4 + 1 alapdarab történelme

4 + 1 alapdarab történelme
2015-11-04 uptostyle.hu

Gondolkoztatok már rajta, hogy ruhatáratok alapdarabjait vajon mióta hordják az emberek? Mik az előzmények, az inspirációk?

Ha igen, mi most összeszedtük nektek öt kihagyhatatlan öltözék történetét.

Trencskó
Trencskó

1. A trencskó

 

A ballonkabát története 1823-ban kezdődött Angliában, amikor Charles Macintosh jóvoltából a viaszozott pamut kabát különösen elterjedt a hadi-, illetve az utcai divatban egyaránt. Mivel ez az anyag remekül kívül tartja a vizet, belül pedig az izzadságot, jól bevált felsőruházatként. 1840-ben elkezdték festeni is az anyagot, ami a maximális láthatatlanság érdekében „khaki” színt kapott. A szót az indiai gyarmatosítások során ismerték meg a britek, hindu nyelven port jelent.

Ezek után Thomas Burberry következett, aki 1856-ban megalapította férfiruházati márkáját, majd 1880-ban, a hampshire-i pásztorok lanolin bevonatos rongyruháiból inspirálódva feltalálta a gabardint, egy tartós, lélegző, mégis vízálló bordázott szövetet, ami pamutból vagy gyapjúszálakból készült.

1914-ben a Brit Hadügyminisztérium megbízta Burberryt, hogy a tiszti kabátokat alakítsa át a modern hadviselés követelményei szerint. Így született meg a trencskó – a katonáknak, hosszú időket töltve az árkokban, szükségük volt egy olyan kabátra, ami minden helyzetben biztonságot nyújt, megvéd a sártól, a zord időjárástól és melegen tartja a testet. Innen származik neve is – a „trench” szó angolul árkot jelent, ebből lett „trench coat”, majd magyarosítva trencskó.

Trencskó

2. A farmer

 

Sok történet kering arról, honnan is ered mind a szövet, mind az elnevezés. Angolból már ismerhetjük a „denim” és a „jeans” szavakat, azonban nem árt azzal is tisztában lennünk, hogy a két szó nem ugyanazt jelenti. A denim egy rendkívül erős, sűrűn szőtt anyag. Ezzel szemben a jean egy Genovából származó szövet, amit a 18. században kezdtek tisztán pamutból készíteni, és a férfiruházat közkedvelt alapanyaga volt – többszöri mosás után is megmaradó tartóssága miatt. A 19. században a legfőbb különbség mégis a használatból eredt. A denim elsősorban a fizikai munkát végzők (gépészek, bányászok) ruháit szolgáltatta, ahol a tartósság és a kényelem ugyanolyan fontos volt. (Azért van minden farmer zsebe szegecsekkel rögzítve, mert anélkül nem bírták el a szerszámok súlyát.) A jean inkább a szellemi munkát végző emberek viseletét szolgálta ki, ahol az anyag erőssége nem volt elsődleges.

Levi Strauss, aki 1853-ban, nagykereskedőként érkezett San Fransiscoba, kemény munka árán biztos hírnevet szerzett jó minőségű áruinak köszönhetően. Egy munkaruházati szabóval együttműködve megkezdték a közös munkát, természetesen a jobb minőségű denim anyagból, illetve lenvászonból, amelyből hihetetlenül erős ruhákat tudtak készíteni. Később ehhez jöttek dzsekik, overallok, majd muszliningek is, s a Levi’s márka a farmernadrággal (és persze James Deannel) együtt egyre csak beivódott a mindennapi viseletbe.

Levi's
Levi's
Levi's
Leather jacket
Leather jacket

3. A bőrdzseki

 

Nektek mi jut eszetekbe erről az univerzális darabról? Kate Moss? Tom Cruise? Esetleg Elvis? Ma már szinte mindenkinek ott lapul egy a szekrényében, legyen az barna, fekete, szegecses vagy cipzáras, nagy galléros vagy steppelt. Ez a kabát is a háborúhoz, a katonasághoz köthető, mivel az I. világháborúban a német vadászpilóták irányították repülőiket ebben a bomber szabású, gombokkal ellátott szerkóban.

Ebből inspirálódva, 1928-ban Irving Schott elsőként tervezett ilyen fazonú kabátot, a Harley Davidson felkérésére. Az 1930-40-es években, a II. világháborúban már a katonai ruházat alapdarabja volt a pilótadzseki.

Az igazi robbanást az ’50-es évek hozta meg – Marlon Brando A vad, majd James Dean a Haragban a világgal című filmekben forradalmasították a „rosszfiús” megjelenést. Ehhez kötelező volt a farmer, egy fehér póló és természetesen a bőrdzseki. Filmbeli karaktereikkel megszemélyesítették a tökéletes idolt a fiatalság számára – egy arisztokrata származású fiú a munkások öltözékében lázad szülei generációja ellen, akik kirobbantották a háborút. Az ő hatásukra, karrierjük elején a Beatles (és persze Elvis Presley) is ezt a divatot követte (bizony, Lennonék sem voltak mindig cuki gombafejek), majd egy új menedzser hatására váltottak a mindenki által jól ismert jófiús stílusra, hogy még nagyobb figyelmet kapjon a banda – és mint tudjuk, ez be is vált.

Leather jacket

4. A kis fekete

 

Az örök darab eredetéről már biztosan többet hallottatok, mint a fentiekről. Nem véletlenül örök, hiszen megjelenésétől kezdve, azóta is esszenciális eleme minden gardróbnak. Mára rengeteg formában megtalálható a piacon, de még mindig minden nő számára kötelező kellék.

Az első „little black dress” Gabrielle Chanel nevéhez köthető 1926-ból, amelyet az amerikai Vogue-ban való megjelenés tett igazán ismertté. Chanel célja pont az volt, hogy minden nő ruhatárába beiktasson egy olyan darabot, amit gondolkodás nélkül fel lehet kapni, minden alkalomra tökéletes és szinte minden kiegészítővel kombinálható. A magazin a divatvilág „Ford T-modelljének” nevezte, hiszen azt is csak feketében gyártották – ezáltal mindenki számára elérhető volt az általa nyújtott elegancia. A ruha vonalait a készruhaipar is könnyen le tudta másolni, így a középosztálybeli emberek számára is elérhetővé vált a modern és divatos stílus.

A kis fekete rengeteg hírességnek lett kedvenc darabja – ezáltal is népszerűsítve azt -, Édith Piafnak a védjegye lett, de Audrey Hepburn is örömmel hordta Givenchy-ját az Álom luxuskivitelben című filmben.

LBD
LBD
Bra
Bra

+1. A melltartó

 

A nők már a 19. században is próbáltak megszabadulni a fűzőtől. Az I. világháború kirobbanásával szinte minden férfi katonának állt, így a nők kénytelenek voltak munkába állni – mindez fűzőben lehetetlennek bizonyult. Ez a kormánynak is jól jött, így ugyanis rengeteg értékes fémet spóroltak meg a katonai szerszámokhoz.

Mary Phelps Jacob 1914-ben szabadalmaztatta az első modern melltartót, amelyet szobalánya segítségével két selyem zsebkendőből varrt össze rózsaszín szalagokkal és zsinegekkel. Az eredmény egy puha, könnyű melltartó lett, ami sokkal jobban idomult a nők testéhez, mint a merev fűző. Kezdetben a nők csak otthon merték élvezni ezt a felemelő kényelmet, míg a bálokon irigykedve nézték Maryt, amiért képes a mozgásra. Habár még nem ez volt a legtökéletesebb kivitelezés, a nők számára mégis ez jelentette a megkönnyebbülést.

A szabadalmaztatás után nem sokkal Mary eladta találmányát a Warner Brothers Corset Companynak, akik folytatták az értékesítést. És habár igazi elismeréseket és profitot sosem kapott, 1970-ben bekövetkezett halálig elégedettséggel figyelte népszerű alsóneműjének fejlődését, ahogy sok millió nő életét tette kényelmesebbé, könnyebbé.

Bra

Reméljük, sok hasznos információval szolgálhattunk számotokra. Nektek melyik történet tetszett legjobban?

További cikkek amik még érdekelhetnek

Sze25
Boldog növények
Boldog növények
By

Oxigénnel töltik meg a teret, kiváló dekorációs elemek és nem utolsósorban boldogsággal töltenek el minket, ha rájuk nézünk. A növények sokat adnak nekünk, amit viszonozni is illik, így az alábbi cikkünkben elolvashatod, hogy mitől lesznek boldogok növényeid az otthonodban.

Sze21
Rains minden alkalomra
Rains minden alkalomra

A Rains márka legújabb fazonjait megtalálhatód a webshopunkba. Mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban passzoló fazont.

Sze15
A cozy, őszi otthon legjobb kiegészítői
A cozy, őszi otthon legjobb kiegészítői
By

Az új évszak kezdete egyfajta megújulást is hordoz magával, legyen szó testi-lelki felfrissülésről, a ruhatárunk aktualizálásáról vagy éppen az otthonunk megújításáról. Az utóbbihoz lenti cikkünkben találsz olyan kiegészítő ötleteket, melyekkel a tökéletes cozy, őszi otthont alakíthatod ki.

Sze11
Hűsítő kávék a jeges lattén túl
Hűsítő kávék a jeges lattén túl
By

A kávéfogyasztás a mindennapi életünk elengedhetetlen részévé vált. Szerencsére ma már a világ minden táján, így hazánkban is egyre több kiváló minőségű fajtáját lehet kapni, megkönnyítve ezzel az otthoni jobbnál jobb italok készítését. Cikkünkben az otthoni kávézást szeretnénk egy új szintre emelni és bemutatni a legújabb variációkat.