10 tipp, hogy könnyebb legyen a vizsgaidőszak

10 tipp, hogy könnyebb legyen a vizsgaidőszak
2016-05-24 uptostyle.hu

10 tipp, hogy könnyebb legyen a vizsgaidőszak

By Ferencz Barbara

000

Nyakadon a vizsgaidőszak, és még mindig nem találtad meg a számodra legmegfelelőbb tanulási módszert? Nem sikerül eléggé lekötni a figyelmedet, hogy rendesen megjegyezd, amit kell? Mi most összegyűjtöttünk neked néhány apró trükköt, amelyekkel megkönnyítheted a tanulási folyamatot.

1. Fújj a szobába olyan illatot, amit kifejezetten nem szeretsz, majd használj belőle közvetlenül a vizsga előtt is, hiszen a kellemetlen illat jó hatással lesz a memóriádra. Illat helyett használhatsz valamilyen bizarr ízesítésű rágógumit is, a hatás garantált.

 

2. Készíts rövid jegyzeteket a legfontosabb dolgokról. Egyrészt az írással még inkább elősegíted, hogy a tananyag beivódjon az emlékezetedbe, másrészt, amikor ismétlésre kerül a sor, elég elővenned a vázlatokat, és egyszerűen át tudod nézni, ami esetleg még nem megy olyan jól.

3. Ma már lehetőség van olyan programokat letölteni a számítógépedre, amelyek segítségével egy bizonyos időre blokkolhatod a honlapokat. Ezáltal ha számítógépen tanulsz, könnyebb elkerülni, hogy egy óvatlan pillanatban a közösségi média rabjává válj tanulás helyett.

 

4. Ha van rá lehetőséged, mindig nézz meg egy filmet az adott tantárgyhoz kapcsolódóan. Nemcsak kikapcsol egy kicsit a sok tanulás közben, de sokkal könnyebben tudod vizualizálni mindazt, amit be kell vésned az agyadba, s a vizsgán jobban eszedbe jutnak majd a helyes válaszok.

5. Úgy készíts jegyzeteket, mintha valaki másnak szánnád őket. Ha ezt tartod szem előtt, sokkal átláthatóbb, egyértelműbb vázlatokat tudsz készíteni, amelyek segítségével sokkal könnyebb lesz megtanulni a vizsga anyagát. Ha pedig neked már nem lesz rá szükséged, tényleg odaadhatod valakinek, aki még hasznát veszi.

 

6. Húsz percenként végezz áttekintést a frissen megtanult anyagból, mivel az emberi agy kiszelektálja a felesleges dolgokat, s így pár nap múlva semmire nem fogsz emlékezni a tanultakból. Ezért is fontos, hogy időben elkezdj készülni, hiszen minél több napon át tanulsz, annál többször ismételsz, s így egyre jobban beivódnak agyadba a szükséges információk.

7. Használj különböző színű tollakat a kiemelésre és a jegyzetek díszítésére. Sokat fog segíteni a vizuális memóriádnak, hiszen mindegyik témakörhöz tudsz majd kötni egy bizonyos színt, de ezen kívül még a vázlataidat is változatossá, színesebbé tudod tenni velük, így nem lesz olyan unalmas a tanulás.

 

8. Biztosan hallottál már a Pomodoro technikáról, amelynek lényege, hogy a tanulást kísérő járulékos tevékenységek időtartamát lecsökkentsük. A technika szerint 25 perc után érdemes 5 perc pihenőt tartani, s ezáltal könnyen betartható az egyensúly. Sokaknak nemcsak tanulásban, de munkában is segített ez a módszer, történetéről és a véleményekről rengeteget olvashatsz az interneten.

9. Lehet, hogy elsőre szokatlannak tűnik majd, de ha eddig még nem volt szerencséd hangosan tanulni, hát most itt az ideje! Ha mégsem szeretnél magadban így készülni, egy barátoddal olvassátok fel egymásnak a tananyagot. Minél több érzékszerveddel hatsz az agyadra, annál jobban beivódik minden.

 

10. Ha új anyagrészt kezdesz tanulni, válts helyszínt, vagy legalább pozíciót. Ezzel is serkentheted a memóriádat, és az információkat ezáltal is csak még jobban vizualizálhatod, illetve elkülönítheted egymástól aszerint, hogy mit melyik helyiségben tanultál épp.

Sajnos a vizsgaidőszakot nem lehet olyan könnyen venni, mint egy középiskolai órai felelést. Sokkal nagyobb a tét, hiszen itt már közvetlenül a jövődről van szó. Épp ezért fontos, hogy kidolgozz magadnak egy olyan tanulási technikát, amellyel könnyedén, jó eredményekkel végigszárnyalhatsz a vizsgákon. Mit gondolsz?

További cikkek amik még érdekelhetnek

okt03
School essentials – Ezekkel a termékekkel turbózd fel a tanéved!
School essentials – Ezekkel a termékekkel turbózd fel a tanéved!
By / No Comments

Az ősz beköszöntével a napozó ágyon való pihenést felváltja az iskolapad. Persze nem könnyű búcsút mondani a napsütésnek és a csodás nyári kalandoknak, de néhány dizájnos – és nem mellesleg praktikus – kiegészítővel feldobhatod a szürke hétköznapokat. Ismerős a helyzet, mikor az iskolában jössz rá, hogy mennyi mindent kéne beszerezni? Ha még te sem zártad le a tanszer-bevásárló körutat, cikkünkben olyan termékeket találsz, melyeket mindenképp szerezz be az iskolai élethez!

okt01
5 egészséges szokás, ami megváltoztatja az életedet!
5 egészséges szokás, ami megváltoztatja az életedet!

Hiszünk az apró részletekben, hiszen egy egyszerűbb outfitet is merőben meg tud változtatni egy különlegesebb kiegészítő. Ugyanígy, ha kisebb újításokat vezetünk be napi rutinunkban, vagy hozzáállásunkban, az egész közérzetünkre hatással lehet. Most 5 ilyen tippet szedtünk össze nektek, amiknek alkalmazásával és kis odafigyeléssel hatalmas változásokat érhettek el.

Sze30
Millenial branding – Márkák, melyek az antibrandinget képviselik
Millenial branding – Márkák, melyek az antibrandinget képviselik
By

Az ezredfordulós és a Z generáció speciális esetnek számítanak. A cégeket is alaposan megdolgoztatják a pénzükért, ugyanis nem hagyják, hogy a reklámok befolyásolják őket. A millenial branding szembemegy a konvencionális marketinggel és reklámozással, és egyértelműen könnyebben megfogja a fiatalokat.

Sze12
Praktikus alkalmazások utazáshoz – Ezeket töltsd le, ha utazni mész!
Praktikus alkalmazások utazáshoz – Ezeket töltsd le, ha utazni mész!
By / No Comments

Lassan vége az indián nyárnak és beköszönt az ősz, a maga borús, esős, szürke napjaival. És mi lehetne ilyenkor a legjobb megoldás, hogy kitörjünk ebből a monotonitásból? Nem más, mint egy last minute utazás! Mivel manapság már egyszerűbb az okostelefonokban tárolni a fontos tudnivalókat, így összegyűjtöttünk számotokra pár olyan applikációt, amelyek még felhőtlenebbé teszik a kikapcsolódást!