A stockholmi út és az Acne Studios

A stockholmi út és az Acne Studios
2015-05-26 Pósafalvi Anett
In LIFE

Lehetőségünk volt elmenni Stockholmba egy pár napos városnézésre, és mondanunk sem kell, hogy egyből levett minket a lábunkról a város bája. Bolyongtunk a mesés szűk utcákon, andalogva nézelődtünk a pasztell színű épületek között, kedves kis pékségekben üldögélve szürcsöltük a kávénkat és végül, de nem utolsó sorban betértünk az Acne Studios butikjába.

Az Acne üzlete elsők között szerepelt a “must see” listánkon a sok minimalista bolt mellett, hisz Magyarországon sajnos nincsen. A sok órás virtuális álmodozás után végre megakartuk nézni, hogy milyen lehet a studió és a svéd életérzés élőben. Már a kirakat megpillantásával éreztük és láttuk, hogy itt valóban valami nagyon egyedi és letisztult élményben lesz részünk . Ahogy beléptünk az ajtón egy pillanatra vissza is kellett tartanunk a lélegzetünket, nemcsak az izgalom miatt, hanem mivel az eladón kívül egyedül mi voltunk az egész studióban… Úgy tűnik, hogy ez a márka még a svéd fizetések mellett is luxusnak számít…

Az Acne Studios-t 1996-ban alapították meg Stockholmban, egészen egyedi módon : a márka egyik tulajdonosa, Jonny Johansson pontosan száz darab farmer nadrágot alkotott meg. Különlegessége az volt, hogy a nadrágokat be nem szegett farmervászonból, piros öltéssel varrta meg, majd ezeket ahelyett, hogy a boltban eladta volna, a barátainak és családtagjainak ajándékozta. Az ötlet annyira bevált, hogy egy évre rá mindenki Acne farmert akart.

A cég ma is folyamatosan tervez, értékesít és terjeszkedik világszerte. Mentalitásukat egy jelmondattal határozták meg: “Törekvés az újszerű alkotására”. Ezt csak megerősíti az általuk kreált mozaikszó, ACNE- Ambition to Create Novel Expression, melynek jelentése: “ambíció arra, hogy költőit alkossunk”.

Az alapító Jonny Johansson A kép jobb oldalán egy sajtó bemutatón.

Az Acne üzletei –ami majd a képeken is látszódni fog- nem tipikus butikok, inkább egy stúdiónak a stílusjegyeit viseli. Jelenleg nyolc országban, 21 studióval rendelkeznek, a legismertebbek Európa országaiban találhatók, mint Stockholm, Göteborg, Párizs, London, Berlin vagy Amszterdam, de New Yorkban is ugyanúgy jelen vannak.

Amikor beléptünk az üzletbe, az pontosan olyan volt, mint amilyennek elképzeltük: nagy terek, kevés termék az állványokon és hát bizony borsos árak. Az eladólány nagyon segítőkész volt, körbevezett minket az üzletben, és ha bármi kérdésünk volt egyből rendelkezésükre állt. Buzgón fel is próbáltunk egy-két kötött pulóvert és természetesen remekül néztek ki rajtunk is, nem csak a fogason! Kellemes anyag, jó szabás, egyszóval minden tökéletes volt.

A ruhák között sétálva feltűnt ,hogy egy két polcon újságok is vannak, mint kiderült az  Acne Studios nemcsak a különleges kollekcóival tűnik ki a divatmárkák tömege közül, hanem azzal is, hogy a megszokott kommunikációs csatornák és divatkampányok helyett egy saját tulajdonú, és kiadású magazint alkotott meg, az Acne Papert. A kiadvány az élet sok területével foglalkozik, úgy mint művészet, divat, fotózás, tervezés, építészet vagy kultúra. Kiemelten figyelnek arra, hogy a sokszínűség ellenére meglegyen az összhang ezen témák között, amelyért válogatott íróik, szerkesztőik felelnek. Átlapozva az újságot igényes és szép a tartalma, ha tudtok ti is kaparintsatok meg egyet !

Az Interview Magazin készített egy személyes interjút Jonny Johanssonnal, a márka alapítójával, amiből megtudhatjuk, hogy mi inspirálja, mik a tervei és mivel szeret foglalkozni, valamint, hogy a női-férfi kollekciók mellett nemsokára bútorokkal is találkozhatunk a repertoárban.

Ha szeretnétek a teljes interjút elolvasni, katt ide.

Mi végül csak emlékekkel hagytuk el az üzletet, de rendkívüli élmény volt látni egy Acne Studiost. Mindenféleképpen csak ajánlani tudjuk, hogy ha egy Acne üzlet közelében jártok, akkor lessetek be egy pillanatra, és ki tudja, ha szerencsés időben mentek, akkor talán még esélyetek is lesz jó áron beszerezni egy-két ruhadarabot.  

Sofia Sanchez Barrenechea in Acne

Stílus

Az Acne Studios ruhadarabjai nagyon különlegesek, sokszor radikálisan újat mutatnak be. Azoknak tudnánk elsősorban ajánlani akiknek fontos az egyediség. Fontos megjegyezni, hogy basic darabok is megtalálhatók az üzleteikben.

Minőség

Minőséget illetőleg abszolút megbízhatóak, egy farmer mindenféleképpen jó befektetésnek mondható, de egy halvány szürke kasmír sál se mutat rosszul ősszel/télen a ruhásszekrényben.

Árak

Mivel egy svéd dizájner márkáról beszélünk, ezért az árak nem éppen alacsonyak, de ha valaki hosszú távra tervez, akkor biztosan megéri megfizetni. Azoknak is érdemes nézegetniük a weboldalt, akik nem tudják teljes áron megfizetni, mert leárazáskor “egész jó” áron lehet beszerezni egy két ruhadarabot.

További cikkek amik még érdekelhetnek

máj28
Must-have cipők a nyárra
Must-have cipők a nyárra
By

Te is vártad már a nyarat? Jó hírünk van: megérkezett! Ezzel együtt pedig elérkezett a nyári lábbelik ideje is. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen szandálok lesznek menők az idei szezonban, vagy, hogy az örök klasszikus sneakeredet hogyan viseld nyáron, akkor olvasd el alábbi cikkünket, mely kiváló inspirációforrás lesz a nyári darabjaid összeállításában.

máj18
Támogasd Te is a helyi kisvállalkozókat!
Támogasd Te is a helyi kisvállalkozókat!
By

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy kedvenc helyeinket, tervezőinket, helyi üzleteinket támogassuk ebben a nehéz időszakban és utána is. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük nektek pár olyan hazai és nemzetközi vállalkozást, akiknél szívesen vásárolunk Mi is, így Nektek is bátran tudjuk ajánlani!

máj13
Tavasz végi lookbook – Így rétegezz!
Tavasz végi lookbook – Így rétegezz!

Az UPTOSTYLE csapata most bemutatja Neked, hogyan öltözz rétegesen és stílusosan a szeszélyes, tavasz végi időjáráshoz vagy a nyári estékhez illően.

máj11
5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról
5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról

A home office ideje alatt hajlamosak vagyunk ellustulni, így könnyen összegyűlhetnek a feladataink. A ideális napirend elengedhetetlen ahhoz, hogy otthonról is produktív legyél. Ha még nincs bevált módszered ez a lista segít majd, hogy hatékonyan dolgozz otthonról is!