A stockholmi út és az Acne Studios

A stockholmi út és az Acne Studios
2015-05-26 Pósafalvi Anett
In LIFE

Lehetőségünk volt elmenni Stockholmba egy pár napos városnézésre, és mondanunk sem kell, hogy egyből levett minket a lábunkról a város bája. Bolyongtunk a mesés szűk utcákon, andalogva nézelődtünk a pasztell színű épületek között, kedves kis pékségekben üldögélve szürcsöltük a kávénkat és végül, de nem utolsó sorban betértünk az Acne Studios butikjába.

Az Acne üzlete elsők között szerepelt a “must see” listánkon a sok minimalista bolt mellett, hisz Magyarországon sajnos nincsen. A sok órás virtuális álmodozás után végre megakartuk nézni, hogy milyen lehet a studió és a svéd életérzés élőben. Már a kirakat megpillantásával éreztük és láttuk, hogy itt valóban valami nagyon egyedi és letisztult élményben lesz részünk . Ahogy beléptünk az ajtón egy pillanatra vissza is kellett tartanunk a lélegzetünket, nemcsak az izgalom miatt, hanem mivel az eladón kívül egyedül mi voltunk az egész studióban… Úgy tűnik, hogy ez a márka még a svéd fizetések mellett is luxusnak számít…

Az Acne Studios-t 1996-ban alapították meg Stockholmban, egészen egyedi módon : a márka egyik tulajdonosa, Jonny Johansson pontosan száz darab farmer nadrágot alkotott meg. Különlegessége az volt, hogy a nadrágokat be nem szegett farmervászonból, piros öltéssel varrta meg, majd ezeket ahelyett, hogy a boltban eladta volna, a barátainak és családtagjainak ajándékozta. Az ötlet annyira bevált, hogy egy évre rá mindenki Acne farmert akart.

A cég ma is folyamatosan tervez, értékesít és terjeszkedik világszerte. Mentalitásukat egy jelmondattal határozták meg: “Törekvés az újszerű alkotására”. Ezt csak megerősíti az általuk kreált mozaikszó, ACNE- Ambition to Create Novel Expression, melynek jelentése: “ambíció arra, hogy költőit alkossunk”.

Az alapító Jonny Johansson A kép jobb oldalán egy sajtó bemutatón.

Az Acne üzletei –ami majd a képeken is látszódni fog- nem tipikus butikok, inkább egy stúdiónak a stílusjegyeit viseli. Jelenleg nyolc országban, 21 studióval rendelkeznek, a legismertebbek Európa országaiban találhatók, mint Stockholm, Göteborg, Párizs, London, Berlin vagy Amszterdam, de New Yorkban is ugyanúgy jelen vannak.

Amikor beléptünk az üzletbe, az pontosan olyan volt, mint amilyennek elképzeltük: nagy terek, kevés termék az állványokon és hát bizony borsos árak. Az eladólány nagyon segítőkész volt, körbevezett minket az üzletben, és ha bármi kérdésünk volt egyből rendelkezésükre állt. Buzgón fel is próbáltunk egy-két kötött pulóvert és természetesen remekül néztek ki rajtunk is, nem csak a fogason! Kellemes anyag, jó szabás, egyszóval minden tökéletes volt.

A ruhák között sétálva feltűnt ,hogy egy két polcon újságok is vannak, mint kiderült az  Acne Studios nemcsak a különleges kollekcóival tűnik ki a divatmárkák tömege közül, hanem azzal is, hogy a megszokott kommunikációs csatornák és divatkampányok helyett egy saját tulajdonú, és kiadású magazint alkotott meg, az Acne Papert. A kiadvány az élet sok területével foglalkozik, úgy mint művészet, divat, fotózás, tervezés, építészet vagy kultúra. Kiemelten figyelnek arra, hogy a sokszínűség ellenére meglegyen az összhang ezen témák között, amelyért válogatott íróik, szerkesztőik felelnek. Átlapozva az újságot igényes és szép a tartalma, ha tudtok ti is kaparintsatok meg egyet !

Az Interview Magazin készített egy személyes interjút Jonny Johanssonnal, a márka alapítójával, amiből megtudhatjuk, hogy mi inspirálja, mik a tervei és mivel szeret foglalkozni, valamint, hogy a női-férfi kollekciók mellett nemsokára bútorokkal is találkozhatunk a repertoárban.

Ha szeretnétek a teljes interjút elolvasni, katt ide.

Mi végül csak emlékekkel hagytuk el az üzletet, de rendkívüli élmény volt látni egy Acne Studiost. Mindenféleképpen csak ajánlani tudjuk, hogy ha egy Acne üzlet közelében jártok, akkor lessetek be egy pillanatra, és ki tudja, ha szerencsés időben mentek, akkor talán még esélyetek is lesz jó áron beszerezni egy-két ruhadarabot.  

Sofia Sanchez Barrenechea in Acne

Stílus

Az Acne Studios ruhadarabjai nagyon különlegesek, sokszor radikálisan újat mutatnak be. Azoknak tudnánk elsősorban ajánlani akiknek fontos az egyediség. Fontos megjegyezni, hogy basic darabok is megtalálhatók az üzleteikben.

Minőség

Minőséget illetőleg abszolút megbízhatóak, egy farmer mindenféleképpen jó befektetésnek mondható, de egy halvány szürke kasmír sál se mutat rosszul ősszel/télen a ruhásszekrényben.

Árak

Mivel egy svéd dizájner márkáról beszélünk, ezért az árak nem éppen alacsonyak, de ha valaki hosszú távra tervez, akkor biztosan megéri megfizetni. Azoknak is érdemes nézegetniük a weboldalt, akik nem tudják teljes áron megfizetni, mert leárazáskor “egész jó” áron lehet beszerezni egy két ruhadarabot.

További cikkek amik még érdekelhetnek

ápr07
Bruncholj otthon! 5+1 könnyedén elkészíthető fogás
Bruncholj otthon! 5+1 könnyedén elkészíthető fogás
By

Az Uptostyle csapata imád olyan helyekre járni, ahol elfogyaszthatunk egy remek reggelit vagy brunchot akár délután 2-kor is, viszont a jelenlegi helyzetben jobb ötletnek tartjuk, ha inkább otthon készítjük el saját brunch menünket. A következő hetekben mi is eleget teszünk a #maradjotthon felszólításnak és otthoni környezetben fogunk bruncholni. Ehhez mutatunk most 5+1 olyan étel ötletet, melyet Te is könnyedén elkészíthetsz, minimális alapanyag szükséglettel. Irány a konyha!

ápr03
Arkk Copenhagen – Lídia
Arkk Copenhagen – Lídia

Arkk Copenhagen – egy lehengerlően friss és modern stílusú cipőmárka, ami a maga egyszerűségével és letisztult designjával válik majd ruhatárad legszeretettebb darabjává! Kampányunk szereplői is imádják a skandináv márkát, többek között Gulyás Lídia, @ szialidia, 27 éves kreatív tartalomgyártó is.

Már28
5+1 tavaszi ruhadarab, ami egy minimalista gardróbjából sem hiányozhat
5+1 tavaszi ruhadarab, ami egy minimalista gardróbjából sem hiányozhat
By

A tavaszi idő az egyik legtökéletesebb alkalom, hogy szelektálj a ruhatáradban! ez az évszak a megújulás ideje. Ha Te is a megunt és nem használt darabjaidat ürítenéd ki a szekrényedből, helyet szabadítva fel az újaknak máris találhatsz jó néhány darabot amivel megtöltheted a felszabadult űrt és igazán stílusossá teheted a mindennapjaidat.

Már22
MELAWEAR
MELAWEAR

A fenntarthatóság melletti divatos termékek elkészítése már nem csak egy elérhetetlen álom, erre tökéletes példa legújabb családtagunk, a Melawear márka. A környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása óriási nyilvánosságot kapott az utóbbi években. De mitől is lesz egy márka fenntartható? Cikkünkből megtudhatjátok a márka történetét, olvashattok termékeikről, és alapelveikről.