14 napos minimalista kihívás

14 napos minimalista kihívás
2017-02-05 uptostyle.hu
In LIFE

 

Szeretnéd egy kicsit leegyszerűsíteni az életed, de nem tudod hogyan csináld? Szeretnél belekóstolni a minimalista életvitelbe, szeretnél felfedezni új dolgokat magadban? Szeretnél egy sokkal egyszerűbb, letisztultabb életet élni kevesebb szétszórtsággal, de több idővel és energiával?
Ha ezekre a kérdésekre a válaszod igen volt, akkor tarts velünk 2 hétig a minimalista kihívással.
Egy szabály van a kihívás végéig: Tartsd be a napi feladatokat és ne hagyj ki egyetlen napot sem.

1.nap – Határozd meg a stílusod

Az első napon a feladatod, hogy meghatározd a saját stílusodat.Ennek köszönhetően  könnyebb lesz a gardrób nagytakarítás, hiszen tudni fogod, hogy milyen darabokat érzel magadénak, és miket nem. Az otthonod is rendezettebb és letisztultabb lehet, mivel így sokkal öntudatosabban tudsz majd vásárolni, akár ruhát, akár dekor elemeket.

2.nap – Gardrób nagytakarítás

Miután meghatároztad, hogy milyen stílust képviselsz, könnyebb lesz a mai feladat! Szortírozz ki minden olyan ruhát a szekrényeidből, melyeket évek óta nem hordtál. Ha vannak olyan darabjaid melyeket nem viselsz magabiztosan, tedd ugyanezt. Ha még mindig nem tudod hogyan kezdj neki a nagytakarításnak gardróbrendező ötleteinkről itt olvashatsz bővebben.

3.nap – Tervezz előre

Sokszor előfordul veled, hogy elfelejtesz dolgokat? Itt az ideje, hogy véget vess ennek! Tervezd meg előre, hogy mik a napi és heti teendőid. Ehhez a legjobb megoldás, ha határidő naplót vezetsz. Vidd magaddal mindenhová, és írd fel időben a programjaidat, hogy biztosan ne mulassz el semmi fontosat. Ha még nem szereztél be határidőnaplót nálunk a webshopban megteheted.

4.nap – Szelektáld a könyveidet

A könyvespolcod csak úgy roskadozik a rajta pihenő, porosodó könyvektől? Ideje átnézni őket! A régi egyetemi vagy főiskolai jegyzeteket akár el is adhatod, ha már nincs rájuk szükséged. A könyveket, melyeket sosem nyitottál ki, elajándékozhatod, vagy odaadhatod egy jótékonysági szervezetnek illetve könyvtárnak is. A lényeg, hogy találj jó otthont annak amit nem használsz.

5.nap – Meditálj 15 percig

Amikor úgy érzed, hogy túlteng benned a stressz és sehogy nem tudsz ellazulni, akkor ahelyett, hogy hazamennél és leülnél a Tv elé, inkább meditálj. A meditálással töltött idő csökkenti a stressz mértékét, feltölt energiával és szellemi tisztaságot ad.

6.nap – Social Media mentes nap

Közösségi média, végtelen híráramlás, töménytelen mennyiségű információ, melyek elszívják az energiánkat és folyamatosan kizökkentenek minket abból, amit éppen csinálunk. Csak a mai napra jelentkezz ki az összes közösségi média platformról és élvezd a nyugalmat, amit a csend nyújt.

7.nap – Rég használt sminkek, krémek

Kutasd át a gyűjteményed és szabadulj meg a lejárt, vagy csak régen használt sminkeidtől és krémeidtől. Ha olyan terméket találsz, ami új, viszont még sosem használtad, gondolkozz el azon, hogy esetleg odaadhatnád valakinek, aki nagy hasznát venné.

8.nap – Kikapcsolódás a természetben

A séta az egyik legkiválóbb módszer agyunk kikapcsolására. Akár elmehetsz a közeli parkba, vagy messzebbi célt is kitűzhetsz. Viszont fontos, hogy először válassz ismerős utat és figyelj minden érzékszerveddel a körülötted levő világra. Meglepődsz majd, hogy mennyi új dolog vesz körül, amit eddig észre sem vettél.

9.nap – Írj le 10 dolgot, amiért hálás vagy

A minimalista élet mindenek előtt a figyelmességről és az egészen apró dolgok értékeléséről szól. Sokszor képesek vagyunk túlságosan  elmerülni a negatív gondolatokban, ezért a mai feladatod, hogy írj le 10 dolgot, amiért hálás vagy az életben, ezzel segítve a pozitív energia áramlását.

10.nap – Kövesd a kiadásaidat

Az egyszerűbb, letisztultabb élet szempontjából kulcsfontosságú a kevésbé fogyasztói központú pénzköltési szokás. Listázd, hogy mik voltak a nagyobb kiadásaid az előző hónapokban és írd minden egyes tétel mellé, hogy mennyire bizonyult hasznosnak. Ez egy kiváló gyakorlat arra, hogy a jövőben javítani tudd a vásárlási döntéseidet. Hidd el, később megköszönöd majd magadnak!

11.nap – Social Media detox

A mai napon gondoskodj a téged körülvevő digitális világ rendbetételéről. Végezz tavaszi nagytakarítást a laptopodon és a közösségi oldalaidon egyaránt. Törölj minden olyan fájlt, amire már nincs szükséged, iratkozz le olyan hírlevelekről amiket nem olvasol. Stressz mentesítsd a socialmedia felületeidet, nézd meg jól, hogy kinek igazolsz vissza, vagy éppen kit követsz be.

12.nap – Relaxáló esti rutin

Javítsd az energiaszinted és az alvási ritmusod azzal, hogy minden nap végén kiengeded magadból a “fáradt gőzt”. Írj naplót, vezesd a gondolataidat, olvass egy jó könyvet, igyál egy forró teát, ülj be egy nagy kád gőzölgő vízbe, rendezz el mindent a következő napra. Alakítsd ki a saját esti rutinodat!

13.nap – Kutass fel valami újat

Az új készségek elsajátítása tágítja a látókörödet és nem mellesleg nagyon jó móka sülhet ki belőle. Ma válassz ki egy olyan hobbit, sportot, tevékenységet ami iránt mindig is érdeklődtél. Szerezz be vagy kérj kölcsön minden hozzá való dolgot és kezdd el! Akár egy tanfolyamra is beiratkozhatsz.

14.nap – Új célok kitűzése

Elérkeztünk a minimalista kihívás utolsó napjához. A mai napon összegezd, hogy hogyan érezted magad a kihívás ideje alatt és hogy mennyire sikerült teljesítened a napi feladatokat. Ha ezzel megvagy, itt az ideje új célokat kitűzni magad elé. Kapcsolj be egy kis pihentető zenét és szánj elég időt arra, hogy kigondolj 1-3 nagyobb, érdekesebb célt, amit el szeretnél érni 2017-ben.

Reméljük élvezted a kihívást, új élményekkel gazdagodtál és sikerült elindulnod a letisztultság – olykor nem is olyan könnyű – útján!