a helyi kisvállalkozókat!
Támogasd Te is a helyi kisvállalkozókat!
By

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy kedvenc helyeinket, tervezőinket, helyi üzleteinket támogassuk ebben a nehéz időszakban és utána is. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük nektek pár olyan hazai és nemzetközi vállalkozást, akiknél szívesen vásárolunk Mi is, így Nektek is bátran tudjuk ajánlani!

máj13
Tavasz végi lookbook – Így rétegezz!
Tavasz végi lookbook – Így rétegezz!

Az UPTOSTYLE csapata most bemutatja Neked, hogyan öltözz rétegesen és stílusosan a szeszélyes, tavasz végi időjáráshoz vagy a nyári estékhez illően.

máj11
5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról
5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról

A home office ideje alatt hajlamosak vagyunk ellustulni, így könnyen összegyűlhetnek a feladataink. A ideális napirend elengedhetetlen ahhoz, hogy otthonról is produktív legyél. Ha még nincs bevált módszered ez a lista segít majd, hogy hatékonyan dolgozz otthonról is!

máj08
Alapdarabok a nyárra
Alapdarabok a nyárra
By

Reméljük hamarosan az itthoni melegítő szetteket szuper nyári összeállításokra cserélhetjük. Cikkünkben olyan nyári alapdarabokat mutatunk be, melyek nem csak az aktuális trendnek megfelelőek, de roppant kényelmesek is. Ha szeretnéd tudni, mik az idei nyári must-have darabok, olvass tovább!