Egyszerűen nagyszerű adventi koszorú!

Egyszerűen nagyszerű adventi koszorú!
2015-11-29 uptostyle.hu
In DESIGN

Most vasárnap kezdődik advent, a várakozás, karácsonyra való készülődés időszaka. Az advent, ami  az „ Adventus Domini”  („Az Úr eljövetele”) latin kifejezésből épült be a köztudatba. Az ünnep fontos kiegészítője, mai bejegyzésünk főszereplője, az adventi koszorú.

Az adventi koszorú története tehát összefügg a kereszténységgel…de ki készítette az elsőt? 1838-ban egy Johann Heinrich Wichern nevű protestáns lelkész Hamburgban megalapította az első otthont árva gyerekek számára. Karácsony előtt installált az egyik terembe egy hatalmas fa csillárt, minden nap, amikor istentiszteletet tartott az árváknak, egy-egy gyertyát helyezett a koszorúra. Szentestére 23 darab gyertya égett egyszerre, amik Jézus születését megelőző napokat jelölték, 19 piros, ezeket hétköznap gyújtották meg és 4 fehér, amit pedig vasárnaponként.

Majd 1860-ban Berlinben helyettesítették először fenyőkoszorúval a fakarikát és a gyertyák száma is lecsökkent 4-re, amik csak a vasárnapokat jelképezték, így ez az esztétikus koszorú megfelelő méretű volt, hogy a családi asztalon is elférjen. Az első világháború után szinte minden polgár lakását és ünnepi hangulatát tette meghittebbé ez a dekoráció.

Érdekessége ennek az örökzöld növénynek, hogy egyszerre gyomnövény, és gyógynövény is, talán ezért lehetett, hogy az ősi, pogány hiedelmek szerint a koszorúk megvédik a házat az ártó szellemektől, hiszen a kör elűzi a gonosz lelkeket de közben csak egészségesebbé tette a lakókat. Az északi népek gyakran kötöttek fagyöngykoszorút is, mellyel az erdő szellemeinek áldoztak, a középkorban pedig a boszorkányok ellen használták.

A skandináv mitológiában is külön története van a fagyöngynek. Baldur volt Odin kedvenc fia, akit szülei mindentől óvtak. Anyja, Frigg eskütételre kötelezett minden élőt és élettelent, hogy sose bántsák a fiát. Egy összejövetelen – teszt gyanánt – kövek, nyilak, lángok repültek Baldur felé, de semmi nem sebezte. Loki, a ravaszság istene nem volt oda Baldurért. Rájött, hogy Frigg nem kért esküt a fagyöngytől, az apró, ártatlan növénytől, amiről teljesen elfeledkeztek. Loki az örökzöldből készített egy dárdát és megölte vele Baldurt. Frigg szíve darabokra tört. Elrendelte, hogy a fagyöngyöt többé nem lehet fegyverként használni és akárki elsétál egy alatt, azt csókkal illeti. Így az ajtók felett a fagyöngy ma önálló díszként (és puszi generálóként), vagy koszorúba kötve is része az adventi lakásunknak, így biztosan nem feledkezünk el róla többet.

Mi semmiképp nem akartunk megfeledkezni a fagyöngyről, így a The Wild Flower Bar virágoslányát, Mimit meg is kértük, hogy segítsen elkészíteni a tökéletes minimalista fagyöngyös adventi koszorúnkat!

Ezekkel a lépésekkel te is könnyedén elkészítheted a sajátod!

Először nézzük az alapanyagokat:

 • Először is vékony, ág szerű alapra lesz szükségünk
 • Erre kell – az esetünkben – zanót de lehet mohát és fenyőt is használni
 • Fagyöngy
 • Drót
 • Metszőolló
 • Fagyöngy

Szerencsés módón nálunk a zanót féle koszorú már alap volt, amit te is beszerezhetsz az ezen a héten újranyílt Flower Barban! Számunkra mindenképpen fontos volt, hogy a koszorú legyen természetes, semmi műhó, vagy csillám ne legyen, és fel tudjuk tenni falra, ajtóra ha a helyzet úgy kívánja. Épp ezért búcsút mondtuk a gyertyáknak, hiszen azok merőlegesen felakasztva elég idétlenül néznének ki, így megállapodtunk egy teljesen zöld, természetadta és ihlette koszorúban melyhez csak fagyöngyöt használtunk díszítésnek!

Nézzük hát a pofon egyszerű lépéseket! :

 • Fagyöngyből le kell vágnod az ágakat, olyan formára, hogy egy kis csokorhoz hasonlítson.
 • Ezt össze kell drótóznod és utána ezt majd rögzíteni a koszorúhoz.
 • Drótozz drótozz drótozz! A kis fagyöngy csokrod súlyától függ hányszor kell körbe drótoznod de érdemes sokszor mert csak ezáltal lesz fixen rögzítve a fagyöngy!
 • Ha biztos vagy a dolgodban és úgy tűnik minden stabilan a helyén van, vess egy pillantást a koszorúdra!
 • Ha úgy látod, hogy nem burjándzik eléggé, vagy túl snassz, vegyél még egy kis fagyöngyöt amin több levelet találsz!
 • Ismételd meg a lépéseket mégegyszer!
 • Tádáá! Kész is a minimalista, egyszerűen nagyszerű adventi koszorúnk!

Ha kedvet kaptál az elkészítéshez, otthon is meg tudod csinálni, de bátran fordulj meg a Flower Barban is, ott szívesen segítenek és együtt összeállíthatjátok a tökéletes koszorút számodra! Használd az #uptostyle-t instagram-on, hogy mi is lássuk milyen lett az általad készített  adventi koszorú illetve, Te miként várod a karácsonyt!

További cikkek amik még érdekelhetnek