5 tipp, hogy elkezdj mozogni, és hogy ne is hagyd abba

5 tipp, hogy elkezdj mozogni, és hogy ne is hagyd abba
2016-04-12 uptostyle.hu

Tippek a mozgáshoz

000

 

Te is már számtalanszor elhatároztad, hogy „holnaptól” már tényleg rendszeresen mozogni fogsz? Ha esetleg sikerült is elkezdened, 1-2 alkalom után meguntad? Hidd el, mindenki számára ismerős ez az érzés. Épp ezért úgy gondoltuk, összeszedünk Neked néhány tippet, ami nemcsak mozgásra motivál, de abban is segít, hogyan őrizd meg a kezdeti lelkesedést, s hogy a sport rendszeres része legyen az életednek. Mindezt lehetőleg úgy, hogy ne kínszenvedés legyen minden mozdulatod. Sportcipőt fel!

1. Fejben dől el

 

Először is gondold végig, általában hogy érzed magad egy nap. Mennyire érzed magad fáradtnak, milyen gyakran szokott fájni a fejed, nehezen alszol el, esetleg éjszaka többször is felébredsz, éberen alszol? Ezek mind-mind adódhatnak a mozgás hiányából, nem beszélve olyan hétköznapi tevékenységekről, mint a lépcsőzés okozta nehézségek. Első lépésként mindezek jó motivációk lehetnek, így nem árt, ha valahova feljegyzed a „tüneteket”. Ha pedig nagyon precíz vagy, egy naplóban akár dokumentálhatod is a változásokat, hogy jobban lásd magadon a fejlődést.

2. Ideális célok

 

Nagyon fontos, hogy próbálj meg minél testhezállóbb, kivitelezhetőbb célokat kitűzni magad elé. Ha túl magasra teszed a mércét, nagy lesz a frusztráció, ami szintén csak elveszi a kedvedet a mozgástól, s a végén teljesen leállsz majd az edzéssel. Kezdd apró célokkal, melyeket rövid távon teljesíteni tudsz, és ha érzed a haladást, az csak még több motivációt ad majd. A mozgásnak elsősorban az a célja, hogy minél egészségesebb és boldogabb légy, s egy szellemileg megterhelő nap befejezéseképp felszabadítsd tested bennrekedt energiáit. Szóval csak lazán!

3. Mozgásforma

 

Valószínűleg Neked is sokszor volt a mozgás a januári fogadalomlistádon, ami természetesen a februárt már nem érte meg. Ahhoz, hogy elég kitartó légy, mindenképpen meg kell találnod a számodra legmegfelelőbb mozgásformát. Ha nem szeretnél edzőterembe menni, az internetről már otthon is tömérdek mennyiségű edzésprogramot tudsz megcsinálni. Tetszés szerint, a szintednek megfelelően, vagy akár a típusok szerint is nyugodtan variálhatod őket, épp amelyikhez kedved van. Fokozatosan iktass be új kihívásokat, hogy még véletlenül se unj rá a megszokottakra, s így a szintedet is növelheted.

4. Rendszeresség

 

Habár egy felnőtt ember számára nagyjából 150 perc mozgás a legideálisabb egy héten, nem kötelező ezt betartani. Ha épp úgy érzed, nem vagy a helyzet magaslatán, válassz egy rövidebb, 10-15 perces programot, hiszen az is több mint a semmi. Még az is lehet, hogy az edzés végére a fejfájásod is elmúlik. Ha pedig úgy érzed, legszívesebben minden szabadidődben mozognál, hát tedd azt. Persze ne vidd túlzásba, de egy kőkemény, 30 perces edzést kombinálhatsz kirándulással, vagy amikor teheted, gyalogolj, a lift helyett pedig használj lépcsőt.

5. Jutalom

 

Fontos, hogy a mozgást ne „második munkahelyként” kezeljük, ugyanakkor ezen a téren is mindig jól esik egy kis dicséret, elismerés. Időnként jutalmazd meg magad valami aprósággal – persze ne minden edzés után egy adag sütemény legyen a jutalom -, ha elérted célkitűzésed első lépcsőfokát, vagy épp pihenőnapot tartasz a héten, vegyél egy forró fürdőt, igyál egy finom kávét, vagy vedd meg a könyvet, amit már régóta szeretnél elolvasni. Ha pedig elég kitartó vagy, a bókok maguktól is jönnek majd, hiszen a mozgás okozta öröm a kisugárzásodnak is jót tesz.

Habár nagy közhely, mégis rendkívül igaz: csak elkezdeni nehéz. Ha betartod tippjeinket, remélhetőleg sikerül elsajátítanod azt az életformát, aminek a mozgás fontos alappillérét alkotja. Mi nem hiszünk a diétákban, hiszen nincs olyan ember, aki egy életen át tudná bármelyiket is csinálni – inkább a mozgás örömére és a tápláló, teljes értékű ételekre szavazunk.

Te hogy vagy ezzel?

További cikkek amik még érdekelhetnek

okt01
5 egészséges szokás, ami megváltoztatja az életedet!
5 egészséges szokás, ami megváltoztatja az életedet!

Hiszünk az apró részletekben, hiszen egy egyszerűbb outfitet is merőben meg tud változtatni egy különlegesebb kiegészítő. Ugyanígy, ha kisebb újításokat vezetünk be napi rutinunkban, vagy hozzáállásunkban, az egész közérzetünkre hatással lehet. Most 5 ilyen tippet szedtünk össze nektek, amiknek alkalmazásával és kis odafigyeléssel hatalmas változásokat érhettek el.

Sze30
Millenial branding – Márkák, melyek az antibrandinget képviselik
Millenial branding – Márkák, melyek az antibrandinget képviselik
By

Az ezredfordulós és a Z generáció speciális esetnek számítanak. A cégeket is alaposan megdolgoztatják a pénzükért, ugyanis nem hagyják, hogy a reklámok befolyásolják őket. A millenial branding szembemegy a konvencionális marketinggel és reklámozással, és egyértelműen könnyebben megfogja a fiatalokat.

Sze12
Praktikus alkalmazások utazáshoz – Ezeket töltsd le, ha utazni mész!
Praktikus alkalmazások utazáshoz – Ezeket töltsd le, ha utazni mész!
By / No Comments

Lassan vége az indián nyárnak és beköszönt az ősz, a maga borús, esős, szürke napjaival. És mi lehetne ilyenkor a legjobb megoldás, hogy kitörjünk ebből a monotonitásból? Nem más, mint egy last minute utazás! Mivel manapság már egyszerűbb az okostelefonokban tárolni a fontos tudnivalókat, így összegyűjtöttünk számotokra pár olyan applikációt, amelyek még felhőtlenebbé teszik a kikapcsolódást!

Júl12
Pazarlás vs. tudatos vásárlás- Te hova tartozol?
Pazarlás vs. tudatos vásárlás- Te hova tartozol?

Mit is jelent a tudatos vásárlás? Minőség vagy mennyiség? Cikkünkből megtudhatod hogyan kerülheted el a felesleges ruhavásárlást, és hogyan adhatsz tovább megunt darabjaidon a legkörnyezettudatosabb módon.